logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessman Aquahome 20-n: Częstsza regeneracja i osad na kranie po podłączeniu kanalizacji

fariwave1 21 Lis 2022 15:09 2127 1
REKLAMA
  • #1 20295980
    fariwave1
    Poziom 1  
    Cześć. Mam stacje Viessman Aquahome 20n . Stacja działa 2,5 roku na liczniku ma 873 dni i 153 Regeneracje. Zawsze miałem ustawione na 3-4 stopnie niemieckie. Woda w kanalizacji 22-23 stopnie niemieckie. Wyrywkowo sprawdzana ,- losowo niezależnie od n dnia po regeneracji zawsze trzymała ustawione 3-4 stopnie i regenerowała się ok 1 raz na tydzień. Od Kilku miesięcy podłączyłem kanalizacje , szambo odłączone , a wiec zużycie wody w domu lekko wzrosło. Ostatnio zauważyłem w jednej łazience lekki osad na kranie, sprawdziłem i woda miała 8 stopni niemieckich. Zacząłem baczniej się przyglądać pracy stacji i zauważyłem ze ostatnio stacja częściej się regeneruje niż kiedyś (wzrost zużycia – ok, ale…). Z danych producenta wynika ze stacja ma pojemność jonowymienną 76. Wyliczając zgodnie z twardością wody 22 dH to stacja powinna regenerować się co ok 3,4 m3. Z zebranych danych z ostatnich kilku tygodni wynika ze stacja regeneruje się co 1,7 m3 co w zasadzie jest co 2- 3 dzien., a raczej co 2. Może się mylę, ale chyba jest to zbyt często. Po pierwsze , pojemność jonowymienną ma jeszcze w zapasie , można powiedzieć zapas na drugie tyle pracy, a dodatkowo czytałem że takie stacje powinny mieć kilka regeneracji w miesiącu , kilka a nie 10 -15 ! Zużycie wody na regeneracje to 115-125 L. To sporo i wg dokumentacji to zużycie przy pełnej regeneracji.
    Stacja ma program eko , który owszem wg dokumentacji jest trybem w którym regeneracje mogą zachodzić częściej : „Tryb mniejszego zużycia soli Przy ustawionej pracy w trybie mniejszego zużycia soli (ON), urządzenie może się regenerować częściej zużywając mniej soli i wody do regeneracji.” - Problem taki ze ja mam ten tryb na OFF , więc stacja nie powinna regenerować się częściej niż planowo zgodnie z wyliczeniami. Przynajmniej ja to tak rozumie. A więc stacja regeneruje się co 2 -3 dni , za każdym razem pobiera ok 120 L wody. Wg mnie nie jest to oszczędne a wręcz odwrotnie.
    Czemu moja stacja regeneruje się tak często i nie dochodzi przynajmniej w części do zbliżenia do tych arytmetycznych 3,45 m3 pomiędzy regeneracjami ?
    Drugie pytanie. W dokumencie Faq Aquahome z Viessman Akademii (dołączam) jest punkt 21 i schemat „5 różnych pojemności jonowymiennych”, jak go rozumieć ? Zakładając że moja sytuacja to nr. 2 i 1,7 m3 , to co oznacza zapis >5 dni ?? Nic się nie zgadza i nie pokrywa z moim przypadkiem i obserwacjami. A może czegoś nie rozumie. Ma ktoś jakiś pomysł?

Z góry dzięki za uwagi.

Viessman Aquahome 20-n: Częstsza regeneracja i osad na kranie po podłączeniu kanalizacji
    Załączniki:
    • FAQ Akademia Aquahome.pdf (890.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20510297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA