logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony układ w poziomicy laserowej odworx laser tools: wysokie napięcie, szukanie przyczyny

devvy1904 02 Lis 2022 16:27 990 4
REKLAMA
  • #1 20264599
    devvy1904
    Poziom 5  
    Witam wszystkich serdecznie . Problem polega na tym ze ktoś podał zbyt wysokie napięcie, albo zamienił„+,-„ i laser nie chce się teraz uruchomić, ma ktoś może pomysł od czego zacząć? Po podłączeniu zasilacza zauważyłem, że kontrolka przygasa czyli powoduje zwarcie. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać na płytce? Poniżej podsyłam zdjęcie płytki. Bardzo mile widziana odp z ewentualnym rysunkiem :) układy:
    1 mrf310r
    2 fp6298
    3 niestety jest nie oznaczony ma 7 nóżek po każdej stronie
    Uszkodzony układ w poziomicy laserowej odworx laser tools: wysokie napięcie, szukanie przyczyny
  • REKLAMA
  • #2 20264630
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Pewnie uszkodził (y) się któryś układ scalony, ale pewnie nie jest do kupienia, (mogę się mylić).
  • REKLAMA
  • #3 20265156
    devvy1904
    Poziom 5  
    Jak sprawdzić taki układ scalony? Tu kilka dodatkowych fotek wydaje mi się że są dość czytelne.
    Uszkodzony układ w poziomicy laserowej odworx laser tools: wysokie napięcie, szukanie przyczyny Uszkodzony układ w poziomicy laserowej odworx laser tools: wysokie napięcie, szukanie przyczyny [img-2]
  • REKLAMA
  • #4 20276600
    devvy1904
    Poziom 5  
    Może ktoś ma jakiś pomysł jak to sprawdzić oraz od czego zacząć?
  • #5 20277065
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Witam
    devvy1904 napisał:
    albo zamienił„+,-

Zacznij od miejsca w którym dochodzą przewody zasilające. Prześledź drogę zasilania na płytce. Być może jest tam dioda zabezpieczjąca przed odwrotnym podaniem napięcia. Sprawdź czy nie dostała przebicia.
    PozdrawiaM.
REKLAMA