logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Update 22H2 blad Blue Screen - inaccessible boot device

boygeorge 23 Lis 2022 21:58 1548 7
REKLAMA
  • #1 20300112
    boygeorge
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam, dzis dostalem mozliwosc update do Win 22H2 ( Jakis czas temu tez dostalem ale nie zaskoczylo bo Microsoft mial jakis tam blad, myslalem, ze teraz zadziala a tu lipa).

Wszystko sie pobralo, zaktualizowalo , pare razy reset i potem Blue Screen *inaccessible boot device*.
    potem 2 razy probowal sie uruchomic i w koncu przywrocil wczesniejsze ustawienia.
    Teraz w ustawieniach i update pisze Update 22H2 blad Blue Screen - inaccessible boot device

moj sprzet: win 11 home
    - ryzen 5 3600
    - ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II
    - wd_black sn850 nvmem2 ssd wd 850
    - G.Skill Trident Z Neo DIMM Kit 64GB, 4x16gb, DDR4-3600, CL16-19-19-39 - ustawione na d.o.c.p 3600 MHz
    - sb xfi pcie titanium pro pcie
    - rtx 3060 gigabyte 12 GB
    - CORSAIR RMX 750 W
    - monitor Acer predator XB273GX przez Display port
    - plus 2 dyski HDD wd caviar sata 3
    - jeden dysk SSD vertex ocz sata 3

da sie to jakos naprawic aby ten update zaskoczyl ?

p.s. dodam, ze na laptopie lenovo ipad 3 akutalizacja 22h2 zaskoczyla za pierwszym razem bez problemu
  • REKLAMA
  • #2 20300173
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Miałem ten sam problem, rozwiązaniem było w BIOSie wyłączenie "Write protect" na czas aktualizacji (ochrona sektorów startowych dysku - w każdym BIOSie może się to trochę inaczej nazywać).
  • REKLAMA
  • #3 20301323
    boygeorge
    Poziom 12  
    ciezko mi to bedze znalezc pod inna nazwa , a nie da sie to jakos od strony Windowsa zrobic ?

znalazlem cos takiego
    https://www.youtube.com/watch?v=goXi5RDjgOo

mozna komenda spod cmd usunac write protection z hard drive ?

np pisze cos takiego : attr disk clear readonly w disk part

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

boygeorge napisał:
    ciezko mi to bedze znalezc pod inna nazwa , a nie da sie to jakos od strony Windowsa zrobic ?

znalazlem cos takiego

mala aktualizacja, zrobilem tak przez cmd wpisujac te komende (pisalo succes ze przyjelo to), potem znow probowalem update (na dodatek przez asystenta windows - niestety nic to nie dalo :(, pobralo update, zaktualizowalo i po 3 resecie pokazuje sie okno asus bios, potem zaczyna sie ladowac , krecic koleczko lecz dysk nie mruga , nie botuje dalej... bezposrednio przed ladowaniem sie pulpitu.
    moze mi ktos powiedziec jak to bedzie sie nazywalo w asus ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II ??
  • #4 20304634
    boygeorge
    Poziom 12  
    boygeorge napisał:

znalazlem cos takiego

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

boygeorge napisał:

znalazlem cos takiego

mala aktualizacja, zrobilem tak przez cmd wpisujac te komende (pisalo succes ze przyjelo to), potem znow probowalem update (na dodatek przez asystenta windows - niestety nic to nie dalo :(, pobralo update, zaktualizowalo i po 3 resecie pokazuje sie okno asus bios, potem zaczyna sie ladowac , krecic koleczko lecz dysk nie mruga , nie botuje dalej... bezposrednio przed ladowaniem sie pulpitu.
    moze mi ktos powiedziec jak to bedzie sie nazywalo w asus ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II ??

kolejna aktualizacja, dysk niby mam nie zablokowany :
    Update 22H2 blad Blue Screen - inaccessible boot device
    a blad dalej taki sam

na kolejnym laptopie update sie udal...

na pc zauwazylem , ze pobiera , instaluje, reset i potem aktualizacja- 33% , 44%, i cos kolo 66% reset i blad, ( jakby nie dobijalo do 100% ), w biosie juz kombinowalem
  • REKLAMA
  • #6 20306370
    boygeorge
    Poziom 12  
    chudymj napisał:
    Wejdź w ustawienia -> Rozwiązywanie problemów -> Dodatkowe narzędzia do rozwiązywania problemów -> Windows Update -> Uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów.

Jak to nie pomoże to skorzystaj z następującej procedury:

https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/nap...temowych-79aa86cb-ca52-166a-92a3-966e85d4094e

zrobilem tak jak pisales pare razy...nic to nie dalo
    odlaczylem wszystkie hdd i zostawilem tylko m2 systemowy, wylaczylem starego SB xfi titanium na pcie i dalej to samo

przy 64% zatrzymuje sie aktualizacja, czarny pulpit, reset i ten blad wyskakuje
    nie mam pomyslow, cos musi byc nie tegez bo na 2 innych laptopach update 22h2 ruszyl za 1 razem
  • #7 20310591
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    wrzuć screeny z ustawieniami biosu
  • REKLAMA
  • #8 20346192
    boygeorge
    Poziom 12  
    nie udalo mi sie tego naprawic, sformatowalem dysk, pobralem win 11 22h2 i na nowo zainstalowalem. Wszystko smiga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z aktualizacją Windows 11 do wersji 22H2, który objawiał się błędem "inaccessible boot device" po kilku próbach uruchomienia systemu. W odpowiedziach zasugerowano wyłączenie opcji "Write protect" w BIOSie, co miało pomóc w przeprowadzeniu aktualizacji. Użytkownik próbował również usunąć ochronę zapisu za pomocą polecenia CMD, jednak problem nadal występował. Po odłączeniu dysków HDD i wyłączeniu karty dźwiękowej, aktualizacja zatrzymywała się na 64%. Ostatecznie, po wielu nieudanych próbach, użytkownik zdecydował się na sformatowanie dysku i ponowną instalację systemu, co zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA