Witam, otóż od jakichś 3 tygodni mam problem z moim komputerem. Mianowicie gdy odpalam jakąś grę, oglądam jakiś film na yt czy po prostu używam komputera, w losowych momentach ekran się zacina i nie można nic zrobić. Ani mysz ani klawiatura nie działa. Pomaga jedynie restart komputera przez przycisk na komputerze ale za każdym razem po restarcie, wyrzuca mnie do BIOS-u a kiedy próbuję z niego wyjść, znowu mnie do niego wrzuca. Jedyne rozwiązanie to awaryjne wyłączenie komputera (chodzi o przytrzymanie przycisku włączania) i dopiero wtedy mogę wejść do pulpitu. Warto zaznaczyć, że podczas takiego zawieszenia, światełko od dysku miga w równych odstępach, gdy podczas zwykłego użytkowania zazwyczaj jest wyłączona. Kiedyś gdy mi się tak ściął ekran, udało mi się na chwilę alt-tab na przeglądarkę i widziałem komunikat "brak pamięci'.
Ciekawą kwestią jest również to, że komputer zaczął się bardzo długo włączać, a raczej zacina się podczas uruchamiania. To jest ten moment w którym po włączeniu komputera ma się te kilka sekund na wejście do BIOS-u. Wtedy komputer zacina się tak jak we wcześniej opisanej sytuacji, jednak nie do końca bo po jakichś kilku minutach system uruchamia się. Dziwne jest to że jak wyciągnąłem i ponownie włożyłem kostki RAMu to problem na jakiś czas się rozwiązał. Jednak po kilku uruchomieniach problem wrócił.
Postanowiłem przywrócić komputer do ustawień fabrycznych (chodzi o ten reset gdzie nie trzeba od nowa instalować windows) ale to i tak nie pomogło.
Wszystkie sterowniki mam aktualne. Windows update jest aktualny. Robiłem testy czy z RAMem lub dyskiem są problemy ale system nic nie znalazł. W środku komputera i na zewnątrz wszystkie przewody oraz inne części są prawidłowo przypięte. Wentylatory działają prawidłowo. Monitor również podłączony i testowany na innych urządzeniach.
Dane techniczne:
(nie wiem czy dobrze to interpretuję) BIOS to Gigabyte, aktualny
Karta graf.: NVIDIA GeForce RTX 3060
Procesor: AMD Ryzen 5 5600 6-core
Windows 11 home
Dysk: SPCC M.2 PCIe SSD
Płyta główna: GigaByte GA-A320M-S2H
Zasilacz: Silentiumpc vero L3 500W (tylko tyle udało mi się odczytać przez siatkę)
Monitor: AOC G2 C27G2ZE
16GB RAM
Z tych wszystkich rzeczy od roku, nie była wymieniana tylko płyta główna. Jakby były potrzebne jeszcze jakieś dane tech. to chętnie odpowiem.
Bardzo proszę o pomoc bo nie daję już sobie z tym rady.
Ciekawą kwestią jest również to, że komputer zaczął się bardzo długo włączać, a raczej zacina się podczas uruchamiania. To jest ten moment w którym po włączeniu komputera ma się te kilka sekund na wejście do BIOS-u. Wtedy komputer zacina się tak jak we wcześniej opisanej sytuacji, jednak nie do końca bo po jakichś kilku minutach system uruchamia się. Dziwne jest to że jak wyciągnąłem i ponownie włożyłem kostki RAMu to problem na jakiś czas się rozwiązał. Jednak po kilku uruchomieniach problem wrócił.
Postanowiłem przywrócić komputer do ustawień fabrycznych (chodzi o ten reset gdzie nie trzeba od nowa instalować windows) ale to i tak nie pomogło.
Wszystkie sterowniki mam aktualne. Windows update jest aktualny. Robiłem testy czy z RAMem lub dyskiem są problemy ale system nic nie znalazł. W środku komputera i na zewnątrz wszystkie przewody oraz inne części są prawidłowo przypięte. Wentylatory działają prawidłowo. Monitor również podłączony i testowany na innych urządzeniach.
Dane techniczne:
(nie wiem czy dobrze to interpretuję) BIOS to Gigabyte, aktualny
Karta graf.: NVIDIA GeForce RTX 3060
Procesor: AMD Ryzen 5 5600 6-core
Windows 11 home
Dysk: SPCC M.2 PCIe SSD
Płyta główna: GigaByte GA-A320M-S2H
Zasilacz: Silentiumpc vero L3 500W (tylko tyle udało mi się odczytać przez siatkę)
Monitor: AOC G2 C27G2ZE
16GB RAM
Z tych wszystkich rzeczy od roku, nie była wymieniana tylko płyta główna. Jakby były potrzebne jeszcze jakieś dane tech. to chętnie odpowiem.
Bardzo proszę o pomoc bo nie daję już sobie z tym rady.