Mam pytanie jak w temacie. Posiadam pięć gazowy jednoobiegowy z zasobnikiem wody. Piec ogrzewa cwu w zasobniku poprzez wężownice. Ponieważ mam sporą nadwyżkę wyprodukowaną z PV, ale jednocześnie nie na tyle dużą, żeby przejść w całości na pompę ciepła. Ponieważ kotłownia ma 3lata rozsądniej było mi ja zmodernizować niż wymieniać całe elementy, więc kupiłem pompę ciepła typu drops do ogrzewania jedynie cwu. W instrukcji montażu są 2 schematy. 1 zakłada, że na powrocie z wężownicy zamontowane jest naczynie przeponowe
W drugiej wersji schemat wzbogacony o pompę cyrkulacyjną i tam już nie ma naczynia przeponowego
Pojawił się za to w to miejsce filtr skośny
Chciałem zrobić przyłączenie bezpośrednio przy zasobniku na wejściu i wyjściu wężownicy wkładając trójniki i oczywiście zawory zwrotne. Wężownica ma 1.2m2 a pompa ciepła będzie zamontowana bezpośrednio nad zasobnikiem. W naczyniu przeponowym w takim wypadku znajdzie się więcej wody niż w wężownicy. Moje pytanie więc, czy jest on niezbędny???
Dzięki za poświęcony czas i pozdrawiam Michał
W drugiej wersji schemat wzbogacony o pompę cyrkulacyjną i tam już nie ma naczynia przeponowego
Pojawił się za to w to miejsce filtr skośny
Chciałem zrobić przyłączenie bezpośrednio przy zasobniku na wejściu i wyjściu wężownicy wkładając trójniki i oczywiście zawory zwrotne. Wężownica ma 1.2m2 a pompa ciepła będzie zamontowana bezpośrednio nad zasobnikiem. W naczyniu przeponowym w takim wypadku znajdzie się więcej wody niż w wężownicy. Moje pytanie więc, czy jest on niezbędny???
Dzięki za poświęcony czas i pozdrawiam Michał