logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch łączników i dwóch żarówek

mariuszpiatekk 06 Paź 2022 09:17 1149 9
  • #1 20223523
    mariuszpiatekk
    Poziom 2  
    Witam serdecznie , mam problem z podłączeniem dwóch łączników i dwóch żarówek . 

Zaczne od tego że zasilanie idzie z puszki ( w puszce jest kilka przewodów do innych punktów świetlnych ) 

Od puszki do żarówki połączony jest przewód L oraz od puszki do łącznika L . Przewody NE są połączone razem między żarówka a łącznikiem . 

Ta połączenie jest sprawne . 

Potrzebuje w drugiej części pokoju zamontować drugi włącznik i następna żarówkę . Mogę tylko łączyć kable pomiędzy włącznikami ( bez uszkodzenia ścian ) 

Czy jest możliwość a jeśli tak połączenia dwóch włączników tak aby świeciły oddzielnie. 

Mam tu na myśli że jeden włącznik jest no do kinkietu . A drugi włącznik do oświetlenia górnego . 

Bardzo proszę o pomoc z ewentualną pomocą jak poprowadzic przewody i w jakiej ilości oraz jakich użyć łączników. Dziękuję Podłączenie dwóch łączników i dwóch żarówek
  • #2 20223529
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Albo źle to opisałeś, albo źle narysowałeś. Obstawiam to drugie. Kolor niebieski jest zarezerwowany dla przewodu neutralnego, a czarny dla fazowego. Napisałeś, że od puszki do łącznika biegnie tylko L, a na rysunku widać L i N.

Jeżeli przy pierwszym łączniku masz tylko L i możesz kuć tylko pomiędzy łącznikami to skąd zamierzasz wziąć N niezbędny do zadziałania żarówki?
  • #3 20223532
    mariuszpiatekk
    Poziom 2  
    Narysowane jest dobrze, małe nieporozumienie :)

Generalnie L czarny żarówki łączy się z innym przewodami w puszce a L czarny łącznika bezpośrednio z zasilaniem z sieci .
    Neutralne niebieskie łącznika i żarówki są połączone ze sobą .
  • #4 20223534
    qropatwa
    Poziom 22  
    Nadal twierdzę, że jest źle narysowane. Jeżeli przy łączniku masz tylko dwa przewody to na pewno nie są to L i N, bo ich połączenie na łączniku podczas zapalania światła skutkowałoby zwarciem. Musi to być 2xL lub 2xN. Narysuj to poprawnie albo zamieść zdjęcia.

A skoro ustaliliśmy już, że oba pełnią tę samą funkcję, to nie da się z tego łącznika zasilić drugiej żarówki w sposób przez Ciebie narysowany.
  • #5 20223541
    mariuszpiatekk
    Poziom 2  
    Ja już Ci podziękuję za doradztwo bo jak widać nie znasz się.
    Narysowałem tak jak jest podłączone . To stara instalacja i kiedyś tak robili .
    Na niebieskim przez to jest niższe natężenie ale nie robi zwarcia tylko żarówka normalnie działa.
    Ja sam takiego podłączenia bym nie zrobił alee poki jeszcze nie ma wymiany elektryki w domu trzeba sobie z tym poradzić . I raczej szukałabym problemu w brakującym przewodzie od puszki do łącznika.
  • #6 20223553
    qropatwa
    Poziom 22  
    Tak, instalacja stara, puszkowa. Więc masz jeden przewód od żarówki spięty z innymi w puszce łączeniowej, a drugi przechodzi przez łącznik. Wiesz jak działa łącznik? Zwiera te przewody razem gdy zapalasz światło. Oba pełnią tę samą funkcję. Jak już napisałem, jeśli masz w puszce z łącznikiem tylko dwa przewody i oba są podłączone do łącznika, to nie jest to L i N i nie zasilisz z tego łącznika kolejnej żarówki. Zasilanie musisz doprowadzić z puszki łączeniowej.

Osobie z Twoim poziomem wiedzy, proponuję zlecić to elektrykowi.
    Jeżeli uważasz inaczej i twierdzisz że się nie znam, to po co zakładasz temat na forum? Rób jak uważasz skoro znasz się lepiej.
  • #7 20223871
    Zdzisław 51
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mariuszpiatekk napisał:
    Witam serdecznie , mam problem z podłączeniem dwóch łączników i dwóch żarówek . 

Zaczne od tego że zasilanie idzie z puszki ( w puszce jest kilka przewodów do innych punktów świetlnych ) 

Od puszki do żarówki połączony jest przewód L oraz od puszki do łącznika L . Przewody NE są połączone razem między żarówka a łącznikiem . 

Ta połączenie jest sprawne . 

Potrzebuje w drugiej części pokoju zamontować drugi włącznik i następna żarówkę . Mogę tylko łączyć kable pomiędzy włącznikami ( bez uszkodzenia ścian ) 

Czy jest możliwość a jeśli tak połączenia dwóch włączników tak aby świeciły oddzielnie. 

Mam tu na myśli że jeden włącznik jest no do kinkietu . A drugi włącznik do oświetlenia górnego . 

Bardzo proszę o pomoc z ewentualną pomocą jak poprowadzic przewody i w jakiej ilości oraz jakich użyć łączników. Dziękuję Podłączenie dwóch łączników i dwóch żarówek
    Wiesz co to jest podłączenie dwóch "łaczników" w układzie schodowym? Czyli takim że jednym załączasz żarówkę, a drugim ją włączasz? /mogą to być dwie i więcej żarówek połączonych równolegle.
  • #8 20223879
    mariuszpiatekk
    Poziom 2  
    A jak w tym przypadku połączyć przewody ? Nie potrzebuje więcej przewodów ?
  • Pomocny post
    #9 20223929
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    mariuszpiatekk napisał:
    Nie potrzebuje więcej przewodów ?
    Potrzebujesz.
    Jeżeli na odcinku puszka - łącznik są tylko dwa przewody, to nie masz szans z puszki łącznika wyprowadzić zasilania na drugą żarówkę.
    Bez wymiany tego przewodu nic nie zdziałasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem dwóch łączników i dwóch żarówek w starym systemie elektrycznym. Zasilanie pochodzi z puszki, gdzie przewody są połączone z innymi punktami świetlnymi. Użytkownik chce zainstalować drugi włącznik i żarówkę w innym miejscu, ale może łączyć kable tylko pomiędzy włącznikami. W dyskusji podkreślono, że jeśli w puszce łącznika są tylko dwa przewody, to nie można z nich zasilić drugiej żarówki, ponieważ brakuje przewodu neutralnego (N). Użytkownik został poinformowany, że konieczna jest wymiana przewodu, aby umożliwić prawidłowe podłączenie. Dodatkowo, zasugerowano skorzystanie z prostych schematów instalacji oświetleniowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA