logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AsRock Z77 Professional Fatality - uszkadza pamięci RAM

Marvell_88i8945 07 Lis 2022 16:15 798 10
REKLAMA
  • #1 20273002
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Witam. Mam nietypowy problem być może jest on złożony, posiadam w swoim PC płytę główną AsRocka ceniona przez entuzjastów gamingu płytę główną AsRocka z serii Fatality edition żadki model na polskim rynku płytą na chipsecie Z77, masę fuczerow itp swego czasu stabilna porządną platforma dla i7 3770K i ogólnie Ivy bridge.
    Ale jest z nią pewien problem, otóż ni z gruszki ni z pietruszki po dosłownie kilku dniach użytkowania uszkadza ona pamięci RAM i to w taki sposób, że debug code na przemiennie zwraca kody błędów 10 jak i 15, towarzyszy przy tym stanie bootloop.
    Wstawiając sprawne kości RAM DDR3 płyta odpala wszystko wydaje się być ok, ale znowuż, wystarczyło dołożyć dodatkowe banki pamięci i już powtórka z rozrywki, wszystkie banki pamięci uszkodzone, w ten sposób uszkodziłem lącznie 6 banków pamięci i łącznej pojemności 32GB CL9 o prędkości 1600Mhz, przekładka na chipset p67 B3 na płycie głównej Asus P8P67 Evo, w żaden sposób nie jest możliwe uruchomienie platformy. Naprzemiennie miga CPU_led i DRAM_LED.
    Posiadam jeszcze sprawne Kingstony hyperX Fury, ale jak tak dalej pójdzie zbankrutuje kupując co chwila, przynajmniej 16gb pamięci DDR3.
    Same pamięci elektrycznie nie mają zanizonych wartości, oscylują w granicach 70ohm na lini zasilania, porównuje je ze sprawną pamięcią.
    I standardowo, clear CMOS, reprogram biosu nic nie pomaga,
    Dodam też, że uszkodzone pamięci nigdy nie były podkręcane, praktycznie pracowały ze swoimi parametrami zaimplementowanymi w profilach XMP.

Platforma testowa:
    Zasilacz: Cooler Master Silent Pro 700W.
    Płyta główna: Asus P8P67 EVO rev 1.03B3 bios 3602.
    Procesor: Intel core i5 2500k
    Karta grafiki: GeForce 8600GT
    Pamięć 1 uszkodzona: Kingston HyperX Genesis CL9 4gb/1600Mhz 1.65V
    Pamięć 2 uszkodzona: Kingston HyperX Genesis CL9 4gb/1600Mhz 1.65V
    Pamięć 3 uszkodzona: Corsair XMP3 CL9 4gb/1600mhz 1.65V
    Pamięć 4 uszkodzona: Corsair XMP3 CL9 4gb/1600mhz 1.65V
    Pamięć 5 uszkodzona: Corsair Vengeance CL9 8gb/1600mhz 1.5V
    Pamięć 6 uszkodzona: Corsair Vengeance CL9 8gb/1600mhz 1.5V
    Pamięć sprawna: Kingston HyperX Fury CL10 8gb/1600mhz 1.5V
    Pamięć sprawna: Kingston HyperX Fury CL10 8gb/1600mhz 1.5V

Docelowa platforma:
    Płyta główna: AsRock Z77 Professional Fatality, Bios P1.90
    RAM: 16gb Kingston HyperX Fury CL10 1.5V
    Procesor: Intel core i7 3770k
    Grafika: GTX 1060 Gigabyte extreme gaming 6g
    Dzwięk: creative XFI Elite Pro PCI.
    4x HDD
    1xSSD
    Zasilacz: cooler master silent Pro 700W.

Podejrzewam, że SPD tych pamięci w jakiś sposób płyta uszkadza i blokuje dostęp do nich, no bo jak wytłumaczyć fakt, że w ciągu tygodnia uszkodzone zostało aż 6 szt?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20273164
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jeśli uszkadza ci ramy to w pierwszej kolejności należy zbadać zasilanie ramu, sam pomiar napięcia nie wiele powie. Należało by użyć oscyloskopu i zobaczyć czy nie pojawiają się szpilki, takie szpilki mogą świadczyć o uszkodzeniu kontrolera zasilania lub uszkodzeniu kondensatorów filtrujacych zasilanie ramu. To są krótkie impulsy ale ram może się przez nie uszkadzać.
  • REKLAMA
  • #3 20273240
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    2konrafal1993 napisał:
    Jeśli uszkadza ci ramy to w pierwszej kolejności należy zbadać zasilanie ramu
    Sprawdzę to, ale dziwne jest to że gdyby było zwarcie permanentne to platforma by nie odpaliła, lub by się ram grzał, a tu nic nie ma takiego miejsca, nawet linie sygnałowe mają poprawne wartości w granicy ok 1,2kohm.
    Gdyby się okazało, że jednak SPD tych pamięci wyleciał w powietrze, to jest mała szansa na naprawę czegoś takiego?

Edit:
    Sprawdziłem, napięcie zasilania czyste, malutkie szpileczki występują co prawda, ale to są pojedyncze miliwolty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20273366
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Pomierz wszystkie napiecia na DDR3 , nie tylko zasilanie
    AsRock Z77 Professional Fatality - uszkadza pamięci RAM
  • #5 20273734
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Pomierzyłem napięcia i wszystkie są obecne:
    Vspd +3.3V
    Vdd +1.5V
    Vrefq +0.78V
    Vrefca +0.80V
    VTT +0.78V
    oczywiście płyta bez pamięci rozpoczyna procedurę post, kodem 55, lub kodem 22.
  • Pomocny post
    #6 20274045
    lisek
    Serwisant RTV
    Moze wina w cpu, controler RAM?
    - osadzenie w socket 1155, piny ,wtyki
    Oczyść , przedmuchaj sloty RAM

Zasilacz (Cooler Master Silent Pro 700W) jak długo używasz ?
    - to model wiekowy Link
    - pokaż sticker (nalepka o parametrach tego ATX)

:idea: Dla Asrock code dr.Debug to np.
    55
    (Nie wykryto pamięci RAM.
    Musisz ponownie zainstalować procesor i pamięć RAM. Jeśli problem nadal występuje, należy zainstalować tylko jeden moduł pamięci lub użyć innego modułu pamięci)

b0
    (Problem dotyczy pamięci RAM. Musisz ponownie zainstalować procesor i pamięć RAM. Jeśli problem nadal występuje, należy zainstalować tylko jeden moduł pamięci lub użyć innego modułu pamięci. * W przypadku modeli X79 należy zainstalować pamięć w gniazdach DDR3 A1,

Cody dr. DEBUG opisano od str.47 manuala (Fatal1ty Z77 Professional)Link
  • #7 20274228
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    lisek napisał:
    Moze wina w cpu, controler RAM?
    - osadzenie w socket 1155, piny ,wtyki
    Oczyść , przedmuchaj sloty RAM
    Sprawdzany był socket, piny w należytym stanie. Podobnie sloty RAMu.
    Płyta programowo zabija ramy ponieważ najczęściej dzieje się to po wyjściu z UEFI, kiedy zostają ustawione parametry ramu z profilu XMP, wtedy następuje reset i sekwencja kodów debug code 10 i 15. Kiedy osadzone są 4 banki to zazwyczaj jest to sekwencja kodów 10 i 14.
    I wszystkie te błędy dotyczą okręgu pamięci ram. Znaczy się lini pamięć RAM kontroler w CPU.
    lisek napisał:
    Zasilacz (Cooler Master Silent Pro 700W) jak długo używasz ?
    - to model wiekowy Link
    Tak jest to retro sprzęt, bo jestem jego miłośnikiem, jednak nigdy mnie nie zawiódł, pracuje stabilnie, napięcia ma poprawne zgodne z normą ATX. Mierzone miernikiem.
    lisek napisał:
    Dla Asrock code dr.Debug to np.
    55
    (Nie wykryto pamięci RAM.
    Musisz ponownie zainstalować procesor i pamięć RAM. Jeśli problem nadal występuje, należy zainstalować tylko jeden moduł pamięci lub użyć innego modułu pamięci)

b0
    (Problem dotyczy pamięci RAM. Musisz ponownie zainstalować procesor i pamięć RAM. Jeśli problem nadal występuje, należy zainstalować tylko jeden moduł pamięci lub użyć innego modułu pamięci. * W przypadku modeli X79 należy zainstalować pamięć w gniazdach DDR3 A1,

Cody dr. DEBUG opisano od str.47 manuala (Fatal1ty Z77 Professional)Link
    Tak ja sprawdzałem manual płyty i szczerze nie znalazłem odpowiedzi na to dlaczego płyta uszkadza pamięci RAM. Podejrzewam Bios, mimo wszystko poniewaz jest to wersja beta i kto wie być może ona jest temu winna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20274291
    lisek
    Serwisant RTV
    Teraz uzywasz
    Cytat:

Masz ten sam problem z RAM ?

Czy
    :?: Problemy z RAM bywaly na starym cpu i5-2500k i płycie Asus czy Asrock.?

Co masz jak wrócisz do starego cpu na Asrock

p.s
    Być może ver. Beta robi cuda
    Wszak Asrock na stronie tej płyty napisał
    Cytat:
    AsRock Z77 Professional Fatality - uszkadza pamięci RAM We do not recommend users to update the BIOS if the system is working normally. ASRock ® will not be held responsible for any damages or losses caused by incorrect actions when downloading or updating the BIOS.

ver.1.60.. 1.90 to Beta
    Stabilna i pewna 1.50

Cytat:
    :!: Richtek RT8120 controller is responsible for one phase of the VTT CPU power supply + 4x NTMFS4927N

The memory DDR3 power converter is similar to that used for the VTT CPU:
    Controller - RT8120, as transistors - a pair of NTMFS4927N and a pair of NTMFS4925N
  • #9 20274331
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    lisek napisał:
    Teraz uzywasz
    Cytat:

Masz ten sam problem z RAM ?

Tak, to na tej platformie występuje problem z ramem, szczerze nie uruchamiałem bo jestem przekonany, że uszkodzi się w ten sam sposób, a to są jedyne moje sprawne ramy.
    lisek napisał:
    Czy
    Problemy z RAM bywaly na starym cpu i5-2500k i płycie Asus czy Asrock.?
    Na AsRocku są problemy, natomiast na platformie Asusa z Core i5 2500k, nigdy żadnych problemów nie miałem z pamięciami, mogłem różnych producentów stosować we wszelakich konfiguracjach. A jak przesadzałem z ustawieniami to Clear Cmos zawsze pomagał.
    lisek napisał:
    Co masz jak wrócisz do starego cpu na Asrock
    Nie sprawdzałem tego wariantu. Sprawdzę jak przyjdą testowe pamięci.
    lisek napisał:
    p.s
    Być może ver. Beta robi cuda
    Wszak Asrock na stronie tej płyty napisał
    Tak, szczerze powiedziawszy, płytę kupiłem już z tym Biosem P1.90, od prywatnego gościa, jednak zapewniał on, że płyta jest sprawna stabilna, i śmiało powinna działać z wszelakimi rodzajami pamięci, Jak widać mylił się.
    Mógłbyś podesłać ten bios 1.50? Bo na stronie oficjalnej AsRocka nie widzę biosu 1.50 tylko 1.70.
  • #10 20276437
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Dzisiaj odebrałem zakupione testowe ramy. Czym prędzej zreflashowałem Bios do wersji 1.70 uprzednio updatujac sobie poszczególne wsady Option ROM jak i microcody CPU, porównałem sobie także wartości Hex obu wsadów i były znaczące zmiany w stosunku do biosu 1.90 beta. Być może na niekorzyść płyty, trudno ocenić. Odpalam komputer patrzę.... Mamy obraz, grzebie w ustawieniach biosu, zapisuje ustawienia, nadal jest obraz, płyta pracuje stabilnie, nie uszkodziła wsadu SPD pamięci. No więc zdemontowałem testowy ram i włożyłem docelowy Kingston HyperX Fury CL10 w dwóch kościach. Komputer odpalił niczym bez żadnego jęku. Grzebie nadal w biosie ustawiam docelowe parametry i zapisuje ustawienia pamięci i innych peryferiów. Wszystko odpaliło za pierwszym razem, bez jakichkolwiek problemów, potestuję warianty w 4 bankach bo mam osadzone dwa tylko. Ale wszystko wskazuje że bios w wersji beta psuje SPD pamięci ram i nie da się nic z tym zrobić. Pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem i trudno jest mi jednak pojąć dlaczego. :crazyeyes: potestuję jeszcze kilka dni zanim zamknę temat.

Edit: wczoraj odebrałem zakupione docelowe ramy dodatkowe 16gb w dwóch kościach także Kingston HyperX Fury CL10 blue, fajnie się prezentuje z tymi białymi. I co mogę powiedzieć, zdemontowałem testowy ram, założyłem 4 banki pamięci docelowe, Bios P1.70 stabilny. Wygląda na to że, mamy rozwiązanie tej zagadki, otóż bios w wersji 1.90, albo przetakwowywuje ram i uszkadza Banki pamięci i tylko z biosem P1.90, RAM powżyej 2200Mhz będzie działał i tylko dla overclockerow jest on przeznaczony, Wszystko na to wskazuje bo mimo wszystko nie sądzę żeby koncern AsRock zrobił taką wpadkę celowo :| Fakt jest to retro platforma, ale mówię swego czasu miłośnikiem jestem retro sprzętu, dlatego też wielkim kosztem (prawie 800zł - zepsute 6 banków pamięci). Chyba rozwiązał się problem z pamięcią. Dzisiaj odpaliłem raz jeszcze, wszystko działa jak trzeba, 32GB ze swoimi natywnymi parametrami, widoczne prawidłowo komputer jest stabilny, jak skała.
  • #11 20283587
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Ehh, sam nie wiem co o tym myśleć, rozwiązaniem tej można by rzec zagadki był.... Beta bios. Płyta na biosie P1.70 stabilnym po dziś dzień pracuje bez zająknięcia. Mała uwaga do was, a zarazem przestroga, jeśli nie macie potrzeby, lub wszystko działa dobrze, to nie instalujcie biosów w wersji beta, bo możecie tak jak ja nie miłe się rozczarować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną AsRock Z77 Professional Fatality, która uszkadza pamięci RAM, generując kody błędów 10 i 15 oraz prowadząc do bootloopów. Po wymianie pamięci na sprawne moduły DDR3, problem powraca przy dodaniu kolejnych banków pamięci. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być szpilki napięcia w zasilaniu RAM lub uszkodzenia kontrolera RAM w CPU. Po pomiarach napięć, które są w normie, oraz sprawdzeniu socketu i slotów RAM, użytkownik sugeruje, że problem może leżeć w wersji beta BIOS-u, który mógł uszkodzić SPD pamięci. Po zaktualizowaniu BIOS-u do wersji 1.70, problem zniknął, a płyta działa stabilnie z nowymi pamięciami, co sugeruje, że wcześniejsza wersja beta była przyczyną uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA