logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewacz Stiebel Eltron raz zimna raz ciepła woda

Rychuse1 05 Kwi 2022 18:59 2091 12
REKLAMA
  • #1 19965555
    Rychuse1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z podgrzewaczem marki Stiebel Eltron, ogólnoe problem tkwi w tym że podgrzewacz niby kest cały czas włączony ale z początku leci ciepła woda i po chwili nagle zimna a za moment znów ciepła i tak w kółko. Jak sie można domyślić jest to bardzo denerwujące. Podgrzewacz Stiebel Eltron raz zimna raz ciepła woda
  • REKLAMA
  • #2 19965659
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    Możliwe , że masz wahania ciśnienia wody w instalacji . Masz hydrofor czy mieszkasz np w bloku bo to ważne w ustaleniu przyczyny . Jeżeli woda ze swojego ujęcia z systemem hydroforowym , może wystarczy zwiększyć ciśnienie lub zmniejszyć deltę presostatu
  • #3 19965716
    Rychuse1
    Poziom 10  
    Mieszkam w bloku. Dodam jeszcze że wywala mi korki (bezpieczniki) myślałem że to wina bezpiecznika i wymieniłem go na dwa razy mocniejszy, pomogło tyle co nic, z 20 sekund dłużej trzyma bezpiecznik.
  • #4 19965731
    Lisek64
    Poziom 33  
    Wybija bezpiecznik jak używasz podgrzewacza ? Wymiana zabezpieczenia na większe oprócz szeregu zagrożeń nie jest absolutnie rozwiązaniem problemu !
  • REKLAMA
  • #5 19965739
    Rychuse1
    Poziom 10  
    Tak wywala bezpiecznik. Myślałem że tamten był uszkodzony dlatego go wymieniłem ale to jednak nie to było problemem.
  • #6 19966098
    Lisek64
    Poziom 33  
    Jakiej mocy jest Twój podgrzewacz i jakie w tej chwili masz zabezpieczenie (bezpiecznik ) . I jaki rodzaj zasilania ?
  • REKLAMA
  • #8 19966871
    Rychuse1
    Poziom 10  
    Dokładnie, na zdjęciu jest cały opis tego urządzenia. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu? Bo już naprawdę staje się to coraz bardziej uciążliwe dla domowników a ja co chwilę wysłuchuję "No zrób z tym coś, no zrób z tym coś" hehe. Pozdrawiam
  • #9 19966929
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5148
    Jakie są zabezpieczenia w zasilaniu tego podgrzewacza? Jest tam RCD na takie prądy ? Amperomierz cęgowy i zmierzyć prąd w poszczególnych fazach.
  • #10 19966937
    Rychuse1
    Poziom 10  
    Powiem tak, ja tego nie montowałem on już tutaj był gdy się wprowadziliśmy. Rok było okej i zaczęło się chrzanić, ogólnie jest on zabudowany dookoła i jest to zabudowa zrobiona na stałe bez możliwości demontażu nie uszadzając tej zabudowy (Inaczej mówiąc, musiał bym to całe rozebrać i zniszczyć i później znów na nowo robić) Więc jeśli jest konieczność to rozbroić to oczywiście mogę to zrobić tylko nie chciał bym by wyszło że ja to rozbroję a sie okaże że było to nie potrzebne. Dlatego nie chciałem nic ruszać narazie i wolałem pierw tutaj zapytać o radę. Więc jak myślisz?
  • #12 19966956
    Rychuse1
    Poziom 10  
    Czyli rozumiem zmierzyć napięcie na bezpieczniku od podgrzewacza tak?
  • REKLAMA
  • #13 19966970
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5148
    Nie napięcie, a prąd pobierany przez podgrzewacz. Musisz zakupić lub pozyczyć
    amperomierz cegowy do takiego pomiaru.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podgrzewaczem marki Stiebel Eltron, który przełącza się między ciepłą a zimną wodą, co jest uciążliwe. Dodatkowo, urządzenie wyłącza bezpieczniki, co sugeruje problemy z zasilaniem. Użytkownik mieszka w bloku, a podgrzewacz ma moc 18 kW i jest zasilany trójfazowo z zabezpieczeniem 3 x 50 A. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia ciśnienia wody, zabezpieczeń w instalacji oraz pomiaru prądu pobieranego przez podgrzewacz, co może pomóc w zidentyfikowaniu źródła problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA