logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód, media converter, 4 skrętki - jak podłączyć router z kontrolą rodzicielską w salonie?

macios3 28 Paź 2022 18:47 474 9
REKLAMA
  • #1 20257259
    macios3
    Poziom 9  
    Witam.

Mam taki problem. W garażu w skrzynce mam światłowód z media converterem i 4 skrętki. 2 skrętki, które idą do pokoi na piętrze, 1 skrętka od switcha Poe do którego są podłączone kamery i 1 skrętka która idzie do salonu. Chciałbym mieć router w salonie ale coś muszę podłączyć do media convertera. Czy spiąć routerem i do niego podłączyć ten co będzie salonie czy proponujecie inne rozwiązanie? Nie chce Access pointa bo wtedy router nie ma funkcji kontroli rodzicielskiej a na tym mi zależy.

Mam nadzieję że w miarę dobrze to opisałem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20257276
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Przecież możesz funkcje kontroli rodzicielskiej zastosować na routerze w garażu, a w salonie na kablu AP (lub drugi ruter w trybie AP, lub Mesh EB) będzie miał te same funkcje.

Oczywiście oba musza być jednego producenta jeśli ma działać FastRoaming.
  • REKLAMA
  • #3 20257302
    macios3
    Poziom 9  
    Drugi router chce tp link ax1500.

Tylko ze chce wyłączyć wifi na routerze w garazu a mesha nie zastosuje przy dwóch routerach
  • Pomocny post
    #4 20257323
    artaa
    Poziom 43  
    To ma być MESH z EB - komunikacja kablem LAN, czyli podobnie AP z FR.

W TP Linku OneMesh jest ułomny i nie obsługuje EB więc się nie nada:

https://www.tp-link.com/pl/support/faq/2690/

Q5. Can the OneMesh™ products support the Ethernet backhaul?

A5. No. The OneMesh™ products can’t support the ethernet backhaul. But the Deco supports the Ethernet backhaul.

Ale możesz wyłączyć Wifi w garażu i ustawić drugi jako zwykły AP do WiFi.
    Internet i tak przechodzi przez router w garażu i tam ustawisz co chcesz.
  • REKLAMA
  • #5 20257330
    macios3
    Poziom 9  
    Wszystko jasne. Dzieki
  • REKLAMA
  • #6 20257333
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    artaa napisał:
    Q5. Can the OneMesh™ products support the Ethernet backhaul?

Nie odważyłem się jeszcze nikomu zainstalować tego wynalazku, ale dobrze wiedzieć na przyszłość.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20257384
    artaa
    Poziom 43  
    Dlatego najtańszy działający Mesh EB w szybkości AX to na Asus RT-AX55 jest do zrobienia ;-)
    trochę tego popełniłem, działają...
    Najtańsze działające na AX, z reguły 3 sztuki załatwiają wszystko normalnej wielkości, czyli poniżej 1000PLN,
    jak dom większy lub żelbeton to można więcej sztuk.

https://www.asus.com/support/FAQ/1044184/

Światłowód, media converter, 4 skrętki - jak podłączyć router z kontrolą rodzicielską w salonie?

Ale do limitu 10 urządzeń jeszcze nie doszedłem ;-)
  • #8 20257561
    macios3
    Poziom 9  
    Ok a czy tak da radę?

Z media convertera kabel wpinam do routera w garażu w port WAN.
    Na tym routerze wpinam drugi kabel w port LAN i podpinam do routera w salonie w port WAN.

W garażu wyłączam wifi.
    Będzie działać?
  • #9 20257581
    artaa
    Poziom 43  
    To słaby pomysł bo będzie podwójny NAT.

Poczytaj czemu go nie chcesz... ;-)

Drugi router ma być tylko jako AP WiFi i trzy pozostałe gniazda LAN do wykorzystania np TV.

Czyli wyłączasz Wifi w garażu, a w drugim routerze włączasz tryb AP (jak jest)
    i w zależności od konstrukcji może okazać się że port WAN stanie się piątym portem LAN.

Jak się nie da (bo brak trybu AP - rzadko) to wyłącza się DHCP i wpina się w jeden z 4 portów LAN i będą 3 wolne.
  • #10 20257618
    macios3
    Poziom 9  
    Bo tego tp linka ax72 już kupiłem🙂
    Nie wiedziałem że dostawca nie da modemu tylko terminal. Tak bym położył kabel zwrotny i po problemie. Zrobię jak napisałeś tylko nie wiem czy jak wyłącze wifi w routerze w garażu czy będę miał dostęp przez aplikację że zarządzać kontrolą rodzicielską bo ten co będzie jako AP nie obsługuje kontroli w tym trybie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem routera w salonie do istniejącego media convertera w garażu, gdzie znajduje się światłowód. Chce uniknąć użycia Access Pointa, aby zachować funkcje kontroli rodzicielskiej. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie drugiego routera w trybie AP lub wyłączenie WiFi w routerze w garażu, co pozwoli na zarządzanie kontrolą rodzicielską z poziomu głównego routera. Użytkownik planuje użyć routera TP-Link AX1500, ale obawia się o dostęp do funkcji kontroli rodzicielskiej po wyłączeniu WiFi w głównym routerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA