logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung LE32A656A1F - TV włącza się po kilku próbach. Jak już się uda jest OK.

freeland 07 Paź 2022 23:53 1686 13
REKLAMA
  • #1 20226321
    freeland
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam
    Jak w tytule TV Samsung LE32A656A1F.

Musze kilka razy włączać do kontaktu żeby się uruchomił.
    Był spuchnięty kondensator CB852. Prewencyjnie wymieniłem całą 6 większych. (5 zapewne zbędnie, ale tak mam wolę więcej niż mniej)

Zasilacz to BN-00208a

Jak go próbuję włączyć do kontaktu mam:
    1/ dioda LED (czuwania) raz mrugnie - nie włączy się
    2/ Dioda LED się nie załączy - tv też nie.
    3/ Dioda LED załączy się normalnie (3 mrugnięcia) - tv się uruchamia normalnie.

Jeśli już tv się włączy to wszystko działa idealnie. Obraz bajka wręcz - przy porównaniu do LG, dwuletnie to super bajka wręcz.
    Dźwięk, funkcje wszystko działa jak marzenie. Nie wyłącza się sam, nie brzęczy, nie kwęka - ideał jednym słowem...

Jak go wyłączę, to niestety już nie wystartuje. Czyli od nowa zabawa z wtyczką i gniazdkiem.

Ma ktoś z Kolegów jakiś pomysł ?

Ze względu na niziutką wartość rynkową TV - ok. 200 zł. Serwis i zakup zasilacza odpadają. Były oferty tanich zasilaczy z rozbitków w cenie 30-40 zł. Ale wszystkie to już archiwum.

A przy okazji mam jeszcze dwa pytanka
    1. Ten kondensatorek przyklejony do ścieżki zasilacza to patent Samsunga, czy ktoś grzebał w zasilaczu ??? (tv mam z drugiej ręki)
    2. Grzanie się tego tv to norma ? Nie parzy, nie nagrzewa strasznie plastiku, ale mam tylko TV na ledach i te są praktycznie zimne nawet po paru godzinach

Z góry serdecznie dziękuję za każdą pomoc....

grania. Samsung LE32A656A1F - TV włącza się po kilku próbach. Jak już się uda jest OK. Samsung LE32A656A1F - TV włącza się po kilku próbach. Jak już się uda jest OK.
  • REKLAMA
  • #2 20226332
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Jak wymieniać kondensatory to wszystkie. Już wiele nie zostało i te mniejsze są tańsze.
  • REKLAMA
  • #3 20226948
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Ad1. to typowe dla Samsung i zasilaczy tamtych czasów produkcji.

BN44-00208A oparto
    ICP801S FAN7530
    ICB801S FSQ0365RN
    ICM801 MC33067

Wymien elektrolityczbe kondensat. powiázane z ICP801S/ stby ICB801S
    - i na wyj. zasilacza opisywane jako CM85x
    *jeden z nich (foto) wygláda ,ze ma podniesioną "czapkę"
    Załączniki:
    • BN44-00208A.pdf (236.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20231965
    freeland
    Poziom 12  
    Przepraszam iż dopiero teraz odpowiadam, sprawy osobiste. Czasami tak bywa.

Wszystkie większe kondensatory elektrolityczne są nowiutkie (6 sztuk). Żaden nie napuchł.
    Tak tylko wyszły na zdjęciu. Mój błąd zdjęcie robione fonem późno w nocy...

Spuchnięty był tylko (przed wymianą) 470 uF/ 25V . Ale wymieniłem cała szóstkę.

Do wymiany zostały mi tylko te maluszki 50V - 22 uF / 3 szt. i 50V - 47 uF / 2 sztuki

I w tym momencie wszystkie elektrolity na płycie zasilacza (poza głównym kolosem) będą nowiutkie.

Niestety w Łodzi jest tylko jeden sklep z częściami elektronicznymi. A obecna pani prezydent tak rozkopała miasto iż jest to wyprawa na całe popołudnie.

Jak tylko je kupię i wymienię natychmiast się odezwę. Póki co dziękuję pięknie obu Kolegom za zainteresowanie.
  • #5 20232405
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    freeland napisał:
    Niestety w Łodzi jest tylko jeden sklep z częściami elektronicznymi.

Jest też TME i nie musisz czterech liter ruszać :D
    freeland napisał:
    na całe popołudnie.
  • #6 20232626
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    freeland napisał:
    Wszystkie większe kondensatory elektrolityczne są nowiutkie (6 sztuk). Żaden nie napuchł.
    To, że kondensator nie jest "spuchnięty" nie oznacza, że jest dobry!
  • REKLAMA
  • #7 20232733
    freeland
    Poziom 12  
    Wojtek M napisał:
    freeland napisał:
    To, że kondensator nie jest "spuchnięty" nie oznacza, że jest dobry!

A jak myślisz czemu wymieniam wszystkie ??? ;P
  • #8 20232752
    Wojtek M
    Poziom 39  
    freeland napisał:
    A jak myślisz czemu wymieniam wszystkie ?
    Wszystkie? Ja widzę jeszcze 5 "małych" kondensatorów.
  • #9 20232828
    freeland
    Poziom 12  
    Wojtek M napisał:
    freeland napisał:
    A jak myślisz czemu wymieniam wszystkie ?
    Wszystkie? Ja widzę jeszcze 5 "małych" kondensatorów.

Wojtku, będziesz mnie kopał po kostkach , żeby tylko postawić na swoim ???

Napisałem iż te 5 maluszków też wymienię...

Ponieważ zależy mi na merytorycznych postach, a nie namiastce wojny polsko-polskiej. To Wojtusiu niniejszym stwierdzam iż masz rację, wczoraj, dzisiaj i jutro. I pojutrze też będziesz miał.

AMEN.

Zadowolony ?

A za Twoją merytoryczną podpowiedź będę wdzięczny..
  • REKLAMA
  • #11 20232922
    freeland
    Poziom 12  
    kaz69 napisał:
    A jak wyglądają luty?

Sprawdziłem, raczej są OK. Pisze raczej, bo 100% pewności w domowych warunkach nie uzyskam.

Zresztą sam objaw, włącza się co powiedzmy3-5 raz. I wyłączony (czy to z pilota, czy z samego tv) już się nie włączy wskazuje na coś innego.

Ale ja jestem leming początkujący, gdybym nie był, nie zakładałbym tematu.

Póki co obstawiam po objawach któregoś z maluchów. Wylany żaden nie jest, ale wyschnąć mógł. Zresztą taki mikrus to i napuchnąć sił nie ma ;P

Pozdrawiam.
  • #12 20232969
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    A może najprościej, wyjmij zasilacz z TV podgrzej suszarką i sprawdź, czy telewizor wystartuje. Jeśli tak, to wymień małe elektrolity. Jeśli nie, to zrób to samo z płyta główna( pogrzej i sprawdź).
  • #13 20233064
    Wojtek M
    Poziom 39  
    freeland napisał:
    Wojtku, będziesz mnie kopał po kostkach, żeby tylko postawić na swoim ?
    Chciałem tylko coś doradzić, a nie "postawić na swoim".
    Powodzenia i pozdrawiam.
  • #14 20356030
    freeland
    Poziom 12  
    Naprawę przerwał kot, Wynik pojedynku kot - matryca. O:1 dla kota.

Temat zamknięty. Kot po incydencie nie ucierpiał, to info dla przyjaciół zwierząt.

Rzaz jeszcze dziękuję wszystkim serdecznie za chęć pomocy.

Szczęśliwego Nowego 2023 roku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE32A656A1F, który wymaga wielokrotnego podłączania do zasilania, aby się uruchomić. Po wymianie spuchniętego kondensatora CB852 oraz sześciu większych kondensatorów, telewizor działa poprawnie, ale nadal nie włącza się za pierwszym razem. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące wymiany pozostałych kondensatorów oraz sprawdzenia lutów na płycie zasilacza BN-00208A. Sugerowane są również metody diagnostyczne, takie jak podgrzewanie zasilacza lub płyty głównej. Użytkownik planuje wymienić pozostałe kondensatory, ale napotkał trudności w zdobyciu części. Temat kończy się humorystycznym odniesieniem do kota, który przerwał naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA