logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Hameg HM203 (wersja bez cyferek po kresce)

xpascal 16 Maj 2007 23:39 1734 4
REKLAMA
  • #1 3892493
    xpascal
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam taki sprzęt jak w temacie i ma taką oto wadę: promień nie przechodzi prawidłowo całej szerokości lampy w normalnym trybie, zachowuje się tak, jakby miał cały wykres przesunięty w prawo poza lampę. Widać to także przy synchronizacji.
    Gdy włączę rozciągnięcie podstawy x5, to za pomocą potencjometru przesuwania X w poziomie daje się uzyskać kreskę na całej szerokości, ale jest to niemiarodajne, gdyż wykres jest zniekształcony. Promień nie przebiega z taką samą prędkością przez skalę (widać na najdłuższych czasach). Lewą część pokonuje znacznie szybciej niż prawą, jaśniejszą, której początek widać tuż przy prawej krawędzi lampy. Gdy wyłączę x5, udaje się przy pomocy potencjometru przesuwu uzyskać mało zniekształcony przebieg na prawej części ekranu. W miarę przesuwania przebiegu w lewo zmienia się czas odchylania wiązki.
    Gdy włączam zewnętrzne X, promień ustawia się prawidłowo na środku.
    Schemat już mam z forum.
    Był już tu podobny post ale niewiele wniósł poza tym, że kolega sobie rozkalibrował oscyloskop zwiększając amplitudę i nie naprawiając uszkodzenia.
    Od czego zaczynać naprawę i gdzie najczęściej szukać przyczyn?
  • REKLAMA
  • #2 3893764
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    1.sprawdź zasilacz
    2.zacząłbym od tyłu czyli wzmacniacza końcowego X ( być może któryś z tranzystorów nieco zmienił parametry )

3.do tej naprawy potrzeba mieć inny oscyloskop do dokonywania pomiarów - zwykły miernik nie wystarczy
  • REKLAMA
  • #3 3894433
    xpascal
    Poziom 11  
    Ok, najpierw powymieniam elektrolity w zasilaczu, może faktycznie to zasilacz.
    Nie mam w tej chwili żadnego oscyloskopu by wspomóc się przy naprawie mojego. Może mógłby mi ktoś pomóc jakoś?

Zamierzam najpierw wymienić wszystkie elektrolity w zasilaczu niskiego napięcia i jeśli to nie pomoże sprawdzę zasilanie z IC501, potem parę T604/605. Co jeszcze proponujecie w pierwszym rzucie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3894470
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    -elektrolity na razie zostaw
    -chodzi o sprawdzenie poprawności napięc w stabilizatorach napięcia i sprawdzenie napięcia odniesienia
    -nie mam przed soba schematu ale zacznij od ostatniej pary tranzystorów ( wylutuj je i sprawdź B, potem na teście diody potem na megaohmach )

-ostatnio miałem w HM303-6 podobny problem jak Twó tyle że ja miałem takie coś w pionie
  • #5 3903466
    xpascal
    Poziom 11  
    Z najważniejszym sobie już poradziłem i bardzo dziękuję. Uszkodzony był tranzystor stopnia końcowego - przebijał przy kilkudziesięciu woltach a mierzony miernikiem był ok. Wylutowałem oba, zmierzyłem statycznie ten drugi sprawny i z pięciu kupionych na Wolumenie nowych BF456 dobrałem nową parę. Doszedłem mierząc napięcie na jego elektrodach w miarę przesuwania plamki w poziomie.
    Elektrolity i tak wymienię bo im się należy, ale niekoniecznie teraz. Napięcia były i są ok. Sprzęt się raczej nie rozkalibrował.
    Jedyne co jeszcze nie działa to przełączanie kanałów w trybie CHOP. W trybie ALT działa dobrze (najpierw jeden kanał potem drugi). Prawdopodobnie to jakiś drobiazg (np nie działa generator 120 kHz na 1/2 ic301 - 4013 od przełączania kanałów), tego jeszcze nie sprawdzałem.
    Nie jest to pilne, jeszcze się przyjrzę.
    Bardzo dziękuję.
REKLAMA