logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak kleić rdzenie transformatora EI o przekroju 23cm²?

manekinen 21 Paź 2012 18:04 2361 5
REKLAMA
  • #1 11435206
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2362
    Nie miałem pojęcia w jaki dział to dać... chyba tu będzie dobrze.

Jak kleić rdzenie transformatora EI o przekroju 23cm²?

Pierwszy raz się spotykam z takim czymś. Zwykle bloki kształtek E oraz I są zespawane wzdłuż razem po obu stronach. Tutaj zespawane są po prostu osobno, nie są składane na zakładkę ani nic. Jak trzyma się "I"? Klej? Przy takich mocach? (przekrój rdzenia 23cm²). Google milczy na ten temat jak grób, naszukałem się jak głupi.

Śmiało mogę oderwać "I" a potem przykleić - jeśli tak to czym? Czy może nie warto, i pomęczyć się bez rozbierania? Muszę tylko usunąć wtórne, ale wiadomo, na rozebranym łatwiej. Ponadto, obawiam się że podczas wyszarpywania drutów kształtka ta może się oderwać. Całość jeszcze była zamknięta w obejmie, ale nie żeby jakoś specjalnie ściśnięta - po prostu mocowanie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11435248
    dywanelektronik
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Ja w trafie od zasilacza UPS, które miało dość dużą moc i wymiary natknąłem się tak samo na klejone kształtki, to znaczy złożone w całość, i tylko jakby "maźnięte" pędzlem, to było kilka dni temu, przy rozbieraniu wystarczyło poruszać i rozpadało się na kawałki... Potem trafiłem jeszcze na kilka niespodzianek w budowie trafa, np. izolację między uzwojeniami wykonaną z... kolorowego czasopisma.
  • REKLAMA
  • #3 11437757
    manekinen
    Poziom 29  
    Rozumiem że kolega tego już nie składał z powrotem? Dziwi mnie mocno czemu pospawali kształtki do kupy a nie zespawali transformatora. Cóż, chyba założę z powrotem tą obejme i wytne te wtórne, nie będę ryzykował bo obawiam się że potem tego nie dam rady skutecznie skleić bez odpowiedniej wiedzy :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11438201
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Żywicą czy innym klejem epoxydowym skleisz to bez problemu. Wytrzymałość mechaniczną i tak zapewnia potem blaszana osłona/ekran, którym skręca się to do kupy. A do wygodnego rozklejenia jarzma proponuję podgrzać całość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11438256
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 156
    Transformatory jak ten na fotce są sklejane a zarazem impregnowane zanurzeniowo w lakierze izolacyjnym. A ten transformator jest niekompletny, brak mu podstawy mocującej i obejm trzymających w całości rdzeń.
  • #6 11438464
    manekinen
    Poziom 29  
    No dobra, to sporo już wyjaśnia. Blachy i obejmę w której był zamocowany mam - ale nie powiedziałbym żeby był on jakoś wybitnie w nich zaciśnięty. Ale jeśli był zanurzany razem z tymi blachami to sporo wyjaśnia.

Kształtka I odeszła po lekkim uderzeniu. Czyli teraz składam w odwrotnej kolejności smarując wszystko klejem, zaciskam na końcu obejmą i zostawiam aby klej związał? Czy może najpierw przykleić kształtkę (i docisnąć w imadle do wyschnięcia) a potem go obudować? Nie chciałbym aby stracił na sprawności, czy coś tam się później rozpadło. Kleiłem trafka przetwornic ale z takim nie miałem do czynienia.

//dodano

Rdzeń skleiłem jakimś dwuskładnikowym klejem kupionym kiedyś w lidlu. O dziwo trzyma bardzo dobrze, bo dosłownie młotkiem "przewlekałem" linkę 35mm2 i się nie rozeszło.
REKLAMA