logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS RTX 3060 Ti TUF Gaming OC V2 - bzyczenie cewek pod obciążeniem w moim PC

marcelciochon5 30 Gru 2024 22:27 300 4
REKLAMA
  • #1 21369821
    marcelciochon5
    Poziom 5  
    Witam, posiadam problem z kartą graficzną ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC V2 LHR 8GB GDDR6, mianowicie pod obciążeniem najprawdopodobniej bzyczą cewki, ale jest mały szkopuł, karta została kupiona od kolegi koło 2 tygodni temu, około pół roku temu została zmieniona pasta i termopady. Mam 100% pewności, że karta nie była w żaden sposób "tyrana". Teraz najciekawsze, gdy testowałem kartę u kolegi, z dobre 2 h i w benchmarkach, i w grach karta była cichutka. Gdy tylko zainstalowałem ją u siebie w komputerze, zaczęła "bawić się w pszczółkę Maję". Większość podstawowych sposobów z internetu była testowana bez skutku, mam na myśli między innymi zmianę slotu z zasilacza, undervolting, aktualizację BIOS-u karty, zmianę ustawień BIOS i tym podobne. Dodam też, że nie jest to wina zasilacza, gdyż dwa dni temu został zmieniony z Coolermaster V750 na ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold i na obu tych zasilaczach występuje efekt pszczółki Mai.
    Rozkładam ręce i proszę o pomoc, mam 100% pewności, że to karta graficzna bzyczy. Dodam, że karta nie przekracza 65°C, a procesor 55°C.

PEŁNA SPECYFIKACJA
    Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC V2 LHR 8GB GDDR6
    Płyta główna: MSI B450 GAMING PLUS MAX
    Procesor: Ryzen 5 5600x
    CPU cooler: Fera 5
    RAM: Aegis GSkill 2x8GB 3200 MHz DDR4
    Dysk: SILICON POWER P34A60 1TB SSD
    Zasilacz: ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold.
  • REKLAMA
  • #2 21370039
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8245
    Witaj.
    Z realnie dostępnych i sensownych sposobów można:

- wymienić kartę na taką, która bzyczy mniej.
    - postawić komputer na podłodze jeśli stoi na blacie i zamknąć jego obudowę.

Jeśli po opcji drugiej dalej bzyczenie przeszkadza, to zostaje opcja pierwsza. Można też ograniczać ilość FPS w tytułach, w których problem jest bardziej dokuczliwy.
  • REKLAMA
  • #3 21370061
    marcelciochon5
    Poziom 5  
    Jak pisałem wcześniej, interesuje mnie, od czego zależy to, że u tego kolegi karta była cichutka, a jak przepiąłem ją do swojego komputera, to zaczęła bzyczyć.
  • REKLAMA
  • #4 21370118
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 211
    marcelciochon5 napisał:
    a jak przepiąłem ją do swojego komputera, to zaczęła bzyczyć.

Skoro karta jest ok, to za zwiększenie głośności bzyczenia odpowiada zmiana warunków akustycznych. U kolegi w domu mógł być szum, hałas, który zagłuszał kartę a nawet nie byłeś tego świadom. Albo twoja obudowa działa jak tuba - dochodzi do interferencji fal akustycznych wzmacniających ów dźwięk. To tak jak z kolumnami stereo - kiedy postawisz je w rogu pokoju, nagle bas staje się głośniejszy (interferencja fal).

Ja miałem na starym komputerze taką sytuację, że wentylator od procesora oraz wentylator od zasilacza - każdy osobno tylko cicho sobie buczał - w duecie wydawały razem świst ciężki do zniesienia bo zachodziła interferencja ich odgłosów właśnie. Zaskakujące, ale wynikające z praw fizyki.

Najlepiej przynieś komputer kolegi do siebie do domu i zrób porównanie. Wtedy uzyskasz pewność, czy to awaria czy efekt akustyczny, o jakim mówię.
  • #5 21370261
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8245
    marcelciochon5 napisał:
    Jak pisałem wcześniej, interesuje mnie, od czego zależy to, że u tego kolegi karta była cichutka, a jak przepiąłem ją do swojego komputera, to zaczęła bzyczyć.

Nie zauważyłem, że to Kolega pisał, chociaż drugi raz przeczytałem temat. Ale skoro pytanie jest bardziej teoretyczne, to przyczyn może być kilka - od spraw mechanicznych związanych z naprężeniem czy ugięciem laminatu karty przy montażu, demontażu, transporcie, przez wstrząs lub uderzenie karty (te czynniki nie muszą być wcale o dużej sile) przez inne zasilanie (testował Kolega dwa zasilacze, co nie oznacza, że poprzedni właściciel nie ma lepszego pod względem tętnień i innych zmian napięcia wyjściowego), kończąc na innych warunkach pracy, na przykład z resztą komponentów, które generowały inne obciążenie na karcie, albo innych ustawieniach softu, które mogły powodować zmniejszone obciążenie karty.
REKLAMA