logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Pavilion 15-cw1 - brak ładowania po wymianie baterii

boruurob 13 Lis 2022 11:27 1416 9
  • #1 20281975
    boruurob
    Poziom 12  
    Ocena: 97
    Chciałem wymienić baterię w laptopie HP Pavilion 15cw. kod baterii L11119-855.
    Kupiłem zamiennik firmy Movano BT/HP-340G5, zgodnie z instrukcją naładowałem ją do końca, rozładowałem do wyłączenia się laptopa (5%) i tu zaczęły się schody. Zgodnie z instrukcją baterię należało po rozładowaniu z powrotem naładować do końca. Po podłączeniu zasilacza wskaźnik ładowania na pasku pokazuje, że bateria się ładuje i po 5-ciu "ruchach" tego wskaźnika przestaje, stan cały czas 0%. (Co ciekawe ten czwarty i piąty ruch wskaźnika jest coraz wolniejszy).
    Ponadto od momentu wymiany baterii podczas uruchamiania komputera wyskakuje checksum error z komunikatem o resecie. Po resecie system się ładuje już normalnie, ale bateria dalej się nie ładuje.
    Po włożeniu starej baterii nie ma tego problemu, bateria ładuje się do 100%.
    Czy to problem z zamiennikiem czy z systemem. Nie wiem czy kupić zamiennik z innej firmy - czy coś to da?
    Co można zrobić aby kupiony zamiennik się ładował?
    pierwszy screen jest ze starej baterii drugi z nowego zamiennika:
    HP Pavilion 15-cw1 - brak ładowania po wymianie baterii HP Pavilion 15-cw1 - brak ładowania po wymianie baterii
  • #3 20325387
    boruurob
    Poziom 12  
    zwróciłem baterię.
    Kupiłem inną, innego producenta. I mam znowu ten sam problem. Już myślałem, że jest spoko, bo kilka razy bateria się naładowała do 100% (chociaż też świrowała trochę), ale od ostatniego razu już nie chce się ładować. Wisi na 3%. Po podłączeniu zasilacza wskaźnik ładowania na pasku pokazuje, że bateria się ładuje i po 5-ciu "ruchach" tego wskaźnika przestaje, stan cały czas 3%. (Co ciekawe ten czwarty i piąty ruch wskaźnika jest coraz wolniejszy). Tak samo jak było w poprzedniej baterii. Jedyna różnica, żę teraz wisi na 3% a wtedy na 0%.
    Gdzie może być problem? Myślałem, że może to kwestia systemu, Biosu czy coś.. Ale przecież jak komputer jest zamknięty i podłączony zasilaczem to bateria powinna się naładować a tu nic nie ładuje.
    A może wręcz przeciwnie? Może bateria jest naładowana tylko system tego nie widzi? Nie wiem. Błądzę.
    HP Pavilion 15-cw1 - brak ładowania po wymianie baterii
  • #6 20325672
    boruurob
    Poziom 12  
    problem w tym, ze nie ma oryginałów tej baterii HT03XL
  • #9 20327915
    boruurob
    Poziom 12  
    artaa napisał:
    boruurob napisał:
    problem w tym, ze nie ma oryginałów tej baterii HT03XL

Allegro kłamie?
    np.

https://allegro.pl/oferta/ht03xl-bateria-hp-340-348-g5-250-g7-8-l11119-855-12874246675

może nie precyzyjnie się wyraziłem. Nie ma nowych do kupienia. Są jakieś z 2018r tylko

lisek napisał:
    Amazon za 35 funów Link
    Kupa zamienników Link_ replacement-batteries.co.uk

no właśnie zamienniki już dwa miałem (czytałeś powyżej posty?) i mam już wyrobione zdanie

kupiłem za 50 jakąś używkę, zobaczę co z nią i ew. dam do regeneracji.
  • #10 20783791
    boruurob
    Poziom 12  

Używka działa do tej pory. Na jednym naładowaniu ponad godzinę. Póki co zamierzam przetrzymać ją do jej końca i wydaje mi się, że nadejdzie wtedy czas na wymianę laptopa ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił baterię w laptopie HP Pavilion 15-cw1 na zamiennik Movano BT/HP-340G5, jednak napotkał problem z ładowaniem. Po rozładowaniu do 5% i ponownym podłączeniu zasilacza, wskaźnik ładowania przestaje działać, a bateria nie ładuje się. Po wymianie na inny zamiennik problem się powtórzył, a użytkownik zastanawia się, czy to kwestia zamiennika, systemu czy BIOS-u. W dyskusji sugerowane jest reklamowanie zamienników i poszukiwanie oryginalnych baterii, jednak użytkownik zauważa brak dostępnych nowych modeli. Ostatecznie zdecydował się na używaną baterię, która działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA