logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo uziemić ekrany kabli FTP w sieci komputerowej?

Jantom 13 Cze 2003 22:22 3749 6
REKLAMA
  • #1 248729
    Jantom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    widziałem dziesiątki sieci
    w których zastosowane są kable FTP
    nawet wszyscy / informatycy ! / je zalecają
    ale nie spotkał jeszcze ani jednego obwodu
    w którym ekran jest uziemiony
    to po co ta zabawa
    chcę wykonać sieć w której są kable FTP
    jak elegancko podłaczyć ekrany do uziemienia
  • REKLAMA
  • #2 248819
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Kup końcówki RJ45 pokrywane metalem, wtedy przenajmniej teoretycznie się do masy komputera zewrze ekran. Widziałem wiele sieci ale nie spotkałem nigdy takiego pedanta co by podłączał ekran w FTP.
  • REKLAMA
  • #3 248845
    Jantom
    Poziom 12  
    to jest to
    po co ten cały FTP
    kompy nie są uziemione kabl też
    to tylko dekoracja
    R45 metalizowane a po co
    gniazda są izolowane
  • REKLAMA
  • #4 249346
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Chcac uzywac kabli FTP trzeba sobie odpowiedziec na np. pytania:
    Po pierwsze, to po co stosuje sie kable w ekranie ( FTP )?
    Po drugie, kiedy stosuje sie kable w ekranie ( FTP )?
    Nie zaklada sie kabli FTP tylko dlatego bo tak jest ladniej lub taka moda.
    Uziemia sie kable najczesciej po stronie serwera lub urzadzen sieciowych a nie terminali ( komputerow ). Przy budowie sieci zaklada sie warunek aby wszystkie urzadzenia byly zasilane na jednej fazie, wtedy ma sens stosowanie FTP i zachowanie zakladanych parametrow sieci odnosnie zaklocen.
    Pozdrowka
  • REKLAMA
  • #5 249790
    Jantom
    Poziom 12  
    w czy mam cały problem
    kupiono przełącznice z gniazdami RJ45 plastykowymi
    bez możliwości uziemienia
    kable są FTP

poszukuję
    np. opasek zaciskowych z wyprowadzonym gotowym kabelkiem
    do których mógłbym podłączyć ekran
    gdzie mogę je kupić

taką technikę ma TPSA jest zacisk z kabelkiem
    ale to odpada ich powłoki kabli są znacznie masywniesze
  • #6 250208
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    do kabli FTP stosuje sie specjalne złącza (gniazda i wtyki) posiadające ekran i możliwość jego podłączenia w prosty sposób
    poch cordy także są wykonywane jako ekranowene (kabel FTP + złącza)
    uziemienie ekranu jest oczywiście jednopunktowe i zwykle realizowane w pach panelu
    każde gniado zwykle ma osobny zacisk do uziemienia dla zapewnienia elastycznośći krosowania i uniknięcia pętli masy
    proponuje poszukać bliższych informacji na stronach producentów (R&M, IBM, Alcatel itp), w osiedlowym sklepie z elektronika takich rzeczy się raczej nie kupi ;)
  • #7 341690
    Jeymz
    Poziom 11  
    Pamiętaj jesze o tym czy napewno warto stosować skrętke FTP, bo jeżeli przewód będzie mało natażony na dzialanie pola elektromagnetycznego to po co wbijac sie w dodoatkowe koszta jeśli masz do położenia wiele metrów.

Po drugie zastanów sie jaki standard sieci bedzie pracował w Twojej sieci, jesli będzie to 10BaseT to nie warto kupować skrętki ekranowanej, jesli szybszy do owszem, zastanów sie nad tym bo nie warto naprawde inwestowac zbyt dużo sam sie o tym przekonalem

Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego uziemienia ekranów kabli FTP w sieciach komputerowych. Kable FTP stosuje się głównie w celu ochrony przed zakłóceniami elektromagnetycznymi, jednak ekran powinien być uziemiony jednopunktowo, zwykle po stronie urządzeń sieciowych lub serwera, a nie terminali (komputerów). Ważne jest, aby wszystkie urządzenia były zasilane z jednej fazy, co umożliwia skuteczne uziemienie i zachowanie parametrów sieci. W praktyce często stosuje się specjalne złącza RJ45 z metalizowanymi końcówkami i ekranowanymi patch cordami, które umożliwiają podłączenie ekranu do uziemienia, najczęściej w patch panelu, gdzie każde gniazdo ma osobny zacisk uziemiający, co zapobiega powstawaniu pętli masy. W przypadku użycia plastikowych gniazd RJ45 bez możliwości uziemienia konieczne jest zastosowanie dodatkowych elementów, np. opasek zaciskowych z wyprowadzonym kablem uziemiającym. Warto też rozważyć, czy stosowanie kabli FTP jest uzasadnione ze względu na standard sieci (np. 10BaseT nie wymaga ekranowania) oraz poziom narażenia na zakłócenia elektromagnetyczne, aby nie generować niepotrzebnych kosztów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA