logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w PC piszczą karty graficzne? Płyta: ASUS TUF Gaming B550-Plus.

2391941321 12 Paź 2022 20:39 759 14
REKLAMA
  • #1 20233481
    2391941321
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Witam,
    mam problem z komputerem, otóż kupiłem nowe części, takie jak,
    płyta główna asus b550 tuf gaming plus WiFi.
    Ryzen 5 5600.
    I 2 zasilacze silentium pc fm2 750w i Corsair RM650x 650W 80 Plus Gold i fm2 650w.
    I kilka kart gtx 1060 asus, strix radeon rx 580, rtx 3060 asus tuf 12 gb.
    Chciałbym opisać problem, który mnie dręczy, jest piszczenie komputera, a dokładniej samej karty.
    Chciałem się pozbyć tego problemu, więc zmieniałem zasilacze na te powyżej i problem nie ustępował, następny krok, jaki zrobiłem to wymiana karty graficznej na inną i problem taki sam nawet z inną płytą główną i innym procesorem na innych grafikach i innych zasilaczach i moje pytanie, czy ktoś, może pomóc radą co, może być tego przyczyną, dodam, że robiłem to w domu i też w innym pokoju i ten sam efekt.
  • REKLAMA
  • #2 20233616
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Witam, a może piszczy chłodzenie (wentylator) na procesorze, nic nie piszesz jakie masz. Masz wentylatory w obudowie?
  • #3 20233627
    2391941321
    Poziom 3  
    specjalnie wyłączyłem wszystkie wentylatory ,nawet chłodzenie od procesora i tylko karta chodziła i się przysłuchiwałem i tylko karta piszczy wszystkie modele kart piszczały jakie miałem nawet nowy rtx 3060 od tuf dodam ,że kolega sprawdzał u siebie i jemu nie piszczy :/

Dodano po 54 [sekundy]:

jakieś opcje mogę być w biosie nie wiem ;/
  • REKLAMA
  • #4 20233661
    gorki73
    Poziom 39  
    Jesteś w stanie nagrać ten dźwięk?
  • REKLAMA
  • #5 20233682
    2391941321
    Poziom 3  

ten ostatni dźwięk jest taki dziwny jak wyłączę program
  • #6 20233686
    gorki73
    Poziom 39  
    To nagrałeś bez wentylatorów? bo ja słyszę szum.
  • #7 20233690
    2391941321
    Poziom 3  
    karta pod koniec tylko się odpaliła a tak to może przez telefon

Dodano po 11 [godziny] 3 [minuty]:

no i właśnie nie wiem :/
  • #8 20234159
    frycu_robak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    U mnie ten sam problem.. Zaczęło się w momencie jak podpiąłem kartę Sapphire PULSE RX 6700 XT. Po podpięciu innej karty(RX580) problem nie ustąpił. Podpiąłem RX'a do innej w pełni sprawnej konfiguracji i pojawił się ten sam problem. Płyta na której testowałem kartę to ASUS TUF B550-M, Asus Prime B550-m, ASUS Stix B550-F - w innej konfiguracji był GIGABYTE Aorus B450. Najlepsze jest to że opisaniu na gwarancji że mam podejrzenia że karta uszkadza płytę główną wymienili mi na nową ale miała dokładnie ten sam problem. Teraz zrobiłem już zwrot i planuje kupić RTX'a i Radeon'a już chyba nigdy nie kupię (a do tej pory często kupowałem).. Dopiero jak podepnę RTX'a to będę w stanie potwierdzić czy karta faktycznie uszkadza płytę.

Dodam jeszcze że po podpięciu starej karty ati która nie ma zasilania kablem dźwięk nie występuje.

Może ktoś kto ma większą wiedzę ode mnie napisze nam czy w ogóle istnieje możliwość że karta graf. uszkadza płytę gł. powodując powstawanie dźwięku o którym tu mowa.

Pozdrawiam
  • #9 20234223
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    jest dzwiek okolo 17tej sekundy, brzmi jak brzeczacy rdzen przetwornicy, zjakiegos powodu poluzowal sie rdzen.
    2391941321 napisał:
    ...Chciałem się pozbyć tego problemu, więc zmieniałem zasilacze na te powyżej i problem nie ustępował, następny krok, jaki zrobiłem to wymiana karty graficznej na inną i problem taki sam nawet z inną płytą główną i innym procesorem na innych grafikach i innych zasilaczach...

opis nie do konca wydaje sie jasny:
    - wymieniles zasilacze i problem pozostal = to nie od zasilacza
    - wymieniles karte graficzna i problem pozostal = nie karta
    - inna plyta tez wystepuje problem
    A czego nie wymieniles? bo wyglada ze w tym czyms problem pozostal
    Pozdrawiam
  • #10 20234251
    gorki73
    Poziom 39  
    A może jest głośniczek w obudowie?
  • #11 20234286
    frycu_robak
    Poziom 11  
    Nie wiem jak kolega ale u mnie na pewno nie ma głośnika.. ;/
  • #12 20234299
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 730
    Karta piszczy zapewne pod obciążeniem, jakiś benchmark, gdzie słychać to piszczenie zanim zdążą skoczyć temperatury i rozkręcić wentylatory?
    Piszczenie dławików w karcie pod obciążeniem - całkiem normalna sprawa, ani nic z tym nie zrobisz, ani nie jest to nic szkodliwego. Ładowarki do telefonów czy laptopów też piszczą, a działają podobnie. Taka specyfika zasilacza impulsowego.
    Zamknij obudowę, to słyszeć nie będziesz. Prawie każda karta ciszej czy głośniej piszczy pod dużym obciążeniem, nie w każdej to słychać ze względu na szum wentylatorów, wygłuszenie obudowy itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 20234313
    frycu_robak
    Poziom 11  
    U mnie był uciążliwy dźwięk(Nie dało sie grać na głośnikach dłużej niż 0,5h bo głowa zaczynała boleć) pod obciążeniem i bardzo cichy w win i nawet w UEFI.. Zauważyłem że częstotliwość i głośność dźwięku zmieniała się w zależności czy wyświetlany był obraz jaśniejszy(większa częstotliwość i głośność dżwięku) czy ciemniejszy(ciszej).

Dźwięk mam wrażenie że pochodził głównie z pcb od strony backplate w miejscu gdzie jest rdzeń GPU i nie jest zależny od temperatury - nawet na zimnej karcie występuje.. ;/
  • #14 20234579
    2391941321
    Poziom 3  
    Dokładnie jak kolega mówi, wszystko wymieniłem, zasilacz, kartę nawet procesor i płytę, i ram, dodam, że u kolegi z moim sprzętem ten problem nie występuje, nie wiem, może mój dom jakiś specjalny heh.
  • Pomocny post
    #15 20235338
    frycu_robak
    Poziom 11  
    Ja to samo - wymieniałem procesor, ram, płytę(dwa razy), zasilacz(zawsze z certyfikatem gold - 3 szt.), kartę graf - później sprawdziłem na innej konfiguracji kartę graf.(Sapphire) i jedynym wspólnym mianownikiem jest właśnie ta karta graficzna.. Wszystkie części były "fabrycznie nowe". Nie jest to kwestia domu czy instalacji - u mnie jest nowa instalacja z panelami a testowałem też w drugim domu więc to jest raczej niemożliwe. Mam jeszcze możliwość wykorzystać UPS więc spróbuję w ten weekend i zobaczymy.

Pierwszy komputer złożyłem samodzielnie w 2001r.(w wieku 13lat) i od tej pory składam sam komputery(sobie i innym) i nigdy nie miałem takich akcji. Ba, wszystkie komputery do tej pory działają(oprócz tych rozebranych na części - jeden działa już 15lat) więc nie biorę pod uwagę że coś uszkodziłem przy montażu. To co się dzieje z tym dźwiękiem to jakiś absurd..
    Moim zdaniem jedyne możliwe wytłumaczenia to:
    - karta graficzna jakimś cudem uszkadza płytę główną(ewentualnie zasilacz mniej prawdopodobnie inne podzespoły)
    - coś jest nie tak z prądem(napięcie mierzone w gniazdku jest w normie więc może częstotliwość(?))

Piszę tu żeby przekazać koledze z tym samym problemem że nie jest odosobnionym przypadkiem.

Chciałem się też zapytać reszty forum czy podane przeze mnie przyczyny problemu są możliwe(?)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piszczeniem kart graficznych w nowo zbudowanym komputerze, który zawiera płytę główną ASUS TUF Gaming B550-Plus, procesor Ryzen 5 5600 oraz różne karty graficzne (GTX 1060, RX 580, RTX 3060). Pomimo wymiany zasilaczy (Silentium PC FM2 750W, Corsair RM650x 650W) oraz kart graficznych, problem nie ustępuje. Inni użytkownicy potwierdzają podobne doświadczenia, sugerując, że piszczenie może być normalnym zjawiskiem związanym z dławikami w kartach graficznych pod obciążeniem. Niektórzy zauważają, że dźwięk może być związany z uszkodzeniem rdzenia przetwornicy lub specyfiką zasilania. Użytkownicy wymieniają również, że dźwięk zmienia się w zależności od wyświetlanego obrazu, co może wskazywać na problemy z kartą graficzną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA