logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z głośnikiem Tonsil GDN 30/100/11? Obudowa i BassReflex

blondas69 30 Paź 2007 23:23 1163 7
REKLAMA
  • #1 4432011
    blondas69
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam. Jestem tu nowy. Mam pytanie: Posiadam glosnik Tonsil GDN 30/100/11 Chcialbym sobie zrobic z niego subwoofer. Skrzynka BS Czy ktos moze mi powiedziec ile litrow powinna miec obudowa i ile powinien miec otwor BassReflex. Dodam ze glosnik ma 30 cm srednicy. Z gory wielkie dzieki. Pozdro for all. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4435838
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Takich tematow było i jest od groma.Wystarczy poszukac tzn dobrze poczytac w dziale DID-Akustyka! odp prosta. buda wymiary 34x40x38cm br srednica 12cm długosc 20cm,w srodek na boki wmontuj gabke by bas niebył dechowaty.
  • REKLAMA
  • #3 4436480
    blondas69
    Poziom 11  
    Słuchaj a wlasnie gdzies na forum wyczytalem ze pod taki glosnik bylo by dobrze zrobic obudowe ok 70l Ale jakas zwrotnica by sie przydala tylko jaka??
    On bedzie gral razem z Altusami 140W Na wzmacniaczu ALTUS V600 oj ciezki on jest;p
  • REKLAMA
  • #4 4436518
    djdinitro
    Poziom 26  
    No ale to zalezy co sie chce osiągnąć ja podałem standartowe wymiary jak dla takiego przetwornika pozwala to osiagnąć dobre zejscie,SPL,i nie zameczyc głosnika wielkimi mocami. Filtr to dobre rozwiązanie kup na allegro za 35zł do mocy 300wat nachylenie 12db/oct
  • REKLAMA
  • #5 4436585
    blondas69
    Poziom 11  
  • Pomocny post
    #6 4436755
    djdinitro
    Poziom 26  
    Słuchaj ten filtr za 15zł to moze i jest w miare dobry ale nie najlepszy,mozna trafic na taki co bedzie działał mc dwa a na taki co sie spali za tydzien. co do tj obudowy...hmm nigdy nie trawiłem trąbek basowych bo to niegra a buczy,lepiej zainwestowac w pozadną bude z MDF'u lub sklejki.Nie stracisz przy tym duzo grosza ale za to jakosc masz pewną i dzwiek o niebo lepszy niz kartonowa inwestycja na pare dni.
  • #7 4436817
    blondas69
    Poziom 11  
    Prosze podaj moze jakis link do solidnej obudowy i dobrego filterka pod ten przetwornik. Bede bardzo wdzieczny. Wiesz le ten wzmachol co dostalem od wojka wazy?? ponad 15 kilo ciekawe czy pociagnie te dwa altusy i suba. PZDR...:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera z głośnikiem Tonsil GDN 30/100/11 o średnicy 30 cm. Zalecane wymiary obudowy bassreflex to około 34x40x38 cm, z otworem o średnicy 12 cm i długości 20 cm, z wyłożeniem wnętrza gąbką dla poprawy jakości basu. Alternatywnie pojawiła się sugestia większej objętości około 70 litrów, jednak standardowe wymiary zapewniają dobre zejście i odpowiedni SPL bez przeciążania głośnika. Wskazano konieczność zastosowania filtra dolnoprzepustowego (zwrotnicy) o nachyleniu 12 dB/oktawę, dedykowanego do mocy do 300 W, dostępnego np. na Allegro w cenie około 35 zł. Krytycznie oceniono obudowy typu trąbka basowa ze względu na niekorzystne brzmienie i zalecano solidne wykonanie z MDF lub sklejki zamiast kartonu. Podano linki do gotowych obudów bassreflex o pojemności około 40 litrów oraz do filtrów subwooferowych z częstotliwością odcięcia około 85 Hz i gwarancją. Wzmacniacz ALTUS V600 o mocy 140 W ma być używany razem z subwooferem i dwoma głośnikami Altus, co wymaga odpowiedniego doboru zwrotnicy i obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA