logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny

baretgejl 07 Lis 2022 10:36 681 1
REKLAMA
  • #1 20272376
    baretgejl
    Poziom 2  
    Witam.
    Zakładam temat, gdyż potrzebuję następującej pomocy.
    Załączyłem górną i dolną część maszyny, które były zapisane w pamięci maszyny.
    Chcąc sprawdzić podane wymiary i kształty napotkałem niezgodności: Kształt górnej zgadza się tylko w miejscu zacisku (zmierzyłem i wymiary są 1:1 w uskoku po prawej stronie).
    Wymiarów natomiast nie mam pewności w których miejscach wykonać pomiar.
    Wg instrukcji jak w załączniku: 'Przed rozpoczęciem rysowania górnej lub dolnej części matrycy należy wprowadzić belkę
    prasy (wysokość części górnej) w momencie, gdy jest ona w górnym martwym punkcie.
    Długości podane na stronach 9.2 i 10.2 są od osi symetrii do krawędzi., Dla dolnej części maszyny wymiary są podawane od powierzchni stołu do poziomu.'

Zmierzyłem więc wysokość od podłogi do początku stołu -> jak w załączniku wychodzi 940mm, jednak typowo od krawędzi gdzie kończy się maszyna mam 900mm. Zaczyna się 40mm nad podłogą (to wysokość czarnej płyty przy mierze na zdjęciu).
    Tutaj więc zapisany w pamięci maszyny rysunek zgadza się każda krawędź 1:1 z moimi pomiarami.
    Jednak niezgodność pojawiła się kiedy stworzyłem program, z wybraną dolną częścią maszyną H=900 i matrycą H=160, gdyż przy pozycjonowaniu osi zderzaki uderzyły w matrycę - oś X była odrobine za nisko.
    Może powinienem mierzyć wysokość dolnej części maszyny wraz z blachą, która styka się z podłogą? Wtedy H równałoby 940 więc po wprowadzeniu takich danych zderzaki nie uderzyłyby w matrycę.

Natomiast górną część mierzę od najwyższego punktu(krawędzi) jaki w danej pozycji nad tłokiem złapałem i 1400mm mam po prawej stronie zacisku jak na zdjęciu, po lewej ok10mm więcej. Tutaj w systemie mam 1450 wprowadzone, a w dwóch instrukcjach jakie posiadam są przykłady w DA58 1160mm, w DA65 1030mm (takie wymiary kompletnie w pomiarze mi nie wychodzą).
    Jeżeli wprowadzę zmianę na 1400mm to rozumiem, że będę czuł się bezpieczniej w razie kolizji gdyż mam 50mm zapasu. Oczywiście jeżeli w dobrych miejscach wykonałem pomiar.

Proszę o pomoc czy dobrze rozumiem wykonanie pomiarów części maszyny. oraz o objaśnienie przełącznika pozycyjnego - nigdzie w instrukcjach nie znalazłem wyjaśnień, jedyna wzmianka jest żeby ustawić na 2 aby centrować oś Y.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny przełącznik pozycyjny.jpeg (74.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny dolna część maszyny H=940mm foto2.jpeg (83.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny dolna część maszyny H=940mm foto1.jpeg (89.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny górna częśc maszyny H=1400mm foto.jpeg (41.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny instrukcja DA58.jpg (55.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny dolna część maszyny.jpeg (80.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darley delem DA58 ehp260-43/37 - Programowanie górnej i dolnej części maszyny górna część maszyny.jpeg (85.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20297655
    baretgejl
    Poziom 2  
    Maszyna uległa zmianie parametrów podczas transportu. Serwisant wprowadził poprawki.
    Części górne i dolne są fabrycznie ok.
REKLAMA