logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Siemens HB 365560 - piekarnik sprawny, grzałki nie grzeją

toolpusher 11 Lis 2022 23:02 1473 10
REKLAMA
  • #1 20280230
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Cześć,
    Piekarnik sprawny ale grzałki nie grzeją. Płyta główna piekarnika nie daje napięcia na selektor mechaniczny programów i grzałki nie dostają napięcia. Wszytko inne działa, wyswietlacz, oświetlenie, nastawa programów, wysuw drzwi na silniku ale nie grzeje. Wymontowałem płytę główną i dałem do elektronika bo myślałem może któryś z przekaźników jest uszkodzony. Ale powiedział że wszystko dobre. Przyjmują to za pewnik pewnie któreś zabezpieczenie jest uszkodzone. Wydaje mi się że to na zdjęciu w kółeczku czerwonym jest zabezpieczenie termiczne - wejście X6 na płycie. Ma być zwarte czy rozwarte bo w tej chwili jest rozwarte.
    Napięcie dochodzi do plyty na tym brązowym grubym przewodzie - X9 ale nie wychodzi na tych dwóch pozostałych kablach żółtym X10 i czerwonym X11 co idą do selektora.
    Szukałem w internecie ale płyta głowna nie jest już dostępna w Europie.
    Piekarnik Siemens HB 365560 - piekarnik sprawny, grzałki nie grzeją Piekarnik Siemens HB 365560 - piekarnik sprawny, grzałki nie grzeją Piekarnik Siemens HB 365560 - piekarnik sprawny, grzałki nie grzeją Piekarnik Siemens HB 365560 - piekarnik sprawny, grzałki nie grzeją
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20280345
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    toolpusher napisał:
    Wydaje mi się że to na zdjęciu w kółeczku czerwonym jest zabezpieczenie termiczne

Ja tam widzę same przewody, zabezpieczenie termiczne powinno wyglądać jak to :
    i normalnie jest zwarte, a jak osiągnie określoną temperaturę to się rozwiera i stanowi przerwę dla płynącego przez niego prądu.
  • #3 20288643
    toolpusher
    Poziom 23  
    Jest na pierwszym zdjęciu takie szare zalane silikonem oid niego idą takie szare grube kable do złącza X6 na płycie. Takiego czegoś jak pokazujesz to nie widzę.
    Link
    W zasadzie nie wiem od czego jest ten czujnik. Na pewno nie od temperatury. Wygląda na jakiś czujnik zbliżeniowy bo jest w plastiku. Nie widzę właśnie tego zabezpieczenia temperaturowego. W środku piekarnika jest tylko termopara.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20288747
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1329
    toolpusher napisał:
    myślałem może któryś z przekaźników jest uszkodzony. Ale powiedział że wszystko dobre.

"Wszystko dobre"? A te miejsca zaznaczone strzałkami to wynik czego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20288804
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Witam

Ciekawe jak sprawdził elektronik przekaźniki w tych płytach przekaźniki to norma do wymiany, złóż wszystko i podlutuj sie do cewki przewodami długimi i zmierz czy cewka w momencie włączenia otrzymuje zasilanie.
    Jeżeli zasilanie 9V będzie a grzania nie będzie to wiadomo co do wymiany jeszcze jedno czy na stykach jest zasilanie ?
  • #6 20289126
    toolpusher
    Poziom 23  
    Witam,
    Płytka była juz w naprawie bo padło oświetlenie w piekarniku. Dolutowana ścieżka jak i sam przekaźnik odpowiada za światło w piekarniku (ta czerwona wtyczka u doło zdjęcia).
    Wydaje mi się, że na grzałki powinno wychodzić napięcie z tych wlutowanych pinów po drugiej stronie płytki. Tak jak pisałem brązowy przewód pin X9 dochodzi napięcie 240V a na przewodach czerwony i żółty piny X 10 i X11 te co ida na selektor do grzałek już nie wychodzi.
    Mogę sam sprawdzić też link do przekaźnika: Link
    Rozumiem że jak do pinów A1 i A2 przyłożę napięcie 9V to przejście powinno być pomiędzy pinami 11 i 12 a bez napięcia pomiędzy 11 i 14?
    Szukałem też tego przekaźnika ale pod oryginalnym symbolem PB134009 nie do dostania. Może jakiś odpowiednik na Aliexpress.
    Np tutaj to jest odpowiednik?: Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20289216
    Telo
    Serwisant RTV
    Zapytaj może ktoś ma serwisówkę do tego modelu będzie łatwiej.
    Tak możesz sprawdzić przekaźnik ale wcześniej go wylutuj .
    Co włącza grzałki przekaźnik?
    Selektor przełacznik sprawdzony?
    Załączniki:
    • Piekarnik Siemens HB 365560 - piekarnik sprawny, grzałki nie grzeją Perekljuchatel_rezhimov_dlja_plity__duhovki__Bosch_00640961-big-RU.jpg (77.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 20289488
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1329
    toolpusher napisał:
    Wydaje mi się że to na zdjęciu w kółeczku czerwonym jest zabezpieczenie termiczne - wejście X6 na płycie. Ma być zwarte czy rozwarte bo w tej chwili jest rozwarte.

To jest kontaktronowy czujnik otwarcia drzwi, odłącz go od płyty sterownika, podłącz omomierz do jego przewodów potem ręcznie otwierając i zamykając piekarnik sprawdź jego działanie.
    toolpusher napisał:
    Rozumiem że jak do pinów A1 i A2 przyłożę napięcie 9V to przejście powinno być pomiędzy pinami 11 i 12 a bez napięcia pomiędzy 11 i 14?

Na Twojej płytce są przekaźniki PB134009 czyli takie:

Po podaniu napięcia 9V DC na styki A1 i A2 zwierają się styki "11" i "14".
    toolpusher napisał:
    Szukałem też tego przekaźnika ale pod oryginalnym symbolem PB134009 nie do dostania

Póki co daj spokój z szukaniem przekaźnika, wcześniej wylutuj podejrzany przekaźnik i sprawdź jego działanie podając napięcie na cewkę i mierząc wówczas rezystancję styków.
    Sprawdź zaznaczony na zdjęciu przekaźnik(czarny, masz go już wylutowany) i układ sterujący wszystkimi przekaźnikami, zaznaczone strzałką na zdjęciu.
  • #9 20290635
    toolpusher
    Poziom 23  
    Sprawa do zamknięcia. Problemu nie było. Ten szary czujnik do którego dawałem link prawdopodobnie to czujnik zbliżeniowy zamknięcia drzwi ponieważ w tym modelu szuflada/drzwi otwierane są elektrycznie. Wszystkie pomiary ze względu na wagę samych drzwi robiłem bez nich i to powodowało, że nie było napięcia na grzałkach. Jak drzwi otwierasz grzałki przestają grzać. To tak na szybko. Sprawdzę jeszcze inne funkcję czy są na pewno i zamknę temat. Dziękuję wszystkim.
  • #10 20290699
    Telo
    Serwisant RTV
    Całe życie się człowiek uczy....
  • #11 20290762
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    toolpusher napisał:
    Ten szary czujnik do którego dawałem link prawdopodobnie to czujnik zbliżeniowy zamknięcia drzwi

Właśnie się bardzo zdziwiłem, powiedziałem sobie co oni już nie wymyślą, przecież to zrobiłbym na prostszym elemencie takim jak Ci w #2 pokazałem.

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Siemens HB 365560 nie grzeje, mimo że inne funkcje działają poprawnie. Użytkownik zauważył, że płyta główna nie dostarcza napięcia do selektora mechanicznego programów, co uniemożliwia działanie grzałek. Po sprawdzeniu płyty przez elektronika, który stwierdził, że przekaźniki są sprawne, użytkownik podejrzewa uszkodzenie zabezpieczenia termicznego. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące przekaźników, czujników oraz pomiarów napięcia. Ostatecznie użytkownik odkrył, że problemem był czujnik zbliżeniowy drzwi, który blokował grzanie, gdy drzwi były otwarte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA