logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone po aktualizacji ios16 nie reaguje na dotyk i nie da się nic zrobić

lukaszbendlin 02 Lis 2022 18:44 1566 4
REKLAMA
  • #1 20264859
    lukaszbendlin
    Poziom 5  
    Witam, posiadam Ip XS i jakiś czas temu pobrałem najnowszą wersje systemu ios 16. Po tygodniu telefon zaczął się zacinać i nie można było na nim nic zrobić, po ponownym uruchomieniu telefonu wszystko wracało do normy. Teraz już nawet to nie pomaga, próbowałem uaktualnić telefon przez tryb awaryjny ale nic to nie daje. Pozostaje jedynie odtworzenie iphona ale zależy mi na danych z tego telefonu i nie chciałbym tego robić. Czy jest jakiś sposób aby odzyskać zdjęcia oraz inne pliki?
  • REKLAMA
  • #2 20265445
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1286
    Na poczatek sprawdzic inny ekran, najlepiej oryginalny, ew chociaz sprobowac wpiac ekran jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20265476
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo,

Zacinanie się telefonu nie ma nic wspólnego z wersją oprogramowania (przynajmniej wprost). Wygląda mi to raczej na uszkodzenia mechaniczne połączeń (upadki, zalania i korozja połączeń) bądź wcześniejsze naprawy dają o sobie znać. Trzeba to rozebrać i sprawdzić, miejsce po miejscu. Blahfff dobrze Ci podpowiada, przydałoby się wymienić ekran lub przynajmniej wpiąć go raz jeszcze. Odtworzenie na w tym etapie nic nie wprowadzi do sprawy.

Sprawdź ustawienia iCloud a jeśli telefon jeszcze się uruchamia - zrób kopię bezpieczeństwa. Jeśli możesz, konsultuj każdy krok - do pewnego momentu można to jeszcze odwrócić. Wszystko zależy od obecnego stanu telefonu.
    Trzymam kciuki.
  • REKLAMA
  • #4 20265978
    lukaszbendlin
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź, telefon działał bez problemów, nic się nie zacinało po zainstalowaniu aktualizacji pojawiły się problemy a dodam że o telefon dbam i nie posiada żadnych uszkodzeń mechanicznych. Mam go od nowości więc nikt go nie rozkręał.
  • #5 20266055
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    To właśnie nazywamy wywiadem. Na podstawie tego można podnieść diagnozę i starać się to udowodnić. Jeśli telefon jest u ciebie od nowości (i nie jest to "nowy, zafoliowany z portalu aukcyjnego" albo "nigdy nie używany" lub "czyszczenie magazynów") to szansa jest, że winowajcą jest kompatybilność oprogramowania.
    Nie każde oprogramowanie którego używamy jest dostosowane do pracy w nowym środowisku. Wszystko zależy od programisty, jego wiedzy i umiejętności przewidywania zachowania jego kodu w nowych warunkach środowiskowych. Czasem dochodzi do zatrzymać, zawieszeń lub innych problemów. To się zdarza.
    W związku z tym, upewnij się, że twoje dane są bezpiecznie umieszczone w chmurze iCloud. Jeśli nie, prześlij je lub zrób kopię do komputera za pomocą iTunes lub innego managera (czego tam używasz).
    Tu masz dwie możliwości:
    - odinstaluj (usuń) dodatkowe aplikacje, które używasz i sprawdź działanie telefonu (pamiętaj, zmiana zachowania będzie widoczna po ponownym uruchomieniu)
    - wykonaj odtworzenie telefonu, dane jak kontakty, sms'y, maile czy zdjęcia odbudują się z chmury podczas ponownej instalacji. Nie należy odtwarzać telefonu z kopii, na wypadek zassania błędu. Dodatkowe aplikacje będzie trzeba dokładać ręcznie i sprawdzać za każdym razem lub w jakimś interwale co się dzieje z systemem. Ostatnim razem miałem podobny przypadek z wyłączaniem się ekranu w XS. Powodem była nieaktualna lub niewspierana już aplikacja, której używała właścicielka. Podczas jej używania, po jakimś czasie telefon zapadał w uśpienie (błąd kodu programu). Po jej usunięciu telefon wrócił do normalnej wydajności.

Jeśli jednak na nowym (gołym) systemie, nawet ze zaktualizowanymi danymi użytkownika będzie powtarzała się usterka o której piszesz, nie widzę innego rozwiązania niż problem elektryczny. W takim przypadku znajdź dobry warsztat naprawczy. Podłączą, sprawdzą, potwierdzą diagnozę i powiedzą ile to kosztuje. Trzymaj się jednak zasady, że im dłużej będzie trwało to sprawdzenie, tym bardziej prawdopodobne, że osoba się tym zajmująca nie ma pojęcia co należy zrobić.
REKLAMA