logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool MTDLR 60226 - Błąd Fdl, pralka nie kończy programu, przekaźnik grzałki czy moduł?

dzerat 23 Lis 2022 20:03 3756 13
  • #1 20298170
    dzerat
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Whirlpool MTDLR 60226 - Błąd Fdl, pralka nie kończy programu, przekaźnik grzałki czy moduł?
    Panowie, mam bardzo podobny objaw w Whirlpool MTDLR60226 pralka nie może skończyć programu, po odłączeniu od zasilania nie odpuszcza ale po ponownym włączeniu i ustawieniu wybieraka na 0 otwiera klapę. Wyświetla błąd Fdl. Jak na załączonym obrazku. Sugerujecie że można spróbować wymienić przekaźnik grzałki? Zamiast modułu? Też nie spotkałem się z tym oznaczeniem 5210 możecie jaśniej co to?
    Dzięki z góry za pomoc.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Wydzielono z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3784381.html
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania

problemu.
  • #3 20298554
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1603
    dzerat napisał:
    5210
    to numer części w dokumentacji producenta, w tym wypadku Control unit WAVE ECO.

FDL - problem z zamkiem, do wymiany 481010552846 (C00441247).
  • #4 20298575
    dzerat
    Poziom 10  
    Ok, zamówię blokadę i wymienię, choć wszystko wskazuje że to elektromagnetyczna nie pozystorowa blokada więc nie powinna mieć opóźnienia, jak opisuje któryś z kolegów że przekroczony czas. Napiszę po wymianie jaki efekt. Dzięki za pomoc.
  • #5 20298581
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jakoś sobie nie przypominam, aby Whirlpool w Wave czy Domino kiedykolwiek stosował coś innego aniżeli PTC.
  • #7 20299590
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1011
    AsReeX napisał:
    Jakoś sobie nie przypominam, aby Whirlpool w Wave czy Domino kiedykolwiek stosował coś innego aniżeli PTC.

Oni (WHR) nie nadążają za współczesnymi trendami. Za to zakupili sobie jełopów sklepowych, co łżą jak barany, twierdząc, że ich maszyny posiadają blokadę elektromechaniczną (klik klik). Nie mając pojęcia o elektrotechnice. Takich baranów zatrudniają korporacje, czy to Producentów, czy to sprzedawców.
    Technicy parchną śmiechem, ale gawiedź internetowa już niekoniecznie.
    Interes się kręci?
    No kręci się...
    Hasło, słowo klucz: "6th sense"... :)

PS. Dotyczy wszystkich produktów ze stajni WHR. I to już nie jest wcale śmieszne.
  • #8 20300121
    AsReeX
    Poziom 40  
    @dominowave Tak naprawdę wszystkie obecnie produkowane sprzętu grupy Whirlpool (poza piekarnikami, płytami i pralkami ładowanymi od góry) to projekty Indesit Company xD (DEA, Arcadia, Windy, Clever) czyli MemWriter i Nucleus ^^.
  • Pomocny post
    #9 20301294
    skryn
    Specjalista AGD
    AsReeX napisał:
    @dominowave Tak naprawdę wszystkie obecnie produkowane sprzętu grupy Whirlpool (poza piekarnikami, płytami i pralkami ładowanymi od góry) to projekty Indesit Company xD (DEA, Arcadia, Windy, Clever) czyli MemWriter i Nucleus ^^.

Z tego co wiem na bieżąco, to tylko górnowsady pralkowe są myślą techniczną łerpula. Reszta, to Indeszit.
    Amerykanie s.pier.dala.ją z naszego rynku. Żadne płyty gazowe, indukcyjne ani piekarniki, nie są myślą łerpula.
    Zakupili sobie makaroniarzy i mają to w życi.
  • #10 20301589
    AsReeX
    Poziom 40  
    skryn napisał:
    Żadne płyty gazowe, indukcyjne ani piekarniki, nie są myślą łerpula.

Ester i Babbage to projekty Indesita?
  • #11 20303078
    skryn
    Specjalista AGD
    AsReeX napisał:
    Ester i Babbage to projekty Indesita?

Nie, łerpula, ale to już starocie są. Zwłaszcza Ester.
    Babagge wymyślili sobie, że są nieprogramowalne. Programowanie leci w fabryce. A Ty se możesz zamówić odpowiedni moduł w konfiguracji, jaki Ci przyślą i nie możesz zmienić oprogramowania, w przeciwieństwie do poczciwego Estera.
  • Pomocny post
    #12 20303158
    AsReeX
    Poziom 40  
    skryn napisał:
    Babagge wymyślili sobie, że są nieprogramowalne.

Podejście było xD

Whirlpool MTDLR 60226 - Błąd Fdl, pralka nie kończy programu, przekaźnik grzałki czy moduł?

Ciekawe czemu z tego zrezygnowali?
  • Pomocny post
    #13 20303165
    skryn
    Specjalista AGD
    AsReeX napisał:

Ciekawe czemu z tego zrezygnowali?

A to akurat prosta piłka. Bo naprawiacze łerpula wzięci są z łapanki i nie ogarniają tematu.
    Temat rzeka.
    Jak za to zabierają się Michaś z Ewką, to tak to wychodzi.
    Ja już to przerabiałem.
  • #14 20716989
    dzerat
    Poziom 10  
    Zapomniałam zakończyć temat, mianowicie na początku mojej wizyty sprawdziłem i raz się zawiesiła następny raz już nie więc zacząłem od blokady ale popsikałem ją olejem silikonowym i do tej pory działa prawidłowo. Przynajmniej klientka nie zgłasza problemu. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool MTDLR60226, która nie kończy programu i wyświetla błąd FDL. W odpowiedziach zasugerowano, że błąd ten może być związany z zamkiem drzwi, a nie z przekaźnikiem grzałki. Wskazano na konieczność wymiany blokady (numer części 481010552846). Użytkownik planuje wymienić blokadę i zauważył, że sprzedawcy mylą typy blokad, co może wprowadzać w błąd. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości serwisu i produkcji sprzętu Whirlpool, wskazując na powiązania z Indesit Company.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA