logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymiary ma podwozie we Fiacie 125p?

glujar 13 Lis 2022 21:14 1020 15
REKLAMA
  • #1 20283220
    glujar
    Poziom 3  
    Mam pytanie czy ktoś w okolicach Bielska Podlaskiego ma fiata 125p 1500 bo muszę zrobić podwozie i muszę zmierzyć wymiary, musi być bez plastikowych nadkoli może być Białystok, Hajnówka, Białowieża, Siemiatycze.
  • REKLAMA
  • #2 20283344
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1113
    Kolego nie kombinuj- można kupić oryginalne blachy.
  • #3 20283791
    glujar
    Poziom 3  
    Ale ja nie umiem spawać.

Dodano po 8 [minuty]:

Dodam że mam zamiar kleić.
  • REKLAMA
  • #4 20284234
    trojan 12
    Poziom 40  
    Kleić- to się rozpadnie chyba że ma stać na kołkach i ładnie wyglądać.
    Spawanie migomatem punktowo to nie problem, wierci się otwory i w tym miejscu się spawa. Żeby się wszystko nie ruszało- nity zrywalne i ściski do dociągnięcia.
  • #5 20284249
    glujar
    Poziom 3  
    Ale to szpachla ta specjalną do samochodów a po za tym on ma stać.
  • Pomocny post
    #6 20284265
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Są specjalne kleje do klejenia blach w aucie. Brałem pod uwagę przy wymianie progów w jednym z moich złomków. A zwykłej blachy nie możesz dać i ponitować jak ma stać tylko .. Tu powinna się włączyć muza z Wazzupa..
  • #7 20284860
    glujar
    Poziom 3  
    Już jeden znajomy mi radził nitowanie ale szkoda dziur robić a jakie to kleje.

Dodano po 2 [minuty]:

A zapomniałem jeszcze i czym pan pokleił te blachy w swoim aucie.
  • Pomocny post
    #8 20284940
    trojan 12
    Poziom 40  
    Do klejenia trzeba blachy piaskować bo klej odejdzie z konserwacją.
  • #9 20284987
    glujar
    Poziom 3  
    A jakie to kleje.

Dodano po 46 [minuty]:

A włókno szklane i żywica może być.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20285406
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 767
    jak kiedyś miałem Dużego Fiata i jeszcze nie umiałem spawać to dziury w progach zaklejałem poloplastrem i to malowałem Hammeraitem kilka razy i śladu nie było :) przednie błotniki przykręciłem nowe na blachowkręty zamiast spawania a doły drzwi i tylne błotniki to oczywiście szpachla ;) przy szpachlowaniu jedynie bardzo ważne żeby wyskrobać jak najwięcej rdzy i resztek farby i syfu, wysuszyć, zamalować (hammeraita polecam) i po wyschnięciu dopiero szpachlować (można od spodu też zakleić poloplastrem jak spora dziura żeby szpachla nie wpadała hehe) bo jak się poszpachluje na rdzę to zaraz z powrotem wylezą purchle, przerobiony temat ;) i jeździłem parę lat :)
    oczywiście te wyroby samochodopodobne są robione z "blachy solonej" więc co by nie robić to to i tak zgnije, a malować i konserwować trzeba minimum 2x w roku, ale to i tak zgnije, no tylko że trochę wolniej

polecam jednak kupić sobie jakiś migomat (koniecznie inwerterowy, bo zwykłym to męczarnia) i się nauczyć spawać, dobrym migomatem to się prawie samo spawa :) polecam bo teraz to dla mnie żadne zgniłki nie straszne, a że ja zawsze kupuję najtańsze samochody jakie tylko są, to zawsze jest coś do połatania

polecam fajny kanał "Blacharz ostatniej szansy"
    https://www.youtube.com/user/ascarissuis/videos
  • Pomocny post
    #11 20285415
    trojan 12
    Poziom 40  
    Normalny migomat to nie męczarnia tylko jak ktoś kupi zabawkę to takie spawanie.
    Na 230 V nie nadaje się do niczego.
  • Pomocny post
    #12 20285518
    michal_rybka
    Poziom 35  
    na 220 nadaje się, jeśli jest inwerterowy :)
    3 fazowy trafiany też dobrze spawa, ale jest wielki i trzeba mieć siłę a nie każdy ma i nie jest to w żaden sposób przenośne, dla tego polecam inwerter, oczywiście też nie chiński bo zaraz wybuchnie przetwornica.
    ja np kupiłem (mocno) używanego Esaba i jestem z niego bardzo zadowolony.
    wcześniej miałem "smarkomat" Lincoln trafiany 1 faz i to była beznadzieja, potem ruski niesamowicie ciężki i porządny tyrystorowy ale też 1 fazowy trafiany no i o wiele lepszy ale i tak nadal to smarkomat, fajnie się spawało mi tym polskim bodajże Besterem takim 3 fazowym z PRLu ale ich ceny są kosmiczne, a jak popróbowałem kolegi Esabem to tak mi się spodobał że musiałem sobie kupić taki :)
    zwraca się od razu, migomat kosztuje tyle co jeden remont blacharski, także warto
  • Pomocny post
    #13 20285587
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 403
    trojan 12 napisał:

Na 230 V nie nadaje się do niczego.

Ja mam inne zdanie. Do użytku domowego i prac blacharskich w zupełności wystarcza. Jest lekki i mobilny. Tak jak pisze michal_rybka, kupić migomat invertorowy IGBT minimum 200A i spokojnie ogarnie blachy do 6mm. Ja mam magnum i nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie spawam ciężkich konstrukcji stalowych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 20285719
    keseszel
    Poziom 26  
    keseszel napisał:
    Są specjalne kleje do klejenia blach w aucie. Brałem pod uwagę przy wymianie progów w jednym z moich złomków.

Nazwy klejów nie pamiętam, potraktowałem to jako ciekawostkę. Nie mam zaufania do takiej naprawy.
    Bardziej bym się skupił na spawaniu. Miałem zamiar użyć zgrzewarki DIY, ale na razie odpuściłem.
    Na Twoim miejscu nauczyłbym się spawać. Ale to moje zdanie.
  • #15 20286773
    michal_rybka
    Poziom 35  
    zgrzewarka jest mało uniwersalna bo trzeba mieć dojście do obu stron, więc nadaje się tylko w zasadzie do dolnego rantu progu i ewentualnie górnego rantu pod uszczelkami drzwi, ja zresztą w większości przypadków tak dużo progu nie muszę wycinać, zwykle wycinam prosto do załamania tego co pod drzwi wchodzi bo tam już jest zdrowa blacha i spawam na tym załamaniu bo to łatwo potem wyszpachlować i prawie nic nie widać i nie trzeba się bawić w misterne wycinanie fikuśnych kształtów wytłoczki pod drzwiami

a co do nietypowych metod naprawczych to mój kolega np wylepiał podłogę (od spodu!) papą ;)
    a kolegi ojciec kieeeeedyś kupił Syrenę która tak słabo strasznie szła i dużo paliła i tam ten silnik remontowali, gaźnik regulowali no cuda próbowali i nic nie pomagało, a potem się okazało że ktoś zaszalował ramę, położył zbrojenie i wylał podłogę z betonu ;)
  • #16 20288021
    keseszel
    Poziom 26  
    A dorobienie do takiej zgrzewarki odpowiedniej głowicy? Kombinuje pod siebie ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wymiarów podwozia Fiata 125p 1500 w okolicach Bielska Podlaskiego, aby wykonać naprawy. W dyskusji poruszane są różne metody naprawy blacharskiej, w tym klejenie i spawanie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z używaniem klejów do blach, spawania migomatem oraz nitowania. Podkreślają znaczenie odpowiedniego przygotowania blach przed klejeniem oraz zalecają naukę spawania jako bardziej trwałą metodę naprawy. Wspomniane są również różne marki migomatów, które są polecane do domowego użytku.
REKLAMA