logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z 30 cm głośnikiem? Bass reflex czy zamknięta obudowa?

domeloslaw2 15 Lis 2005 20:39 2699 22
  • #1 1993290
    domeloslaw2
    Poziom 11  
    Siemak wszystkim jestem tu nowy i szukam juz 3 dzien jakis info na temat budowy suba owszem jest pare temacikow ale ja nic z nich nie kumam nie wiem co jest lepsze bass reflex czy bass pand jestem totalnym laikiem i prosilbym czy ktos bylby uprzejmy powiedziec mi co i jak z tym .

Wiec tak chcialbym zbudowac skrzynie z 30 cm glosnikiem kupie cos do konca tygodnia powiem wam wszystkie dane bo jescze dokladnie nie wiem co i jak:|

Sprzecik ma byc do sluchania w domu i moze w aucie ale jesli chodzi o bass to mam sprecyzowane wymagania ma myc mieciutki i gleboki taki przyjemny nie koniecznie glosny bo nie chce miec za miesciac eksmisji :D

Budowec bede z 1.5-2 cm plyty wiorowej i wyloze ja w srodeczku chyba filcem chyba ze macie cos lepszego.

Teraz sprawa i prosba do was mozecie mi powiedzic co zrobic najlepiej i jesli cos to skorygowac moje pomysly i piszcie jak dla kapletnego laika

Przepraszam za bledy jak jakies popelnilem :D
  • #2 1993302
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Głośnik wstawia się do obudowy nie takiej jak ty chcesz, tylko najodpowiedniejszej dla głośnika, co wynika z jego EBP.
    Pomysł z wyłożeniem filcu jest raczej kiepski, zależy jeszcze jakiej grubości ten filc. Co do głośnika, napisz czym będziesz go napędzał i jakiej maksymalnej wielkości obudowe możesz postawić.
  • #3 1993383
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    luke666 napisał:
    Głośnik wstawia się do obudowy nie takiej jak ty chcesz, tylko najodpowiedniejszej dla głośnika, co wynika z jego EBP.[...]

wcale nie. EBP jest tylko wskaznikiem co by bylo lepsze dla glosnika czy glosnik woli zamkniete czy BR obudowy. pozatym glosniki z wiekszym EBP beda mialy wiekszy zysk na BR co zaowocuje wiekszym impulsem jaki dostanie, a Zwykla obudowa ma bardziej plaska charakterystyke, kazdy glosnik bedzie mial zysk w obudowie BR, dlateo ja uzywam obuduow BR niezaleznie od tego jaki glosnik bedzie mial EBP, na dodatek przez obudowe BR nic nie stracisz a zyskasz troche SPL (dB) w rejonie strojenia.

a co do tematu, nie uzywaj Band Pass bo ta obudowa jest raczej ciezka do wymierzenia dla laika. Jako glosniki polecam STX. www.stx.pl nie kupuj alpharda bo te glosniki dobrze to tylko wyglądaja. jako obudowe proponuje 20mm ze wzgledu na duze cisnienie akustyczne. powiedz jaka ma byc moc i ile masz miejsa w samochodzie i inne rzeczy potrzebne do udzielenia porady
  • #4 1993458
    domeloslaw2
    Poziom 11  
    Napedzac bedzie go jeden kanal z wiezy Fisher TAD-M90 powinna sobie dac z nim rade kiedys moze pomysle nad dodatkowym wzacniaczem ale jak narazie nie pozwalaja na to fundusze.

Wiem tyle to sie juz doczytalem ze sa programy i one wszystko powiedza co i jak.Ale chodzi mi oto co bedzie najlepiej zrobic zbudowac zeby spelnialo moje wymagania.Program powie tylko jej wielkosc chyba a to czy ma byc bass reflex czy cos innego to spece. Wielkosc to raczej nie wiecej niz 0.5m x0.5x0.5m jak za malo to glosnik mozna mniejszy.

A co proponujesz zamiast filcu mysllem nad 0.5-1 cm filcu no chyba ze masz cos co da lepszy bass.
    Co myslicie o tym glosniczku?

Wiecie moze gdzie je sprzedaja w Gdyni albo 3miescie?
  • Pomocny post
    #5 1993536
    qscgu
    Poziom 34  
    te programy np. WINISD powiedza ci takze co lepsze zamknieta obudowa czy bass reflex, jesli chcesz zrobic typowy sub to proponuje taka skrzynke jak podales wymiary zewnetrze to wyjdzie 97L.
    rozwiazania:
    a) estradowe
    1. jesli slabszy wzmak <100Watt
    STX GDN 30-200-8/4AE
    obudowa 60-70Litrow
    strojenie przy 65L: 1 bass reflex 10cm srednicy i dlugosci ~11cm da ci strojenie 45 HZ

2. jesli mocnejszy wzmak >100W. najlepiej >200W
    STX GDN 38-300-8/4AE
    obudowa 80-100Litrow
    strojenie przy 90L: 2 bass reflexy 10cm srednicy i kazdy dlugosci ~18cm da ci strojenie 45 HZ

3. domowy slabszy, sredni wzmak ~70W wzwyż
    STX GDN 27-150-8/4SC
    obudowa 45L
    strojenie na 45L 1 Bass reflex srednicy 8cm i dlugosci 15cm da ci strojenie na poziomie 40 Hz
  • #6 1993677
    domeloslaw2
    Poziom 11  
    Kupiłem juz ten głośnik GDN-32-150-8-SS teraz tylko wasze dokładne dane co i jak zrobic gdzie dac bas refleks dlugosc 18cm i 7.5 co srednicy.

Teraz wielkosc pomyslalem sobie ze 0,5x0,5 to bedzie kolos moze cos mniejszego jednak :P .I jakie wygluszenie zrobic?

A i wezcie mi powiedzcie jeden cm3 to ile to jest litrow zebym wiedzial jakie wymiary dac zeby np skrzynia byla 45litrow :P

Dzieki wszystkim za pomoc !!!
  • #7 1993768
    qscgu
    Poziom 34  
    litr to decymetr szescienny dm3. 10cm=1dm
    ja bym tam tego nie wygluszal bo zwiekszy sie praktycznie pojemnosc obudowy, moj sub nie jest wygluszany no moze na krawedziach i gra lepiej niz z czymkolwiek w srodku ale oczywiscie uszczelnienie silikonem musi byc. ten glosnik ma troszke za male EBP jak na obudowe BR a pozatym nie lubie membram z wlokna szklanego, glosnik lubi duze obudowy wiec dalbym mu z 50L strojenie na 45Hz czyli rurka 10cm srednicy o dlugosci ~ 16cm oczywiscie o ile chcesz obudowe BR. no to na tyle a br umiesc gdzie chcesz, najlepiej na przeciwległej sciance co glosnik albo na tej samej
  • #8 1993917
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kup na początek głośnik do obudowy zamkniętej, potem się zajmij BR, potem Bandpasem, potem Izobarykiem, potem tunelówką, potem tubą. To mniej więcej od najprostszego do najtrudniejszego sposobu tworzenia obudowy

najpierw się zdecyduj na konkretny głosnik za daną cenę, bo chcemy konkretnych tematów a nie ogólnych, od ogólnych mamy dział: początkujący, teoria, referaty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1994686
    qscgu
    Poziom 34  
    obudowa BR wcale nie jest trudniejsza od zamknietej pozatym ze trzeba zrobic jeden otwor wiecej i wiedziec jaki to bedzie otwor i jaka rurke do niego wsadzic, a co do litrażu to w obudowie zamknietej tez trzeba wiedziec ile Litrow dac. Ja wole obudowy BR bo pozwalaja na zmniejszenie obudowy przy nizszych czestotliwoscia. tzn. zeby uzyskac nizsza czestotliwosc w obudowie zamknietej trzeba zwiekszyc litraż a przy BR wystarczy zmienic dlugosc rurki np. przedłuzyc ja rurą PCV
  • #10 1999009
    domeloslaw2
    Poziom 11  
    Jeszcze tylko jedno pytanie co lepsze do wygluszenia gabka czy te no maty do wygluszania?:D
  • #11 1999041
    qscgu
    Poziom 34  
    no nie wiem, ja tam nie wygluszam jak robie BR no chyba ze kanty a tak pozatym do zamknietej obudowy maty byly by lepsze ale gabka tansza ale ja bym uzyl watoliny
  • #12 1999077
    Stefan99
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    no maty są lepsze ale są drogie. Na początek wystarczy gąbka żeby obniżyć koszty - chyba że kasa to u Ciebie nie problem. Ogólnie rzecz biorąc to BR ma swoje zalety jaki wady, tak samo jak kompakt. W BR osiagniesz niższe zejście przy wyższym SPL kosztem impulsu (impuls wzrasta). Oznacza to że w najgorszym wypadku bass mozę być rozlazły, mozolny, taki maślany i buczący. Ale to najgorszy wypadek. Najczęście przy dobrym strojeniu ten wyższy impuls jest praktycznie niesłyszalny. W obudowach zamkniętych impuls jest wręcz idealny. Nie można jednak uzyskać aż tak niskiego zejścia (jeśli porównujemy ten sam głośnik, poprzednio zamontowany w BR). Warto zauważyć że sporo konstrukcji subwooferów wyższej klasy to często konstrukcje zamknięte.

Co do wytłumiania.
    W BR wytłumia się słabo, w skrajnych wypadkach wogóle. Najważniejsze to nie wytłumiać OKOLIC BR. Natomiast w obudowach zamkniętych wytłumiać trzeba mocno. Niektórzy wytłumiają całą obudowe, napychając do środka odpowiedniego wytłumiacza. Wytłumienie w obudowach zamkniętych powoduje że głośnik jakby"widzi" większą obudowe, tzn teoretycznie przy dużym wytłumieniu głośnik zachowuje się tak jakby był w większej obudowie.

Bardzo ważną kwestią jest szczelność obu typów obudów. Nieszczelności będą powodować nieprzyjemne dla ucha rezonanse. Najlepiej w czasie składania przejechać wszystkie krawędzie klejem lub silikonem.

Pozdro
  • #13 1999771
    domeloslaw2
    Poziom 11  
    No ok nie w okolicach BR to ile o niego zostawic gole dechy 10 20 cm??

Sory ze sie tak dopytuje ale chce miec to jak najlepiej zrobione wybaczcie
  • #14 1999813
    qscgu
    Poziom 34  
    ja mam w subie zostawione cale gole dechy i gra pieknie, naprawde. no moze na rogach ma wate ale to wszystko
  • #15 1999959
    domeloslaw2
    Poziom 11  
    A wlasnie mozesz sie pochwalic co masz?? Ile litrow jakie BR jaki glonik
  • #16 2000150
    qscgu
    Poziom 34  
    mam juz 2 konstrukcje, poszukaj moich postow w szukaniu zaawansowanym w dziale DIY
  • #17 2002497
    miczek
    Poziom 12  
    witam
    bez dłógiego wstępu napiszę, że jakiś miesiąc temu rozpocząłem budowę suba. w początkowej wersji miał on być z głośnikiem GDN-32-300-8-SS, ale po przeczytaniu paru wypowiedzi z forum postanowiłem kupić GDN-42-300-8-SC, który ma mieć lepszą jakość dźwięku. Skrzynia w sumie jest prawie gotowa, ścianki wykonane są z dwóch płyt, sklejonych wikolem, zewnętrzna 18mm (tył 22mm) wiurówka + wewnętrzna 16mm MDF, co łącznie daje 34mm ścianki, oprócz tyłu (38mm). Nie wiem czy potrzebnie, ale skrzynia ma jeszcze szkielet wewnętrzny z wióróki 12 mm z krawędziami wyprofilowanymi szpachlówką do drewna. skrzynia ma objętość wewnętrzną niecałe 80 litrów, a najczęściej proponowaną objętością na ten głośnik jest 70 litrów, więc w celu zmniejszenia objętości postanowiłem włożyć (oczywiście przykleić) pod małym kątem dodatkowe płyty do wewnątrz i przy okazji wyeliminować zjawisko fali stojącej ( brak ścian równoległych), o której zbyt wiele nie wiem. czy korzystne będzie takie posunięcie:?::?::?:
    Załączniki:
    • Jak zbudować subwoofer z 30 cm głośnikiem? Bass reflex czy zamknięta obudowa? subik.JPG (14.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2003422
    luke666
    Poziom 33  
    W subwooferze, przy częstotliwościach, które występują (<150Hz) fala stojąca nie powstanie, tak czy inaczej usztywnienie obudowy zminimalizuje rezonanse, co oczywiście wpłynie pozytywnie na jakość dźwięku.
  • #19 2004644
    Stefan99
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    miczek: bardzo mi sie podoba twój projekcik. Grube ścianki to podstawa, na pewno w dużym stopniu osłabiłeś rezonanse. Minusem na pewno bedzie waga tego subwoofera ale to chyba nie problem :). Z tego co się orientuje to chyba tomaszo zrobił subwoofer na tym GDN42 i jest zadowolony (poszukaj w Akustyka). Co do tego wytłumiania to najlepiej poeksperymentować. Jeśli nie gra tak jak oczekiwałeś to możesz albo dołożyć wytłumienia albo go ubrać.

Pozdrawiam
  • #20 2009062
    miczek
    Poziom 12  
    Dzięki Stefan99:) wagą to się jakoś nie przejmuje, problem będzie jedynie w trakcie przeprowadzki. A co do wygłuszenia to myślałem o skórze z barana, ale nie wiem czy to nie będzie zbyt mocne wygłuszenie do suba i czy nie przeznaczyć futerka na kolumny bocznne, które chciałbym również zbudować (mam jej ograniczoną ilość:( , zastanawiam się jeszcze nad rozbudowaniem szkieletu, Co o tym sądzicie?
  • #21 2009351
    luke666
    Poziom 33  
    Co do wytłumienia, zamiast skóry baraniej, zastosowałbym wełnę owczą.
  • #22 2009449
    miczek
    Poziom 12  
    chyba nie napisałem dokładnie o tej skórze, miałem na myśli futro z barana, po wyczesaniu której otrymałem gęsty puch o grubości ok 5 cm, i chyba jednak zostawie ją do bocznych kolumn. to dobry pomysł?
  • #23 2254690
    bart1986
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witam wiele czytałem o budowie subwoofera i zdecydowałem zrobic jakis. Chwilowo nie mam kaski na głasnik mysle o STX22/120/8 chwilowo posiadam głosnik firmy herman (wzmacnacze tej firmy sa bardzo dobre i drogie to głosnik tez chyba dobrt) znam jego moc i impedancje nic wiecej. Zamierzam zrobic obudowe do parametrów STXa ale narazie wsadzic tego chermana jest on 20 cm i mocy 50 W jesli dobrze pamietam i mam pare pytań :
    1. Litrarz liczy sie po odjeciu wytłumienia i BRa
    2. Br gdzie go umiescic z przody z tyłu i czy np kszrałt i gładkosc robi jakas różnice
    3. czy i jak zastosowac usztywnienia
    4. CZy lepiej zastosowac jeden wiekrzy br czy moge dac 2 mniejsze
    5. Wykończenie tu jest najwiekrzy problem ma ktos pomysłdodam ze chciał bym uzyskac efekt koloru wisni (słyszałem ze niby wystarczy dac okleine np ze słojami i pomalowac 2 kolorami bejcy dabowa i machoniowa i na to 4 warstwy lakieru
    Bardzo dziekuje czekam na odpowiedzi i moze jakes porady albo proponujecie cos zmienic

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera z 30 cm głośnikiem, z rozważeniem wyboru między obudową bass reflex (BR) a zamkniętą. Bass reflex oferuje wyższy SPL i niższe zejście częstotliwości przy mniejszej objętości, ale może powodować efekt impulsu, który w najgorszym wypadku daje bas rozlazły i buczący. Obudowa zamknięta zapewnia bardziej płaską charakterystykę i lepszą kontrolę impulsu, lecz wymaga większej objętości dla niskich częstotliwości. Zaleca się unikanie skomplikowanych konstrukcji typu band pass dla początkujących. Do wyciszenia wnętrza subwoofera polecane są maty wygłuszające lub watolina, gąbka jest tańszą alternatywą, natomiast filc jest mniej polecany. Wytłumianie w obudowie BR powinno unikać okolic otworu bass reflex, pozostawiając tam gołe ścianki. Objętość obudowy powinna być dobrana do parametrów głośnika i mocy wzmacniacza, a do obliczeń objętości 1 litr odpowiada 1 dm³ (decymetr sześcienny). Wskazane jest stosowanie usztywnień i szczelnego wykonania obudowy, np. silikonem. Przykładowe głośniki polecane do subwooferów domowych i samochodowych to modele STX, które mają różne rekomendowane objętości i strojenia bass reflex. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące wykończenia obudowy i eksperymentowania z wytłumieniem dla uzyskania optymalnego brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA