Dokupiłem jeszcze 8 GB ram, więc teraz jest 16 GB. Moje zapytanie dotyczy kart graficznej. Chciałbym wymienić ją na nowszą, ale taką żeby pasowała do mojego zestawu. Budżet to do 1000 zł, ale mogę kupić też używaną kartę jako, że cały zestaw jest już raczej stary, więc może jakaś używka znacząco podniesie wydajność mojego staruszka w grach. Z góry dziękuję za rady i propozycje.
Płyta nie posiada gniazda M.2, ale w ostatniej wersji BIOS jest wsparcie dla NVMe, więc są dwa wyjścia:
- zakup dysku SATA 2.5", tutaj wybór dobrych urządzeń jest już mocno ograniczony, w ciemno zasugeruję Cruciala MX500, pojemność 500 GB wydaje się być optimum w tej konfiguracji.
- można też zakupić szybszy dysk PCIe oraz adapter, aby skorzystać ze złącza PCIe. Należy zaktualizować BIOS do wersji P2.60, aby dodać obsługę dysków PCIe (umożliwi to start z takiego dysku, co należy uznać za dość pożądaną funkcję). Zakładam, że karta graficzna jest w pierwszym czerwonym slocie, a drugi jest wolny. Drugi slot to niestety "tylko" PCIe x4 w wersji drugiej, co ograniczy prędkość takiego dysku do około 1500-1600MB/s, plus minus. To i tak szybciej, niż SATA. Adapter, który by pasował, to na przykład coś takiego:
Do tego warto wziąć sam dysk - ostatnio najczęściej stosuję PNY XLR8 CM3031 lub starsze CS3030 jeśli są dostępne i w podobnej cenie, Samsung 970 EVO/EVO PLUS jeśli są w promocji. W miarę rozsądnie wyglądają A-data SX8200 PRO, natomiast częste zmiany kluczowych komponentów bez podawania dokładnej specyfikacji przez producenta i problemy, które któreś z rewizji miały z działaniem na niektórych płytach (w sumie również miałem problemy na Asrockach, ale B450 - te same dyski nie były uszkodzone, bo działały dobrze na innych płytach) zniechęciły mnie skutecznie i już ich nie używam.
Z najtańszych dysków jeszcze warunkowo kupuję Kioxia Exceria G2, chociaż G1 były lepsze. Exceria jest OK jak się szuka czegoś bardzo taniego i jeśli różnica cenowa między lepszymi modelami jest znaczna, to warto ją też wziąć pod uwagę.
Biorąc pod uwagę ograniczenia przepustowości Kioxia Exceria wystarczy w zupełności, nie ma po co przepłacać (1TB można kupić za mniej niż 350zł, jest okazja na pepperze).
Przepustowość maksymalna jest ograniczona, ale to nie znaczy, że uzasadnia to wybieranie gorszego dysku. Otóż dysk charakteryzuje się nie tylko jednym parametrem, a nawet można zaryzykować stwierdzenie, że rzadko kiedy ta maksymalna prędkość jest wykorzystywana. O wiele częściej dysk pracuje w trybie mieszanym, wykonując odczyty i zapisy na dużych ilościach plików (przynajmniej jeśli pracuje jako dysk systemowy). I tam również jest różnica - i to na poziomach zdecydowanie niższych niż limit 1500 MB/s.
Do tego dochodzi taki mało istotny parametr jak jakość tego dysku (bardziej dokładnie potencjalna awaryjność). Mimo że wszystkie wymienione mają 5 lat gwarancji, to Kioxia korzysta ze 112 warstwowych układów, Samsungi EVO Plus z 92 warstwowych, EVO bez plusa z 64 warstwowych, PNY CS3030/CM3031 też z 64 warstwowych. Wbrew marketingowi, czym mniej warstw tym lepiej w kwestii potencjalnej awaryjności.
Tak więc przy niedużej różnicy cenowej nie sugerowałbym się tym, że transfer sekwencyjny i tak będzie obniżony do 1500-1600MB/s, a tym, że w realnych zastosowaniach jakaś różnica będzie widoczna w scenariuszach, gdzie wydajność tych dysków spada do dziesiątek czy setek megabajtów (co już nie jest ograniczane przez starsze PCI Express) - mimo że i tak będą to raczej różnice bardziej widoczne w benchmarkach niż odczuwalne, ale przede wszystkim wolałbym starszej generacji układy flash, które są mniej podatne na awarie (w którym kierunku zmierza rynek SSD widać - nie ma być lepiej jakościowo, tylko ma być więcej i taniej, stąd coraz więcej bitów przechowywanych w pojedynczej komórce, stąd coraz więcej warstw w pojedynczym układzie flash, stąd wytrzymałość pojedynczej komórki z kilkudziesięciu tysięcy zapisów w przypadku SLC spadła już do pojedynczych setek w przypadku QLC, a powoli już są testowane jeszcze gorsze pamięci PLC). To są rzeczy, które mało się bierze pod uwagę, mimo wszystko jeśli różnica w cenie nie będzie porażająca, zawsze warto dopłacić do lepszego dysku, mimo że jego możliwości będą w niektórych scenariuszach ograniczone do podobnego poziomu, jak dysku gorszego.
Wcale nie jest trudno i wcale nie muszą one osiągnąć limitu swoich zapisów, żeby paść, w aktualnych wyrobach często padają one znacznie wcześniej niż osiągają teoretyczny limit zapisów. I wszystkie padliny, które często wymieniam lub odsyłam na gwarancję padają ze względu na słabą jakość tych pamięci, a nie zaoranie zapisami.
Prawdopodobieństwo wystąpienia awarii takiej pamięci znacznie przed osiągnięciem teoretycznego limitu zapisów jest większe dla pamięci o większej ilości warstw.
Co do pamięci to Hynix ma już dostępne pamięci 238 warstwowe, Micron 232 warstwowe, Samsung już też ma podobno opracowane i testuje zdaje się układy złożone z 236 warstw. Więc fakt, przy tym te 112 warstw to pewnego rodzaju luksus się robi
Co do Excerii to mam ich kupione kilkanaście sztuk i póki co dają radę, więc jeśli chcę tanio, to jest to dysk, który chętnie kupuję i nie mam mu wiele do zarzucenia.
Czy ta informacja ma zmienić w jakikolwiek sposób fakt, że czym więcej tych warstw tym potencjalnie większa awaryjność? Stosują i będą stosować jeszcze gorsze, ponieważ technologia idzie powoli, ale konsekwentnie w kierunku oszczędności, nie polepszenia jakości.
To że są to topowe dyski przeznaczone do mocnego obciążania więc firmy narażają tu swoją reputację (szczególnie Samsung, którego dyski wyrobiły sobie opinię bardzo niezawodnych).
Nawet jak im się odsetek reklamacji zwiększy, to na otarcie łez będą mieli większe zyski z tańszych komponentów. Wszak każdy chce taniej i więcej (i producent i klient). Myślę, że jakoś to przeżyją. Dobry marketing i dobra wcześniejsza reputacja potrafią sporo skompensować.
zaktualizowałem bios
kupiłem adapter z radiatorem oraz dysk Kioxia
włożyłem w ten drugi( w pierwszym czerwonym jest grafika) czerwony slot na płycie głównej no i niestety komputer nie widzi mi tego dysku Próbowałem zainstalować windowsa odpinając stary dysk no i niestety nie widzi
tak samo gdy uruchomię komputer w panelu sterowania > zarządzenie dyskami również lipa jakby go nie było
Odłącz swoją kartę graficzną, wepnij dysk zamiast niej, podłącz się tymczasowo do zintegrowanej i sprawdź, czy będzie go widać. Jaki Windows posiadasz? Do której wersji zaktualizowałeś BIOS?
nie mam obrazu na monitorze gdy podłączę hdmi pod zintegrowaną więc nie mam możliwości sprawdzenia tak jak radzisz :/
tzn zrobiłem tak jak pisałeś ale monitor nic nie wyświetla gdy wepnę się hdmi w płytę
Dziwne, bo Twój procesor (z listy z pierwszego postu) ma zintegrowaną kartę graficzną, więc powinien działać, chyba że masz wprost ustawione w BIOSie wyłączenie zintegrowanej karty graficznej niezależnie od obecności zewnętrznej karty.
Spróbuj jeszcze kartę graficzną podłączyć do niższego czerwonego gniazda PCIe i sprawdź, czy tam działa.
✨ Użytkownik z 16 GB RAM w starym zestawie komputerowym poszukiwał karty graficznej do 1000 zł, preferując modele używane. Otrzymał sugestie dotyczące zakupu karty GeForce GTX 1660 Ti/Super, która mieści się w budżecie i jest kompatybilna z jego zestawem. Po zakupie karty 1660 Super, użytkownik potwierdził poprawne działanie systemu. W dalszej części dyskusji poruszono temat zakupu dysku SSD, gdzie zasugerowano model Crucial MX500 oraz dysk Kioxia Exceria, a także omówiono kwestie związane z kompatybilnością i wydajnością. Użytkownik napotkał problemy z wykryciem nowego dysku, które udało się rozwiązać po przetestowaniu różnych slotów na płycie głównej. Wygenerowane przez model językowy.