logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie kabla FTP cat6 w domowych warunkach: gniazdka FTP, router, switch, TV, konsola, dekoder

zyzy997 29 Paź 2022 17:48 1449 8
  • #1 20258460
    zyzy997
    Poziom 9  
    Cześć, 
    Proszę o pomoc.
    Jestem w trakcie wykańczania mieszkania i przez swoją nadgorliwość kupiłem ekipie wykańczającej kabel FTP na dodatkową instalacje.
    Teraz dopiero doczytałem, że ekran takiego przewodu należy uziemić bo w przeciwny wypadku będzie zbierać jeszcze większe zakłócenia. Więc zastosowanie takiego kabla mija się z celem.
    Pytanie jak to zrobić w domowych warunkach - z 1 strony będzie router, a z drugiej switch do której będzie podpięty TV, konsola i dekoder.
    W ścianie chciałem zamontować takie gniazdka FTP (https://hager.com/pl/katalog/produkt/wl2170-gniazdo-1xrj45-kat6-ftp-biay) -  czy to wystarczy?
    Czy może podłączyć ekran od FTP do uziemienia elektrycznego gniazdka obok, tylko czy to nie jest głupi pomysł?

Przewód jest już zatynkowany, ale jeszcze jest przed gładzią i malowaniem - może warto jeszcze go wyciągnąć i zamienić na UTP?
    Poradźcie proszę.
  • #2 20258516
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20258539
    zyzy997
    Poziom 9  
    Koderr napisał:
    Nie do końca tak, uziemia się ekran, nie przewód.
    Drucik ekranu łączy się z uziemieniem.
    |
    racja, już się poprawiam.
    Koderr napisał:
    A co to jest "faza zerowa"? Nie ma czegoś takiego
    Kto Ci naopowiadał...? Ehh

W sumie to zasugerowałem się jedną wypowiedzią gdzieś w necie (czasem uziemienie połączone jest do fazy zero lub neutralnej w instalacji elektrycznej).
    czy u mnie tak jest, w sumie raczej nie. Tylko czy jest sens łączyć ekran FTP do uziemienia instalacji elektrycznej?
    Koderr napisał:
    Może lepiej zostaw to tej ekipie, na pewno będą wiedzieć co i jak zrobić

W to akurat bardzo wątpię 😉
  • #4 20258550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20258578
    zyzy997
    Poziom 9  
    Koderr napisał:
    Człowieku, nie czytaj pierdół na przypadkowych stronach, a już na pewno się na tych "informacjach" nie wzoruj.
    Jaka "faza zero"?!!!
    NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO?

dobra dobra zrozumiałem, po prostu mój skrót myślowy. Chodziło mi o przewód zerowy, termin pochodzącym z czasów, gdy nie wyróżniano osobnych przewodów neutralnych (N) i ochronnych (PE).
    Koderr napisał:
    Drucik ekranu kabelka o którym mowa łączy się z UZIEMIENIEM.
    Dodam jeszcze, że robi się to tylko na jednym końcu kabelka.
    I proponuję nie zagłębiać się w te fazy i zera. To tutaj nie ma znaczenia

Jeśli dobrze rozumiem, to jak połączę z jednej strony ekran każdy kabla (mam ich 3) do przewodu ochronnego (PE) gniazdka elektrycznego (które jest niedaleko) to będzie poprawnie?
  • #6 20258599
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20258672
    zyzy997
    Poziom 9  
    Koderr napisał:
    Teoretycznie tak. Jednak lepiej byłoby połączyć ekrany z ziemią w takim miejscu, żeby za jakiś czas, przy ewentualnej wymianie gniazdka sieciowego nie zostało to rozłączone i tak pozostawione, bo np. ktoś kto będzie to robił uzna, że to niepotrzebne połączenia.
    Sugerowałbym więc inne miejsce, może na drugim końcu kabelków.

Z racji, że to mieszkanie to wątpię żeby ktoś przy tym grzebał, a nawet jeśli, byłoby to do łatwego naprawienia.
    Pytanie może zbyt dociekliwe, ale dlaczego napisałeś "Teoretycznie tak"? 😉
    No i generalnie wielkie dzięki za odpowiedź
  • Pomocny post
    #8 20259068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 20259084
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 489
    Odradzałbym takie kombinowanie z uziemieniem przy gniazdkach (robisz sobie niepotrzebną robotę i "druciarstwo"), jak już chcesz uziemiać to przy punkcie wspólnym, szafce, patchpanelu itp.
    Z resztą po co się pakować w sieć ekranowaną w domu, same problemy, drożej itd.

Podsumowanie tematu

✨ Uziemienie kabla FTP Cat6 w domowych warunkach wymaga połączenia ekranu kabla z przewodem ochronnym (PE) w instalacji elektrycznej. Użytkownik zastanawia się, czy podłączenie ekranu do gniazdka elektrycznego obok jest właściwe, a także czy lepiej byłoby zamienić kabel FTP na UTP. W dyskusji podkreślono, że ekran powinien być uziemiony tylko na jednym końcu kabla, a połączenie z gniazdkiem może prowadzić do niepotrzebnych komplikacji. Sugerowano, aby uziemienie realizować w punkcie wspólnym, takim jak szafka czy patchpanel, zamiast przy gniazdkach. Wskazano również, że stosowanie kabli ekranowanych w domowych instalacjach może być problematyczne i droższe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA