logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór odpowiednich głośników do TV Samsung z podtynkowym okablowaniem: 5.1, WiFi, małe

vilya 23 Paź 2022 07:29 543 9
REKLAMA
  • #1 20248478
    vilya
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Przy budowie domu panowie zajmujący się elektryką zrobili nam podtynkowo wyjścia na głośniki do telewizora. 4 kable wiszą na ścianach z tyłu, 2 z przodu, po bokach 2. Chciałabym kupić głośniki które będzie można podpiąć do telewizora aby lepiej się go oglądało. Nie mam kina domowego, dekoderów, ani anteny. Oglądamy jedynie przez smarta. Myślałam o 5 głośnikach. 2 wiszące z tyłu, 2 wiszące z przodu no i 1 pod telewizorem. Raczej chciałabym mniejszej wielkości owo głośniki. Może ktoś coś doradzić na co mam patrzeć aby kupić głośniki które będzie można podłączyć tymi kablami? Ew. w razie czego gdyby nie można było ich podłączyć to możliwość działania na zasadzie WiFi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20248567
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    Samych głośników (kolumn) bezpośrednio do TV nie podłączysz. Musi być też wzmacniacz, więc najlepiej zaopatrzyć się w kompletny zestaw kina domowego.
    Jakie? Myślę że najlepsze na jakie Cię stać. :-)

Możesz wrzucić grafikę z rozmieszczeniem tych kabli i dokładną fotkę kabli - chodzi o ich identyfikację.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20248573
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 144
    Jeśli chcesz 5 głośników to musisz mieć do tego wzmacniacz. Najlepiej taki z dekoderem dolby i wejściem optycznym. Łączysz telewizor ze wzmacniaczem przewodem optycznym, a głosniki do wzmacniacza.
    Bezpośrednio do TV nie podłączysz głośników.
  • #4 20250683
    vilya
    Poziom 3  
    Wybór odpowiednich głośników do TV Samsung z podtynkowym okablowaniem: 5.1, WiFi, małe

Nie wiem czy schemat jest czytelny. Tv na ścianie frontowej po dwóch stronach tv powyżej górnej krawesiz TV o około 1 m i dwa wyjścia na ścianach bocznych znajdujące się około 5 m po prawej stronie i około 6 m po lewej stronie od tv
    Załączniki:
    • Wybór odpowiednich głośników do TV Samsung z podtynkowym okablowaniem: 5.1, WiFi, małe IMG_20221024_130037.jpg (2.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 20251041
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Kwestia ile chcesz wydać i czy chcesz tylko nowe, czy bierzesz również pod uwagę sprzęt używany. Używane amplitunery i kolumny służą nawet ponad 20 lat. Mój Denon AVR 1306 (kino domowe) oraz\ kolumny podłogowe Jamo S708 mają już17 lat i wyglądają jak nowe. Najtańszy nowy zestaw kina domowego wraz z kolumnami kupisz gdzieś za 2500, ale ma wadę, że przednie kolumny to dosłownie mikropudełka a jednak lepiej żeby przednie kolumny jeżeli mają być podwieszone to jednak żeby były trochę większe, szczególnie do słuchania muzyki.
    Fajny używany amplituner kupisz za 500-600zł, zestaw kolumn za 1000zł, więc jest znacznie taniej i będzie lepiej brzmiało. Więc musisz się zastanowić.
  • REKLAMA
  • #6 20251284
    vilya
    Poziom 3  
    A jeżeli chodzi o używane to jakiej marki? Na co zwracać uwagę? Mozna prosić o jakieś przykładowe linki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20251323
    gadek80
    Poziom 31  
    Ja mam amplituner Denon, działa długo aczkolwiek teraz bym wybrał coś z Yamahy z małego doświadczenia i opinii na forach gra trochę wyraziściej.
    Też kwestia co na nim chcesz robić, nowsze modele mają bluetooth i Wifi, żeby bezpośrednio w nich odtwarzać muzykę z telefonu lub z Tidala czy Spotify. Starsze modele nie mają Wifi i BT ale mają wejście HDMI przez które podpinasz TV kablem HDMI do amplitunera i tam idzie dźwięk i też automatycznie amplituner Ci się włączy kiedy włączysz TV
    Mój 17 letni Denon nie ma ani BT ani Wifi ani HDMI, ale ma wejście optyczne więc tym kablem mam podpięty dźwięk do TV i Tidala mam zainstalowanego w telewizorze, więc to wejście również w Tobie w zupełności może wystarczyć.
    Model już z Wifi
    https://www.olx.pl/d/oferta/aplituner-yamaha-...-IDRsHRv.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3
    Kolumny
    https://www.olx.pl/d/oferta/jamo-zestaw-do-kina-domowego-CID99-IDNhFH2.html
    Pierwsze lepsze wuszukane.
  • #8 20251397
    vilya
    Poziom 3  
    Korzystam ze smarta youtube, netflix więc do oglądania filmów i teledysków
  • Pomocny post
    #9 20251413
    gadek80
    Poziom 31  
    Więc nawet jak kupisz takiego Denona jak mojego za 400-500zł byle miał wejście optyczne i był to amplituner 5.1, dźwięk przestrzenny będziesz miała :)
  • #10 20252230
    vilya
    Poziom 3  
    Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników do telewizora Samsung, które można podłączyć do podtynkowych wyjść kablowych. W odpowiedziach podkreślono, że do podłączenia głośników potrzebny jest wzmacniacz, a nie można ich bezpośrednio podłączyć do telewizora. Zaleca się wybór amplitunera 5.1 z wejściem optycznym oraz dekoderem Dolby. Użytkownicy sugerują rozważenie używanego sprzętu, który może być tańszy i dłużej służyć. Wspomniano o markach Denon i Yamaha, które oferują modele z Bluetooth i WiFi, co umożliwia odtwarzanie muzyki bezpośrednio z telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA