logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GE66 Raider 10SF-268NL, 15 - Problem z wysokim pingiem pod ładowarką

sylwekk12345678 15 Paź 2022 05:05 351 6
  • #1 20236680
    sylwekk12345678
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z pingiem w laptopie. Laptop MSI GE66 Raider 10SF-268NL, 15.6". Gdy jest podłączony pod ładowarkę nagle ping skacze mi od 300ms do 5 tyś ms ale fpsy pozostają w ilości 300 w grach a gdy ładowarkę odłączę mam ping 9ms ale fpsy spadają drastycznie z 300 do 30.

Nigdy wcześniej tak nie miałem zaczęło się to tydzień temu i już nie wiem co zrobić. Dzwoniłem nawet do dostawcy internetu (internet z UPC) i nie wykryli żadnych problemów z łączem internetowym nawet robiłem reset routera tak na wszelki wypadek ale nic nie pomogło. Uruchamiając drugiego laptopa wszystko jest idealnie bo ping w granicach 30ms więc wina internetu to nie jest.

Laptop jest gamingowy więc granie na nim bez podłączonej ładowarki jest wykluczone. Czy to możliwe że padła w nim bateria i trzeba ją wymienić? albo zasilacz może się zepsuł i też trzeba nowy? dla mnie to zagwostka prosiłbym o jakieś rady bądź pomoc w tym problemie.
  • Pomocny post
    #2 20236806
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Łączysz się po wifi w 2,4 czy w 5GHz? Jeśli jest tak jak mówisz sprawdz czy problem występuje w innej części lokalizacji, podłącz pod inne gniazdko w innym miejscu.

Dodano po 37 [sekundy]:

Lub zobacz czy problem występuje przy połączeniu z internetem po kablu.
  • Pomocny post
    #3 20236816
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Zakłócenia elektryczne lub jakiś bug związany z ustawieniami zasilania - może wina jakiegoś updatu. Do weryfikacji zaawansowane ustawienia zasilania - szczególnie dla karty sieciowej - porównanie ustawień przy pracy baterii i przy zasilaniu zewnętrznym.
    Co do usterki elektryczne to w zasadzie szukanie trochę w ciemno - wystarczy że jakiś kondensator padł i sypie zakłóceniami. Ewentualnie do weryfikacji ustawienia WiFi - częstotliwość podstawowa, kanały itp. O ile oczywiście nie pracujesz na kablu tylko pod wifi.
  • #4 20236825
    sylwekk12345678
    Poziom 2  
    nie pracuje na kablu rzadko strasznie ale na kablu jest podobnie ze tak wysoki ping. Jak zmieniłem ustawienia na oszczędzanie energii to ping mam normalny. Nie wiem już gdzie szukać tej usterki czy to wina baterii? bo to ewidentnie wina zasilania. Możliwe że jakiś kondensator padł. Dziękuję za sugestie gdzie tego poniekąd szukać.

P.S. odnośnie do tego czy łączę się przez 2.4 czy 5ghz to oznjmiam że łączę się przez 5 ale i tak proowałem już to zmieniać na 2.4 i to nie pomogło.
  • #5 20237124
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20237139
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Sprawdziłeś ustawienia dla karty sieciowej dostępne w menadżerze urządzeń? Różnice między ustawieniami systemu w zaawansowanych opcjach zasilania, w aktywnym schemacie, pomiędzy pracą na zasilaczu a zasilaniem akumulatorowym czy tam pomiędzy schematami zasilania (tam gdzie znalazłeś różnice)? Trzeba trochę pogrzebać...
  • #7 20237225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem na laptopie MSI GE66 Raider 10SF-268NL, który występuje podczas korzystania z zasilania zewnętrznego (ping skacze od 300ms do 5000ms), podczas gdy na zasilaniu akumulatorowym ping wynosi 9ms, ale spadają FPS-y z 300 do 30. Problemy zaczęły się tydzień temu, a dostawca internetu (UPC) nie wykrył żadnych usterek. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z ustawieniami zasilania, ewentualnie z uszkodzeniem baterii lub zasilacza. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie ustawień karty sieciowej, zmiana częstotliwości Wi-Fi, a także weryfikacja kondensatorów i ustawień zasilania w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA