logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawieszanie się ekranu, restart i wyrzucanie do BIOSu. Windows 11

szymonadamczyk 24 Kwi 2024 17:47 2952 10
REKLAMA
  • #1 21058610
    szymonadamczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam, otóż od jakichś 3 tygodni mam problem z moim komputerem. Mianowicie gdy odpalam jakąś grę, oglądam jakiś film na yt czy po prostu używam komputera, w losowych momentach ekran się zacina i nie można nic zrobić. Ani mysz ani klawiatura nie działa. Pomaga jedynie restart komputera przez przycisk na komputerze ale za każdym razem po restarcie, wyrzuca mnie do BIOS-u a kiedy próbuję z niego wyjść, znowu mnie do niego wrzuca. Jedyne rozwiązanie to awaryjne wyłączenie komputera (chodzi o przytrzymanie przycisku włączania) i dopiero wtedy mogę wejść do pulpitu. Warto zaznaczyć, że podczas takiego zawieszenia, światełko od dysku miga w równych odstępach, gdy podczas zwykłego użytkowania zazwyczaj jest wyłączona. Kiedyś gdy mi się tak ściął ekran, udało mi się na chwilę alt-tab na przeglądarkę i widziałem komunikat "brak pamięci'.
    Ciekawą kwestią jest również to, że komputer zaczął się bardzo długo włączać, a raczej zacina się podczas uruchamiania. To jest ten moment w którym po włączeniu komputera ma się te kilka sekund na wejście do BIOS-u. Wtedy komputer zacina się tak jak we wcześniej opisanej sytuacji, jednak nie do końca bo po jakichś kilku minutach system uruchamia się. Dziwne jest to że jak wyciągnąłem i ponownie włożyłem kostki RAMu to problem na jakiś czas się rozwiązał. Jednak po kilku uruchomieniach problem wrócił.
    Postanowiłem przywrócić komputer do ustawień fabrycznych (chodzi o ten reset gdzie nie trzeba od nowa instalować windows) ale to i tak nie pomogło.
    Wszystkie sterowniki mam aktualne. Windows update jest aktualny. Robiłem testy czy z RAMem lub dyskiem są problemy ale system nic nie znalazł. W środku komputera i na zewnątrz wszystkie przewody oraz inne części są prawidłowo przypięte. Wentylatory działają prawidłowo. Monitor również podłączony i testowany na innych urządzeniach.
    Dane techniczne:
    (nie wiem czy dobrze to interpretuję) BIOS to Gigabyte, aktualny
    Karta graf.: NVIDIA GeForce RTX 3060
    Procesor: AMD Ryzen 5 5600 6-core
    Windows 11 home
    Dysk: SPCC M.2 PCIe SSD
    Płyta główna: GigaByte GA-A320M-S2H
    Zasilacz: Silentiumpc vero L3 500W (tylko tyle udało mi się odczytać przez siatkę)
    Monitor: AOC G2 C27G2ZE
    16GB RAM
    Z tych wszystkich rzeczy od roku, nie była wymieniana tylko płyta główna. Jakby były potrzebne jeszcze jakieś dane tech. to chętnie odpowiem.
    Bardzo proszę o pomoc bo nie daję już sobie z tym rady.
  • REKLAMA
  • #2 21059066
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Cytat:
    od jakichś 3 tygodni mam problem z moim komputerem.

A stało to się :
    - samo ?
    - po zmianie cpu na Ryzen 5 5600 (Vermeer)
    - po aktualizacji np. win z 10 > na 11, driverów, ...
    - kombinacjach z ustawieniami w Bios
    - przegrzania
    - włącz odczekaj jakieś 10 min i daj zrzut z HWInfo (zakłądka :sensor)
    - inne co pamietasz

p.s
    ta płyta obsługuje R5 5600
    Cytat:
    bios ver. F55b on April 28 ("Update AMD AGESA V2 1.2.0.7 for adding Vermeer and Cezanne processors support").

* za Link dla tej płyty rev.1.x
    * dla rev.3.0 Bios F4Link
  • REKLAMA
  • #3 21060962
    szymonadamczyk
    Poziom 3  

Zrzut ekranu programu HWiNFO64 z informacjami o systemie i sprzęcie. Zrzut ekranu programu HWInfo pokazujący szczegóły procesora AMD Ryzen 5 5600.

Cóż rzeczywiście system był aktualizowany z Windows 10 do Windows 11 ale już ponad roku temu wraz z wymianą wadliwego dysku SSD.
    Procesor był zmieniany z R3 3200 na R5 5600 w czerwcu 23 i faktycznie, wtedy również pojawiały się losowo bluescreeny ale znacznie rzadziej i ekran nie zacinał się przed tym. Odwiedziłem serwis, w którym był wymieniany procesor (w zasadzie wraz z kartą graficzną), ale powiedziano mi, że nic nie znaleźli, a problem znikł aż do napisania tego wątku.
    W BIOSie nic nie było zmieniane od czasu wymiany dysku.
    Nie wykluczałbym przegrzania, jednakże często patrzyłem w HWMonitor przy odpalonych kilku grach, a temperatury były w normie.
    W zasadzie problem pojawił się w bardzo tajemniczych okolicznościach. Mianowicie musiałem wyjechać na tydzień i nie było mnie w domu. Kiedy wróciłem, zauważyłem, że wentylatory się poluzowały i pojawił się ten problem. Potem po wielu testach (zarówno w środku, jak i na zewnątrz), skanowaniu pod kątem wirusów (nic nie zostało wykryte), postanowiłem (jak pisałem wcześniej) przywrócić komputer do ustawień fabrycznych, korzystając z opcji w sekcji ustawienia.
    Jeżeli chodzi o HWInfo, mam włączyć komputer w jakimkolwiek momencie czy po zacięciu się komputera? (żeby nie tracić czasu, od razu dodam zrzut ekranu po zwykłym włączeniu, jakby trzeba było więcej informacji lub gdybym wysłał nie to, co trzeba, to proszę powiedzieć)
  • #4 21061130
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    wentylatory się poluzowały i pojawił się ten problem.
    ???

Dziwne.?

Masz nowy Bios F56b z wrz./23

Odpal komputer, włacz HWInfo , pograj (lub YT film) i po kilku min. > zrób zrzut zakładki :sensor
    -cpu, grafika, napiecia
  • REKLAMA
  • #6 21061237
    szymonadamczyk
    Poziom 3  
    Tu są zrzuty ekranu wszystkich podpunktów z zakładki sensor (czujniki)
    Nie wiem jaka wersja płyty głównej i nie wiem jak sprawdzić. Wszedłem w msinfo32 i jest tam napisane: Wersja SMBIOS 3.3, Wersja płyty głównej Default string, A i chciałbym zaznaczyć że w ostatnim czasie, zazwyczaj przed zacięciem się komputera, podstawowe funkcje takie jak minimalizowanie okien, pasek zadań i prawy przycisk na pulpicie zdają się nie działać bądź działają z opóźnieniem. Jakiś czas temu podczas grania komputer wyłączył się sam z siebie tzn jakbym wyciągnął kabel od zasilania. Kolejną rzeczą jest to że podczas takiego zawieszenia się, działała myszka jednak w bardzo ograniczony sposób. Nie mogłem nic kliknąć, pasek zadań nie reagował a myszka strasznie się zacinała podczas ruchu. Wyskoczył blue screen( towarzyszący każdemu takiemu zamrożeniu) z kodem zatrzymania: CRITICAL_PROCESS_DIED.
    Zrzut ekranu z programu HWiNFO64 pokazujący informacje o stanie czujników systemu i procesora. Zrzut ekranu z informacjami o czujnikach komputera, w tym temperatury i napięcia procesora AMD Ryzen 5 5600. Zrzut ekranu przedstawiający dane z zakładki czujników komputera, zawierający informacje o temperaturze, napięciach i obrotach wentylatorów. Zrzut ekranu z wartościami dotyczących czujników komputera. Zrzut ekranu z narzędzia monitorującego z danymi o częstotliwości klatek i sieci.
  • #8 21061542
    lisek
    Serwisant RTV
    Zrzuty wyglądają dobrze.
    BSOD wskazuje na problem z driverami.

zassaj BlueScreenView Link
    i popatrz co pokazuje w plikach dump > C:/Windows/Minidump
    - Przejrzyj pliki .sys (zwykle są one potrzebne, chociaż część listy może zawierać hal.dll i ntoskrnl.exe), które pojawią się u góry tabeli w dolnym panelu programu z niepustą drugą kolumną "adres w stosie" (Address In Stack).
    - potem Korzystając z wyszukiwania w Internecie, dowiedz się, co to za plik .sys i jaki sterownik reprezentuje.
    Zrzut ekranu z programu BlueScreenView, pokazujący pliki .sys związane z błędem BSOD.

p.s
    1. Na wirusy sprawdzałeś Adwcleaner, MBM ?
    2. Zrób test za pomoca FRST Link
    - zamieśc oba plik, kol. sprawdzą i dadzą rozwiazanie
  • REKLAMA
  • #9 21061651
    szymonadamczyk
    Poziom 3  
    Cóż w blusescreenview niczego nie pokazuje choć dzisiaj już miałem jednego bluscreena. W zasadzie to jest sama pustka w tym programie. Na virusy sprawdzałem avasta płatnego ale serio wątpię żeby to był wirus. Ten komputer jest czysty, był przywracany do ustawień fabrycznych z reguły jestem bardzo ostrożną osobą i nie pobieram z nieznanych źródeł. Na płycie głównej jest tylko jej nazwa Gigabyte GA-A320M-S2H i nic więcej. Podczas (chyba) wczorajszej aktualizacji systemu w jej połowie system się zaciął czy coś, nawet nie wiem jak to opisać i wyskoczyło właśnie to co widać na zdjęciu (tym czarnym zdj.). A to jest właśnie bluescreen jakiego dostaję.
    Zrzut ekranu programu BlueScreenView, który nie zawiera żadnych danych. Widok wnętrza komputera z kartą graficzną MSI GeForce RTX i elementami płyty głównej. Zrzut ekranu błędu Bluescreen na komputerze z kodem CRITICAL PROCESS DIED. Ekran z komunikatem o cofaniu zmian podczas aktualizacji systemu.

Dodano po 33 [minuty]:

Dobra, jestem świeżo po bluscreenie. Odpaliłem ten program a tam nic więc chyba coś nie działa. Zdarzyło się to podczas instalowania gry na steam na mój główny SSD. Mam też podpięty HDD ale nie sądzę żeby był problemem. Sprawdzałem go pod różnymi względami i był niedawno kupowany, później niż odkąd mam bluscreeny.
    Najpierw przestała reagować przeglądarka, potem alt tab na steam, który również przestał działać. Następnie pasek zadań i w końcu myszka. Tak stał w miejscu z 2-3 minuty potem bluscreen (przy którym zbieranie informacji nie doszło nawet do 1%) i do BIOSu z którego nie można wyjść dopóki nie wyłączy się awaryjnie komputera.
  • #10 21061855
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    Wspomniałeś o Avaście. Odinstaluj go on sam może być nazwany virusem a nie antywirusem.
    https://www.politykabezpieczenstwa.pl/pl/a/avast-nielegalne-sprzedawal-dane-swoich-klientow.

https://niebezpiecznik.pl/post/jak-avast-w-cw...edawal-dane-swoich-uzytkownikow-innym-firmom/

https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/n...ess-died-580e2073-88a4-91fc-7fb6-a9c64d8c7ceb

Umarł krytyczny proces kodu zatrzymania systemu Windows 10

Critical_Process_Died odnosi się do sytuacji, w której krytyczny proces systemowy umiera, wyświetlając kod błędu 0x000000EF lub błąd niebieskiego ekranu. Jeśli krytyczny system nie może działać poprawnie, system operacyjny napotka pewne problemy.

W rezultacie ulegnie awarii i wyświetli błędy na komputerze w systemie Windows 10, takie jak „Twój komputer napotkał problem i wymaga ponownego uruchomienia. Zbieramy tylko informacje o błędach, a następnie uruchomimy ponownie. (n% ukończone)”, podobnie jak na poniższym zrzucie ekranu.

Niektóre komputery wchodzą w pętlę ciągłego ponownego uruchamiania z powodu za każdym razem komunikatu „Zanik procesu krytycznego”. Powiązany temat – Critical Process Died ciągle uruchamia się ponownie, można również znaleźć w Internecie.

Ten kod zatrzymania systemu Windows 10 występuje, gdy proces wymagany do uruchomienia systemu operacyjnego zakończył się przypadkowo z nieznanych powodów. Ten błąd zwykle występuje po aktualizacji systemu Windows 10 lub instalacji nowego systemu Windows na komputerach PC.

Ze względu na zalety systemu Windows 10 większość osób decyduje się na aktualizację do nowego systemu. Jednak ta aktualizacja może powodować pewne problemy, na przykład zniknięcie partycji, niską prędkość uruchamiania itp. Nawet podczas procesu aktualizacji systemu Windows lub po pomyślnej aktualizacji może pojawić się błąd 0x000000ef lub kod zatrzymania BSOD z powodu problemu ze zgodnością, pamięcią RAM problem, uszkodzone lub zmodyfikowane pliki systemowe, uszkodzone sektory itp.

Cóż zatem należy zrobić, aby naprawić system Windows 10, gdy jego krytyczny proces zakończył się po aktualizacji.

Zainstaluj od nowa windowsa od razu w11.

Zobacz czy w zasilaczu nie spuchły kondensatory.

Zmierz baterię na płycie.

Podaj wersję płyty:

Płyta główna Gigabyte GA-A320M-S2H z gniazdem AM4 Strona internetowa producenta płyty głównej Gigabyte GA-A320M-S2H, wersja rev. 1.x.

To wygląda na problem z aktualizacjami i z biosem.

Masz wersję biosu F56B 2023-02-19

Wyszła nowsza wersja biosu F57 2024-03-28 pod warunkiem że twoja płyta to v1.0.

Czy poprzednio jak aktualizowałeś bios na płycie wgrywałeś go po kolei czy od razu najnowszy bo to bardzo ważne?

Dla twojego procesora powinna być wersja bios F55
    ale nie obsługuje procesorów Bristol Ridge. (twoja to vermeer)

Tabela specyfikacji procesorów AMD Ryzen 5 5600G i 5600GE
    można jeszcze spróbować zaktualizować bios do najnowszej wersji i po testować lub obniżyć do F55 i po testować koniecznie na świeżym windowsie 11.
  • #11 21225280
    szymonadamczyk
    Poziom 3  
    Wystarczyła wymiana dysku SSD

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który objawia się zawieszaniem się ekranu, brakiem reakcji na mysz i klawiaturę oraz koniecznością restartu, po którym system uruchamia się w BIOS-ie. Problem pojawił się po wymianie procesora na Ryzen 5 5600 oraz aktualizacji systemu z Windows 10 na Windows 11. Użytkownik zauważył również długie czasy uruchamiania oraz komunikaty o braku pamięci. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak przegrzanie, problemy z driverami, a także konieczność sprawdzenia wersji BIOS-u oraz płyty głównej (Gigabyte GA-A320M-S2H). Wskazano na możliwość odinstalowania oprogramowania antywirusowego Avast, które może powodować problemy. Ostatecznie, wymiana dysku SSD rozwiązała problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA