logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat w bojlerze Stiebel Eltron S300W: regulacja śrubkami, rola czujników i wymiana termostatu

pavelln 24 Paź 2022 14:22 1248 10
  • #1 20250815
    pavelln
    Poziom 10  
    Mam problem z termostatem w bojlerze pojemnościowym Stebel Eltron S300W.
    Nie grzał wody c.w.u. Okazało się, że zepsuły się grzałki. Wymieniłem je na nowe, jednak zanim to zrobiłem, szukałem przyczyny m.in. w termostacie (na zdjęciach).
    Kręciłem tymi dwiema śrubkami na płaski śrubokręt u góry termostatu i prawdopodobnie rozregulowałem go.

Pytanie - za co mogą odpowiadać te regulacje? Instrukcja milczy na ten temat.

Termostat w bojlerze Stiebel Eltron S300W: regulacja śrubkami, rola czujników i wymiana termostatu Termostat w bojlerze Stiebel Eltron S300W: regulacja śrubkami, rola czujników i wymiana termostatu

W jaki sposób najlepiej nimi obracać żeby znaleźć optymalne położenie? Np. najpierw duża, potem mała, na odwrót czy to nie ma znaczenia?

Wszystkie termostaty do bojlerów jakie znalazłem mają jeden czujnik. Mój dwa. Czy jak wymienię na termostat z jednym czujnikiem to będzie to działać poprawnie?

Obecnie termostat jest zdemontowany, przewody podłączone na sztywno więc bojler grzeje wodę niezależnie od temperatury - trochę to niebezpieczne więc chcę naprawić termostat i go zamontować.

Proszę o porady jak ustawić te regulacje albo na jaki najlepiej wymienić (taki sam kosztuje 800 zł, chciałbym znaleźć zamiennik).

[/img]
  • #2 20250966
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4675
    Jeden z czujników, taka jest moja sugestia odpowiada za sterowanie załącz -wyłącz, a drugi prawdopodobnie za definitywne wyłączenie w przypadku niezadziałania pierwszego. Co do regulacji, którą śrubą to nie wypowiem się. Jeśli nie uda się nic wyregulować, to załóż termostat pojedynczy z innych bojlerów. Pozostawanie bez sterowania jest niebezpieczne.
  • #3 20251072
    pavelln
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź, jeszcze jedna kwestia. Mój termostat ma 6 styków do podłączenia - 3 na wejście, 3 na wyjście.

Wszystkie uniwersalne termostaty mają 2 albo 3 styki. Jak to podłączyć? Zrobić skrętkę z 3 kabli i podłączyć jako jeden?
  • Pomocny post
    #4 20251253
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    pavelln napisał:
    Zrobić skrętkę z 3 kabli i podłączyć jako jeden?
    A jak było podłączone?
    pavelln napisał:
    Wszystkie termostaty do bojlerów jakie znalazłem mają jeden czujnik. Mój dwa.
    Bo to prawdopodobnie są dwa termostaty w jednej obudowie.
    Gdzie były czujniki?
    Czy jeden nie był tuż koło grzałek?
    Prawdopodobnie jeden termostat o nastawionej na stałe temperaturze robi z zabezpieczenie przed pracą na such lub nawet wrzeniem wody - wyłączy zasilanie jak temperatura przy grzałkach będzie za wysoka. Pewno jedna ze śrubek reguluje tą krytyczną temperaturę. Po przekroczeniu tej temperatury termostat może się blokować i trzeba mu zrobić reset - tak mi się wydaje, że jest tam czarowny przycisk koło mosiężnej śruby - tej większej z prawej strony.
    Drugi termostat to ten właściwy którym regulujesz temperaturę w bojlerze.
    Co do kabli to może każdy termostat ma swoje 3 styki. Omomierz albo bateryjka z żarówka (lub LED) w dłoń i trzeba sprawdzić co z czym jest połączone. Potem pokręcić tą ośką od regulacji w stronę minimum temperatury - powinno być słychać przełączenie i wtedy sprawdzić ponownie co jest połączone. Spisać w tabelce - jeżeli styki nie maja oznaczeń to je ponumerować albo po literować (1,2,3... albo A,B,C...) i wpisać w tabelkę co jest połączone gdy nastawiona jest maksymalna a co gdy minimalna temperatura.
    Tak w zasadzie po co regulowałeś te śruby? Termostat to proste styki i nie może zepsuć grzałki poza wypadkiem kiedy zagrzejesz boiler bez wody albo cała się wygotuje a termostat nie wyłączy.
    Na jakiej podstawie uważasz, że termostat jest uszkodzony?
    Wracając do kabli to niestety musisz sprawdzić dokąd idą a nie robić skręcanie na pałę przewodów - zrobisz zwarcie, podasz masę na obudowę, kogoś (np Ciebie) zabije. Jak nie rozumiesz tych połączeń to poproś elektryka bo to nie są żarty.

Znalazłem taką instrukcję:
    https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/instrukcje/STIEBEL_ELTRON/SHW-S.pdf
    Czy tak wygląda twój boiler?
    Na tym schemacie jest podwójny termostat i jest on trójfazowy - pod żadnym pozorem nie łącz tych kabli razem.
    Jeżeli u Ciebie jest podobny schemat jak dla tego boilera z załącznika to tam są jeszcze jakieś styczniki może to one są zepsute.
    Raczej elektryk potrzebny
  • #5 20251388
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    pavelln napisał:
    Mój termostat ma 6 styków do podłączenia - 3 na wejście, 3 na wyjście.
    Pokaż zdjęcie.
  • #6 20251670
    pavelln
    Poziom 10  
    @stachu_l Są trzy pary przewodów. W termostatach które znalazłem w necie nie ma aż sześciu styków do podłączenia. Dlatego pomyślałem o skręceniu 3w1 x 2 żeby mieć dwa przewody - po jednym na stronę. Ale skoro odradzasz to dobrze że zapytałem.

Bojler z linku to dokładnie ten który posiadam ale termostat ze zdjęć w instrukcji jest nieco inny tzn. mój posiada te dwie regulacje o które się rozchodzi. W instrukcji ich nie widać i nie są opisane.

Uszkodzony raczej nie jest, bardziej kwestia regulacji. Ja go rozregulowałem szukając przyczyny przy awarii. Winne okazały się grzałki ale doszedłem do tego dopiero później.

Przycisk reset - zgadza się ale naciskanie nic nie daje. Termostat nie „puszcza” prądu. Regulację na tych śrubach też próbowałem na różne sposoby i nic.

O których stycznikach piszesz?
  • Pomocny post
    #7 20251712
    stachu_l
    Poziom 38  
    pavelln napisał:
    O których stycznikach piszesz?
    W dokumentacji rysunek H pozycja e i ten obok - to przekaźnik z czterema stykami w którym każdy styk musi wytrzymać obciążenie 2kW albo jest to stycznik - stycznik to w zasadzie taki większy przekaźnik.
    Nie wiem gdzie to jest fizycznie zamontowane bo dokumentacja tego nie pokazuje.
    Czy Ty masz przyłączę trójfazowe do tego boilera?
    Jak masz jedną fazę to konfiguracja na 2kW czy 4kW? (rysunek K)
    Czy masz licznik dwutaryfowy i sterowanie z niego do boilera? (rysunek J)
    Czy używasz przycisku szybkiego nagrzewania? (rysunek A pozycja 3) Masz taki przycisk?

Jak nie ma u Ciebie tych przekaźników/styczników to może jest to jednak inna prostsza wersja z samym termostatem i bez dziwnych konfiguracji.

Czy w termostacie nie pękła kapilara? (ta cienka rurka do czujnika temperatury)
    Jak grzałki się spaliły to raczej zabezpieczenie termiczne (tan ustawiony fabrycznie termostat z blokadą zwalnianą przyciskiem) powinien zadziałać i przycisk naciśniety pierwszy raz po wyzwoleniu powinien zadziałać w sposób słyszalny. Potem aż do kolejnego wyzwolenia nie będzie widać jego działania.
    Ten regulowany termostat powinien przełączać styki prawdopodobnie miedzy pozycją wyłączenia a pierwszym stopniem czyli ok 40 stopni. Przełączenie powinno być słychać a dodatkowo na trzy pary styków powinny mieć parami przewodzenie lub się wyłączać - dla nastawionych wysokich temperatur termostat powinien przewodzić a dla niskich nie.

Wstawienie zwykłego termostatu może spowodować ograniczenie grzania do jednej grzałki bo jego styki mogą nie wytrzymać obciążeń większych niż 2kW.
    Zobacz czy są termostaty trójfazowe - ewentualnie na taki można podmienić ten stary.

Może taki - trzy styki 16A - bez problemu zasili grzałki po 2kW:
    https://allegro.pl/oferta/termostat-regulator...1S0TLmZsp-RBwP5dq39EhqeTlnMTjivRoCQBwQAvD_BwE
    Nie będziesz miał tego termostatu bezpieczeństwa ale powinno działać.
  • #8 20253079
    pavelln
    Poziom 10  
    stachu_l napisał:
    W dokumentacji rysunek H pozycja e i ten obok - to przekaźnik z czterema stykami w którym każdy styk musi wytrzymać obciążenie 2kW albo jest to stycznik - stycznik to w zasadzie taki większy przekaźnik.

nie mam styczników w tym miejscu

stachu_l napisał:
    Czy Ty masz przyłączę trójfazowe do tego boilera?

tak, trójfazowe

stachu_l napisał:
    Jak masz jedną fazę to konfiguracja na 2kW czy 4kW? (rysunek K)

6 kW

stachu_l napisał:
    Czy masz licznik dwutaryfowy i sterowanie z niego do boilera? (rysunek J)

tak, dwutaryfowy ale co do sterowania - nie wiem jak jest wykonane. dla mnie to czarna magia

stachu_l napisał:
    Czy używasz przycisku szybkiego nagrzewania? (rysunek A pozycja 3) Masz taki przycisk?

Mam, nie używam bo termostat zdemontowany to brak ograniczenia temperatury. Ale co do zasady mam i dziala.

stachu_l napisał:
    Czy w termostacie nie pękła kapilara? (ta cienka rurka do czujnika temperatury)

wszystko wyglada ok, działało do czasu wymontowania na potrzeby wymiany grzałek i kręcenia przeze mnie na oślep bez sensu

stachu_l napisał:
    Może taki - trzy styki 16A - bez problemu zasili grzałki po 2kW:
    https://allegro.pl/oferta/term...dq39EhqeTlnMTjivRoCQBwQAvD_BwE
    Nie będziesz miał tego termostatu bezpieczeństwa ale powinno działać.

ok zamawiam i dam znać czy zadziałało. rozumiem, że brak termostatu bezpieczeństwa nie powoduje, że bojler będzie grzał w nieskończoność? po prostu nie będzie miał "dodatkowego" zabezpieczenia?
  • Pomocny post
    #9 20253470
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    pavelln napisał:
    rozumiem, że brak termostatu bezpieczeństwa nie powoduje, że bojler będzie grzał w nieskończoność? po prostu nie będzie miał "dodatkowego" zabezpieczenia?
    Termostat bezpieczeństwa nie wymyślono/ zastosowano bez powodu. On zabezpiecza w momencie, gdy zawiedzie termostat "główny", a jednak czasem tak się zdarza.
  • #10 20253799
    pavelln
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    pavelln napisał:
    rozumiem, że brak termostatu bezpieczeństwa nie powoduje, że bojler będzie grzał w nieskończoność? po prostu nie będzie miał "dodatkowego" zabezpieczenia?
    Termostat bezpieczeństwa nie wymyślono/ zastosowano bez powodu. On zabezpiecza w momencie, gdy zawiedzie termostat "główny", a jednak czasem tak się zdarza.

no tak, tylko patrząc po aukcjach w internecie to rzadko który regulator posiada drugi termostat bezpieczeństwa. Uznaję, że skoro są oferowane pojedyncze to one też są ok...
  • Pomocny post
    #11 20253837
    stachu_l
    Poziom 38  
    pavelln napisał:
    Uznaję, że skoro są oferowane pojedyncze to one też są ok...
    No nie koniecznie bo są też oddzielne termostaty bezpieczeństwa z blokada i wtedy instalujesz dwa połączone w szereg - pytanie czy dwa trójfazowe wyjdą taniej niż jeden podwójny?
    Oryginalny termostat to jednak także zabezpieczanie biolera - może zamiast dziadowania trzeba go kupić nowy oryginalny.
    Czasem chęć pokręcenia bez ładu i składu kosztuje 800PLN.
    Ten wydaje się podobny ale łapy na śruby ma inaczej więc nie wiem czy będzie pasował:
    https://sklep.termek.pl/pl/p/termostat-30-7598C450-3faz-ogr-230400V-EGO/5610
    Ma jednak smutny napis bran towaru ale trzeba dalej poszukać.
    Albo taki:
    https://allegro.pl/oferta/termostat-i-ogranic...-c258214aa30996499e13bc806f55bd0c404f69ac7020
    Jeszcze taki:
    https://egrzalki.pl/pl/p/Termostat-i-ogranicznik-temperatury3fazowy-30-85/1216

Szukaj termostatów z ogranicznikiem temperatury albo samego ogranicznika (STB) jak chcesz zamiast jednego podwójnego wpakować dwa - jeden do regulacji a drugo dla zabezpieczenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z termostatem w bojlerze pojemnościowym Stiebel Eltron S300W, który przestał grzać wodę c.w.u. Po wymianie uszkodzonych grzałek, użytkownik próbował regulować termostat, co mogło prowadzić do jego rozregulowania. Dyskusja dotyczyła funkcji dwóch czujników w termostacie, z których jeden może odpowiadać za włączanie i wyłączanie, a drugi za zabezpieczenie przed przegrzaniem. Użytkownicy sugerowali, że możliwe jest podłączenie termostatu z mniejszą liczbą styków, ale z zachowaniem ostrożności, ponieważ brak termostatu bezpieczeństwa może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Wskazano również na możliwość zakupu oryginalnego termostatu lub jego zamienników, które powinny mieć funkcję ogranicznika temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA