logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Oscyloskop Hameg HM412-5: Przesuwający się sygnał na ekranie - ustawienie lub naprawa

BazowiczePL 02 Lis 2022 10:05 717 20
REKLAMA
  • #1 20263997
    BazowiczePL
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry
    Posiadam oscyloskop hameg hm 412-5 ,po podłączeniu sondy do oscyloskopu i o
    puszczeniu testowego sygnału sygnał na ekranie się przesuwa w bok za pomocą dwóch pokręteł
    Sygnał może "jechać" szybko albo wolno w prawo lub lewo.
    Ale nie da się to zatrzymać żeby stał w miejscu.i nie wiem jak to ustawić albo jest coś uszkodzone. Oscyloskop Hameg HM412-5: Przesuwający się sygnał na ekranie - ustawienie lub naprawa

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20264052
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Brak synchronizacji. Ustaw poziom wyzwalania. Poszukaj na YT kursów obsługi oscyloskopu.
  • Pomocny post
    #3 20264112
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Tak jak kolega pisze wyżej, wyreguluj poziom wyzwalania (trigger)

Oscyloskop dwukanałowy HAMEG HM412-5 z widocznym ekranem, przyciskami i pokrętłami regulacyjnymi.

Dodatkowo pamiętaj o wyborze odpowiedniego źródła (kanał I lub II w zależności gdzie masz wpięte źródło sygnału) oraz sposób wyzwalania (AC/DC/LF). Obie rzeczy ustawisz przełącznikami suwakowymi po lewej stronie przełącznika obrotowego od podstawy czasu (timebase).
  • REKLAMA
  • #7 20264319
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Spróbuj w trybie DC a nie AC wyzwalać. Ewentualnie sprawdź czy będzie wszystko dobrze podłączając sondę do wyjścia wewnętrznego generatora, które jest obok przycisku POWER. Wyzwalanie ustaw na DC.
  • REKLAMA
  • #9 20264712
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1242
    To raczej chyba nie w tym ale próbowałeś powiększyć przebieg na cały ekran ?

Może spróbuj sprawdzić czy w ogóle wyzwala poprzez wyzwalanie zewnętrzne ustaw na EXT suwak i podaj sygnał jeszcze na gniazdo Ext Trig wystarczy kawałek przewodu od zacisku kalibracji.
  • #11 20264836
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1242
    To stary sprzęt może przełącznik nie styka choć powinien się " wytrzeć " z syfu przy kilkukrotnym przełączeniu, może potencjometr nie styka.

Gdyby co to części w nim ogólnie dostępne.
    Nigdy nie naprawiałem oscyloskopu z uszkodzeniem wyzwalania :| to ci nie powiem
    gdzie szukać, schematu nie znalazłem. Może by wystarczyła kalibracja trigera.
  • #12 20264935
    freebsd
    Poziom 42  
    BazowiczePL napisał:
    Na ekranie jest pusty przebieg
    Może ktoś w okolicy może pomóc, ponieważ wygląda na to, że należy napisać całą instrukcję obsługi oscyloskopu, co może być i tak nadaremne, ze względu na możliwe uszkodzenia i wiek urządzenia.
  • REKLAMA
  • #13 20265022
    BazowiczePL
    Poziom 3  
    Instrukcja jest na Internecie
    Ale po jej przeczytaniu i kombinowaniu nadal obraz jedzie.
    Sprawdzałem przelączniki, czyściłem sockety na układy scalone ,w środku czyściłem,
    Wyczyśćiłem od środka i sprawdziłem potencjometr LEVEL
    I nadal to samo
  • #14 20265032
    freebsd
    Poziom 42  
    BazowiczePL napisał:
    I nadal to samo
    Wstaw zdjęcie przebiegu, wraz z podłączeniem sondy i ustawieniami przełączników.
  • Pomocny post
    #15 20265037
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Ma zepsuty układ wyzwalania.
    W instrukcji jest schemat i jest tam potencjometr triggerlevel, czy peak level, jakoś tak, pokręc nim. W środku jest. Przy skrajnej pozycji, jest bardzo prawdopodobnym ze zaskoczy mu wyzwalanie.
  • #16 20265049
    freebsd
    Poziom 42  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    Tej opinii bym się najbardziej trzymał :-D
  • #17 20269354
    BazowiczePL
    Poziom 3  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    W instrukcji jest schemat i jest tam potencjometr triggerlevel, czy peak level, jakoś tak, pokręc nim. W środku jest. Przy skrajnej pozycji, jest bardzo prawdopodobnym ze zaskoczy mu wyzwalanie.

Dobrze tylko w środku są 2 potencjometry (zdjęcie) i którym ruszać?
  • #18 20269363
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Oba. One są podpisane trigger peak czy jakoś tak. Prawdopodobnie nie stykają.
  • #20 20269895
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Czyli nie działa mu układ wyzwalania.
    Kiedyś nad tym siedziałem. Ale porzuciłem bo oscyloskop miał zepsutych jeszce kiła rzeczy.
    Trzeba by pomierzyć sygnały, czy trigger generuje impulsy. CY reaguje na sygnał zewnątrznego wyzwalania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oscyloskopem Hameg HM412-5, gdzie sygnał na ekranie przesuwa się w lewo lub w prawo i nie można go zatrzymać. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym regulacja poziomu wyzwalania (trigger), wybór odpowiedniego źródła sygnału oraz trybu wyzwalania (AC/DC). Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym podłączenia do wewnętrznego generatora, ale problem nadal występuje. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu wyzwalania oraz konieczność kalibracji potencjometrów. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że naprawa przekracza jego możliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA