logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Immergas Eolo Star - nie gaśnie po zakręceniu CWU

obcyzkosmosu 05 Paź 2022 13:09 453 4
REKLAMA
  • #1 20222300
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Cześć. Ktoś może podpowie w czym problem - Immergas Eolo Star (ten stary z pokrętłami jeszcze, bez LCD), czasem po zakręceniu wody CWU (lub skręceniu kurka na mały przepływ) nie gaśnie płomień i kocioł odstawia wysoka temperatura, bo grzeje wodę, która stoi. Dobrze kombinuję, że czujnik przepływu daje sygnał na jakiś czujnik Halla? Jeśli tak to czy możliwe, że w czujniku Halla tkwi problem? Bo jakby nie patrzeć jak woda nie płynie to turbina przepływomierza nie może się kręcić (lub na niskim przepływie powinna już dezaktywować grzanie), więc sama przepływka teoretycznie jest sprawna - chyba że czujnik Halla znajduje się w niej, a nie na płycie głównej? Nie wiem czy zmieniać przepływomierz od razu czy szukać problemu gdzieś na płycie głównej. Sytuacja ma miejsce rzadko, więc bardzo ciężko zrobić test, ale nie jest to sytuacja bezpieczna w razie nie zadziałania zabezpieczenia przed przegrzaniem (wczoraj akurat stałem koło kotła jak to się stało i widziałem jak gwałtownie rośnie ciśnienie). Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20224283
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    W Eolo Star nie ma czujnika Halla ani turbinki jest za to prosty flusostat (czujnik przepływu) oparty na magnesie i kontaktronie który można z powodzeniem wyczyścić, wypłukać.
    W Eolo Mini jest mikrowyłącznik na zaworze trójdrogowym, tam niestety wyczyszczenie zapieczonej iglicy oddziaływającej na mikrowyłącznik często powoduje wyciek wody w tym miejscu.
  • REKLAMA
  • #3 20224494
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Czyli wychodzi na to, że po prostu kontaktron nie odpuszcza. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20224651
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Albo flusostat jest zasyfiony i magnes się blokuje. Zacząłbym od wyczyszczenia.
  • #5 20225492
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Tak, tak, domyślam się, biorąc pod uwagę jak zakamieniona jest u mnie woda (niedawno zawór dopuszczania musiałem wymienić, bo się po prostu ukręcił) to pewnie nawet bardziej prawdopodobne.
REKLAMA