logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać "sklejony" rdzeń transformatora?

Turbot 15 Lis 2005 17:52 3311 3
REKLAMA
  • #1 1992633
    Turbot
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Chciałbym rozebrać transformator na rdzeniu EI, aby go przewinąć. Jednak rdzeń jest czymś polakierowany (przez co kształtki są posklejane) i nie mogę rozebrać tego rdzenia. Znacie może jakieś metody na pozbycie się tego lakieru? Tylko ta metoda musi być na tyle nieinwazyjna, żeby nie uszkodziła uzwojenia pierwotnego transformatora, no i samych kształtek EI.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1992653
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    hmm ja jak nie moge zobie poradzić z trafkiem wale pożądnie w niego młotkiem wiem ze to śmiesznie wygląda ale działa a zniszczenia są minimalne o ile wiesz gdzie uderzasz a zazwyczaj ja wyżywam sie na zamym rdzeniu aż ten lakier puści i wtedy staram sie wyciągnąć pierwszą kształtke później to już z górki podważasz śrubokrętem i tak do ostatniego :)

Miłej zabawy :)
  • REKLAMA
  • #3 1992705
    Turbot
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    joger.js napisał:
    wale pożądnie w niego młotkiem

O rany; no w ostateczności mogę i tego spróbować; myślałem jednak o tym, aby zanurzyć trafo na parę dni w jakimś rozpuszczalniku (tylko jakim?); ale nie wiem, czy lakier izolujący drut też się wówczas trochę nie rozpuści...
  • #4 1992725
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    :) mój sposób działa :) przewinęłem już tak nie jedno trafko :)
REKLAMA