logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 2 1.9 dCi 2001r: Biały dym, czyszczenie EGR, nieszczelny tłumik, możliwe przyczyny

energykrzysztof 13 Lis 2022 23:43 711 4
REKLAMA
  • #1 20283539
    energykrzysztof
    Poziom 2  
    Mam Lagune 2 1.9dCi 2001r.,kopci na biało. Wyczyściłem EGR i jak by mniej kopciło. Jest też nieszczelny tłumik. Czy jest to może przyczyną białego dymu? Może być też problem z wodą dostająca się do układu paliwowego? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20283546
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Zazwyczaj wieści to uszkodzenie uszczelki pod głowicą - i obym się mylił. Robota dla fachowca od tych silników samemu raczej odradzam jeżeli nigdy tego nie robiłeś.
  • REKLAMA
  • #3 20283548
    energykrzysztof
    Poziom 2  
    Uszczelka jest ok wodą się nie gotuje i nie ubywa jej.
  • REKLAMA
  • #4 20283624
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 315
    Nieszczelny tłumik nie ma nic do tego czy silnik kopci. Zrób test na obecność spalin w układzie chłodzenia by wykluczyć uszczelkę pod głowicą.
    Z reguły jest tak ; jeśli dymi na biało to albo para wodna - jak na dworze zimno , albo płyn chłodniczy dostaje się do komory spalania.
    Jak dym niebieski - to spala olej - pierwsza podejrzana turbina.
    Jak dymi na biało-szaro to nie do końca spalone paliwo - uszczelniacze wtrysków lub same wtryski do sprawdzenia.
  • #5 20283630
    energykrzysztof
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc. Dziś ogarnę wszystko i mam nadzieję że będzie ok. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
REKLAMA