logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiękczacz wody Viessmann Aquahome 20-N - brak pobierania soli, niewłaściwe odmierzanie wody

alvii1 06 Kwi 2022 19:00 5172 4
REKLAMA
  • #1 19967151
    alvii1
    Poziom 8  
    Witam,
    Posiadam 3 rok zmiękczacz wody viessmann aquahome 20-n.
    Ostatnio zauważyłem że nie pobiera soli (od jakiś 3 miesięcy).
    Nie wyświetla żadnych błędów. Po dłuższym przyciśnięciu przycisku OK i odkręceniu kranu licznik nie odmierza wody oraz woda jest bradzo twarda.
    Jedyny moment kiedy licznik działa to po rozebraniu zmiekczacza od góry ( wyciagam tą pompkę i wejście do zbiornika) i wyciągnięciu i ponownym włożeniu plastikowego filtra, wtedy zmiekczacz działa kilka minut i później przestaje działać.
    Dodatkowo zauważyłem przy rozbieraniu, że po otwarciu by pass woda nie jest zatrzymywana w 100% tzn otwieram bypass a woda nadal przedostaje się do zbiornika, czy tak ma być?
    Podczas regeneracji słychać jak woda zostaje wypompowywana oraz po jej zakończeniu w zbiorniku stoi woda, około 15L.

Czy mógłby ktoś poradzić co mogę sprawdzić bądź zrobić aby uruchomić stacje (już tracę do niej siłę)

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19967494
    alvii1
    Poziom 8  
    Witam,
    Dziękuję za odpowiedź.
    Zlogu napewno nie ma, wyciągnąłem całą sól ze zbiornika, wypłukałem i zasypałem jeden worek.
  • REKLAMA
  • #4 21304877
    PIOTRZYGADO
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Jakie powinny być ustawienia na zmiękczaczu Viessmann N20?
  • #5 21307800
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Sprawdź post #241 w wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3292180-240.html#21231138

Jeżeli jest problem z poborem solanki lub jej uzupełnianiem, należy przeczyścić cały układ BLFC.
    Co do ustawień, potrzebne są dane na temat twardości wody i jej miesięcznego zużycia. Na podstawie tych informacji, można prawidłowo określić wydajność między regeneracjami i dokonać ustawień.
REKLAMA