logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elwik RTC-24 nie nagrzewa sie. Pomoc w identyfikacji brakującego komponentu.

Torshak 11 Lis 2022 17:14 393 5
REKLAMA
  • #1 20279541
    Torshak
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Mam problem ze stacją RTC24. To piekielne urządzenie przestało działać.
    Udało mi się chyba znaleźć główny powód problemu - wygląda na to, że komponent sterujący triakiem zniknął.

I tu właśnie potrzebna mi jest pomoc. Czy ktoś może podpowiedzieć co to było?
  • REKLAMA
  • #2 20279567
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 655
    Prawdopodobnie był to zwykły tranzystor. Aby mieć pewność powinieneś przedstawić schemat połączeń tego elementu.
  • REKLAMA
  • #3 20279582
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 752
    Jak to element zniknął? Urządzenie pracowało i nagle przestało działać, a po rozkręceniu obudowy komponent wyparował? Musiał go ktoś oderwać lub wylutować.
    Opisz w jakich okolicznościach się to stało i jakie były działania, bo komponenty same z siebie nie znikają.
  • REKLAMA
  • #4 20279629
    Torshak
    Poziom 2  
    tomtim123 napisał:
    Jak to element znikną ? Urządzenie pracowało i nagle przestało działać, a po rozkręceniu obudowy komponent wyparował ? Musiał go ktoś oderwać lub wylutować.
    Opisz w jakich okolicznościach się to stało i jakie były działania, bo komponenty same z siebie nie znikają.

Stacja od dłuższego czasu była nieużywana. Przez ten czas przeleżała w samochodzie, była przenoszona z miejsca na miejsce, nic bardzo poważnego, ale może wystarczającego do "wytrzęsienia" elementu.
    Kilka dni temu chciałem jej użyć. I nie grzała od samego początku. Po rozebraniu obudowy (pierwszy raz w jej historii) znalazłem miejsce po brakującym komponencie. W spoiwie ślady po nóżkach sot23.
    Samego elementu nie znalazłem. Mógł wypaść przez szczeliny albo podczas rozkręcania stacji.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

excray napisał:
    Prawdopodobnie był to zwykły tranzystor. Aby mieć pewność powinieneś przedstawić schemat połączeń tego elementu.

Z tego co mi sie udało wyczytac:

1 Z okolic wyjścia op-ampa
    2 Do bramki triaka.
    3 Wyprostowane zasilanie kolby przez rezystor 1k
  • REKLAMA
  • #5 20279904
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 655
    Wstaw w to miejsce jakiś tranzystor npn - BC847 czy coś podobnego.
  • #6 20294811
    Torshak
    Poziom 2  
    excray napisał:
    Wstaw w to miejsce jakiś tranzystor npn - BC847 czy coś podobnego.

I wygląda na to, że urządzenie ożyło.
    Dzięki za pomoc.
REKLAMA