logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11

WhiteMilk 22 Lis 2022 21:43 975 20
REKLAMA
  • #1 20298440
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Koledzy, mam problem i nie wiem od czego zacząć.
    Od paru dni na komputerze przestają mi działać przeglądarki Edge i Chrom.
    Sytuacja wygląda w ten sposób, że w przypadku Chrome wylatuje mi komunikat KURZA TWARZ! i potem po odświeżeniu wywala mi całkiem przeglądarkę, a czasem wraca do tego samego materiału.

Dodatkowo w czasie kopiowania, oglądania jakiś dokumentów itd. na komputerze widzę jakby się robiło "odświeżanie" i wszystko mi ginie w sensie, że przerywa kopiowanie itp.

Zrobiłem czystą aktualizację Windows 11 bez podpinania zewnętrznych dysków i dalej to samo, co prawda z mniejszą częstotliwością, ale destabilizuje to pracę na komputerze.

Jaka może być przyczyna?

EDIT:
    Zauważyłem dwa, trzy razy akcję jakby na ekranie w czasie instalacji Windows 11 zrobiły mi się artefakty na ekranie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20298552
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Sorki, ale moja ulubiona odpowiedź - uruchom Linuxa Live na pendrajwie. Kup jakiegoś pena, poświęć go na np. Puppy Linux i zobacz jak się sprawuje. Proponuję Puppy, bo korzystam z niego czasem, a lubię psuć stare sprzęty. Live zrób w oparciu o Rufusa, dla mnie najprostszy..
    Jeśli będzie ok, wtedy frst i raporty do odpowiedniego działu.
    Możesz inny Linux, bardziej zaawansowany.
    Mam nadzieję, że mimo poziomu 3 sobie poradzisz. ;-)

Aha, artefakty dla mnie to problem ze sprzętem. Tu kiedyś Sisoft Sandra, a ostatnio CPU-Z... Mam nadzieję, że nie napisałem bzdury, ale tymi robię baaardzo rzadko.
  • #4 20299405
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    ...dt1

W temacie konfiguracji:
    Intel Core i5-11600K
    GIGABYTE Z590 AORUS ULTRA
    MSI GTX 970 Gaming
    Ram 16GB 8x2
    Dysk Kingston SA2000M81000G [1TB]

...keseszel
    Trochę mi zejdzie zanim to sprawdzę w ten sposób :)

EDIT:
    Doszedł dzisiaj jakiś błąd w czasie działania komputera:
    Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11

Po paru minutach:
    Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11
  • Pomocny post
    #5 20300261
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Błędy są różne, więc na wstępie warto zrobić nośnik startowy z programem memtest i uruchomić z niego komputer. Na początek wystarczy jedna pełna runda testów.

Może być wersja free z tej strony (najnowsza wersja dla UEFI, jest tam też starsza wersja dla bootowania CSM, w zasadzie płyta obsłuży obie metody): https://www.memtest86.com/download.htm

Albo ta wersja: https://www.memtest.org/ (zdaje się że obsługuje tylko CSM).

Jeśli uda Ci się pobrać i uruchomić jeszcze jeden program, to możesz zrobić zrzut ekranu z tabelą, która się pojawi na starcie:
    https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html#DownloadLinks - tabela powinna wyglądać podobnie do tej, która jest na pierwszym obrazku na stronie pobierania, ale postaraj się tak przestawić kolumny, żeby kolumna caused by była też widoczna.

Niektóre programy antywirusowe mogą postrzegać to narzędzie jako niebezpieczne (w sumie nie wiem dlaczego, chyba przez sposób kompresji), ale jest ono sprawdzone i bezpieczne. Jeśli będzie jakikolwiek monit, to jest to fałszywy alarm (jeśli narzędzie jest pobrane ze strony autorów).
  • REKLAMA
  • #6 20301201
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Zgrałem na pendrive i uruchomiłem program memtest.

Dostałem takie info po paru sekundach sprawdzania:

Powtórzyłem test i był również z błędami.
    - parę mniej, ale...

Z drugiego programu mam 3 informację:
    Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11 Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11 Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11

EDIT:
    Doszły jeszcze restarty komputera.
    Nie zależnie, czy uruchomienie, czy już jestem w Windows. Nie za każdym razem, ale lubi zaliczyć parę takich akcji w paru minutach, a potem spokój.

Dodatkowo, co zauważyłem w czasie włączania komputera zdarza się, że monitor nie odpala, a sam komputer działał na pół gwizdka. Wciskam reset na obudowie i nagle leci pełną parą i monitor odpala. Pół gwizdka w sensie, że same wiatraki jakoś bezpłciowo chodzą.

Dodatkowo zrobiłem test programem, który jest w Windows11 - Diagnostyka pamięci systemu Windows. Program po ponownym odpaleniu komputera ogólnie wyświetlił, że jest jakiś problem sprzętowy. Robiło jakieś dwa testy, gdzie na końcu zamiast wyświetlić wynik to wyświetlił błąd:
  • Pomocny post
    #7 20301447
    dt1
    Admin grupy komputery
    WhiteMilk napisał:
    Dostałem takie info po paru sekundach sprawdzania:

Masz:
    - źle zamontowaną pamięć RAM
    - nieprawidłowe ustawienia pamięci RAM
    - uszkodzoną pamięć RAM

Jedną lub dowolną kombinację tych punktów.

Wyłącz profil XMP, zostaw pamięć na profilu domyślnym (DDR4-2133 lub DDR4-2400 pewnie). Zrób test. Jak będą dalej błędy, to albo złe zamontowanie, albo uszkodzona pamięć. Jak błędy znikną, to włącz z powrotem XMP, ale wybierz niższą szybkość pamięci - DDR4-3600, DDR4-3466, DDR4-3333, DDR4-3200. Po każdej zmianie uruchamiaj memtest. Komputer nie ma prawa działać stabilnie jeśli memtest wyrzuca błąd.
    -
  • Pomocny post
    #8 20301503
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    WhiteMilk napisał:
    Od paru dni na komputerze przestają mi działać przeglądarki Edge i Chrom.

Raczej RAM się sam nie wypiął, jak od paru dni się sypało - bez grzebania autora, to pamięci padły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20301766
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    W takim przypadku lecisz po jednej kości i memtest w każdym banku.
    Czasem kości się gryzą, tak coś mi się kojarzy po moich śrupach.
  • #10 20301798
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Zamieniłem kości miejscami, ale nic nie dało, ale...
    Zrobiłem jak kolega ...dt1 pisał, wyłączyłem XMP i memtest sprawdza już ponad godzinę pamięci i nie wylatuje póki, co żaden błąd. Pamięci mam Viper Gaming Patriot 2x8 DDR4 PC4-29860 3733MHz, które były dwie w opakowaniu także o jakimś gryzieniu raczej nie ma mowy.

Jutro będę dalej patrzył i działał jak kolega pisał, ale pytanie takie na ten moment - jeżeli pamięci mają możliwość 3733MHz i odpalenie XMP na to pozwala, aby leciały full, co fabryka dała, a np. poleci na mniejszej częstotliwości to można zakwalifikować jako uszkodzona pamięć? Pamięci mam na gwarancji także byłoby to w jakimś % korzystne na ew. wymianę.
  • #11 20301950
    dt1
    Admin grupy komputery
    To raczej nie wina pamięci.
    Procesor oficjalnie obsługuje DDR4-3200. Wszystko wyżej to loteria, chociaż w przypadku tego procesora bym się spodziewał, że da radę więcej. Ale czasem trzeba timingi poprawić, albo podbić odrobinę napięcie.

Nie ma co testować do rana, spróbuj wrzucić na DDR4-3600 (to jest taki próg, który jeszcze na GRAR 1 zwykle działa, więc powinien być korzystniejszy niż DDR4-3733 GEAR2).

Jeszcze jedna ważna rzecz: w których slotach zostały zamontowane pamięci? Powinny zostać zamontowane w slotach A2 oraz B2 (czyli 2 i 4 licząc od procesora). Jeśli masz zamontowane w 1/3 albo jeszcze inaczej to z tego może wynikać problem.
  • #12 20302027
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Pamięć mam tak jak kolega napisał w A2 oraz B2 zamontowaną.
    Nie wiem, czy dobrze to zrobiłem...
    - zmieniłem na 3600 mnożnik i odpaliłem XMP, ale niestety błędy sypie od razu w czasie testu pamięci

W biosie wygląda to tak:
  • #13 20302035
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ustaw napięcie VRAM na 1.350V (po włączeniu profilu XMP powinna płyta to zrobić, u Ciebie widać 1.2V - przy tym napięciu to faktycznie tylko DDR4-2400 ma prawo wycisnąć). Zobaczymy, czy przy poprawnym napięciu coś się zmieni.

• #14 20302987
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Niestety po przestawieniu dalej sypie błędami.

Ustawienia Bios:

EDIT:
    Nie wiem, czy to jakieś światło nadziei, ale...
    Posiedziałem trochę i do czego doszedłem. Kiedy zmienię na XMP pamięci powinny iść full ile podał producent. Podwyższa to napięcie jak kolega napisał na 1.35V i teraz tak przy tych ustawieniach sypie błędami:

Następnie zacząłem się bawić z schodzeniem z napięcia i po szybkim teście memtest widzę, że nie ma póki, co błędów (jutro zapuszczę full test)
    Pomogła zmiana na 13V:

Jak widać prędkość full pamięci jest przy tym zasilaniu.

Powstaje kwestia "końcowa" dlaczego? :)
    - działało od stycznia i nie było problemów na automacie itd., a teraz musiałem zejść z napięcia, aby pamięć nie wysypywała błędów

Uszkodzenie pamięci? Bios po aktualizacji (jakiś miesiąc temu wgrywany nowy), czy to kwestia od tak po prostu :) Pytam, bo nie wiem, czy traktować to wszystko na zasadzie oddania pamięci do serwisu, czy traktować to, że chwilowe / epizod w którym pomogła zmiana napięcia.

Napięcie pamięci zmieniałem za pomocą DRAM Voltage, ale rozumiem, że kolega miał skrót myślowy pisząc VRAM :)
  • #15 20303591
    dt1
    Admin grupy komputery
    Chodziło oczywiście o DRAM Voltage, chociaż w BIOSie jest opisane jako napięcie VRAM (i chodzi pewnie o V-RAM, czyli Voltage RAM).

Z wyższym napięciem powinien chętniej działać niż z niższym.
    Może warto przywrócić wcześniejszy BIOS (nie zawsze nowszy jest lepszy, czasem bywa odwrotnie).
    Pytanie, co się ustawia przy GEAR AUTO - 1 czy 2, można wymusić GEAR 2 chwilowo i sprawdzić czy coś się zmieni. Albo zostawić jak jest i testować.
  • #16 20303978
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Dałem na Gear 2 - napięcie poszło na 1.310 memtest ok, a przy próbie na 1.320 i teście wylatują błędy CPU i test przerwałem, bo z minuty na minutę jest ich coraz więcej:
  • #17 20304002
    dt1
    Admin grupy komputery
    To jak nie ma błędów na 1.30V - to wiadomo co robić. Chociaż dziwne to, nie widziałem jeszcze pamięci, które by sypały błędami po delikatnym przekroczeniu napięcia. Skoro mają w SPD 1.20V (a na stronie producenta 1.35V), to może zmienili chipy na jakieś inne.

Jak im pasuje 1.30 i nie sypią błędami, to nie ma się co upierać przy innym :)
  • #18 20304034
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Zrobiłem test pojedynczych pamięci.

Pierwsza pamięć idzie bez problemu na 1.35 przy włączonym XMP, a test drugiej wskazał przy tym samym ustawieniu błędy, czyli wychodziłoby, że... No właśnie to jest pytanie - uszkodzenie?

Wgranie wcześniejszego biosu nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #19 20304073
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak jedna działa, a druga nie za bardzo - w tym samym slocie i z tą samą konfiguracją, to zdaje się, że czymś się różnią, z drugiej strony skoro producent określił, że mają działać na 1.20V, to może 1.30V im po prostu starczy :)

A ta pamięć działająca z błędami na 1.30 już nimi nie sypie?
  • #20 20304103
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Pamięć, która się sypie ma możliwości zrobienia zasilania na 1.310V i taka wartość jest teraz nastawiona na dwóch pamięciach, aby nie było błędów.

Z tego, co w BIOS pokazuje to pamięci idą pełną parą w sensie prędkości 3733MHz, czyli taka sama jak przy tej pamięci jednej, co ma możliwość nastawienia na 1.35V

EDIT:
    Ręce opadają. Robię całościowy test w memtest i wyleciało parę błędów CPU, czym to może być spowodowane?
    - czuję, że skoro to memtest to raczej nie pokazuje błędów samego procesora :)

Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11 Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11 Dziwne zachowanie PC: przeglądarki Edge i Chrome wyłączają się, artefakty na ekranie, Windows 11

EDIT 2:
    Dobrze paręnaście godzin później po testach :)

Pamięć, która wywala błędy chodzi jednak przy zasilaniu 1.290V i nie wywala błędów. Tak muszę nastawiać przy profilu XMP, aby nie było zasilanie wyższe niż to, co podałem. Błędów nie zgłasza system żadnym.

Teraz pytanie jakie dalej robić kroki, bo z jednej strony ok, że system jest bez błędów, a sama prędkość MHz w 99,9% jest na full, co producent podał. Można by było zamknąć temat i przejść do dnia codziennego z uśmiechem, ale z drugiej strony pamięci działały na takim zasilaniu od początku nie zgłaszając żadnych błędów, czyli doszło do jakiegoś uszczerbku, uszkodzenia?
    Więc powstaje kwestia - reklamować? :)
  • #21 20309324
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Dzięki Panowie za pomoc.
    Pamięci polecą na gwarancję, bo stało się to w czasie użytkowania, a nie od początku...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z przeglądarkami Edge i Chrome na komputerze z systemem Windows 11, które wyłączają się oraz pojawiają się artefakty na ekranie. Po czystej aktualizacji systemu problemy nadal występują, co sugeruje możliwe uszkodzenie sprzętu. Użytkownik podaje specyfikację swojego komputera, w tym procesor Intel Core i5-11600K, płytę główną GIGABYTE Z590 AORUS ULTRA oraz kartę graficzną MSI GTX 970 Gaming. W odpowiedziach zasugerowano przeprowadzenie testów pamięci RAM za pomocą programów takich jak Memtest86 oraz sprawdzenie ustawień BIOS, w tym wyłączenie profilu XMP. Po testach okazało się, że jedna z kości pamięci RAM jest uszkodzona, co potwierdzono błędami w testach. Użytkownik planuje zgłosić pamięć na gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA