Witam. Kupiłem OVERMAX 3.0. Mogę użyć ładowarki od S8+ do naładowania akumulatora?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLEDówki napisał:Naladowałem ładowarka od Samsunga S8+ i nie nagrzewa się, chyba naladuje 2 bez wyjmowania, bo to problem ze względu na chore ręcePatrz na wtyczkę - tam jest napis charger. We wtyczce jest przetwornica 5V/7,2V. Na 5V potrzeba 2A prądu, więc taki zasilacz potrzeba podłączyć. Jest szansa, że zasilacz z pierwszego wpisu będzie chciał oddać 2A do tej ładowarki. W tym wypadku standard jest problemem, bo w wersji USB 3.0 mamy do dyspozycji 0,9A prądu, w wersjach wcześniejszych 0.5A prądu. Wszystkie większe zasilacze mają swoje standardy (konieczność ustawienia napięcia na liniach D+, D- lub zwarcia D+ z D-).
Jeśli ten zasilacz będzie oddawał tylko 0,5A prądu, to ładowanie będzie trwało długo.
Bateria złożona jest prawdopodobnie z akumulatorów niklowo metalowo wodorkowych (6 sztuk szeregowo, pojemność od 0,7Ah do 2Ah w zależności od użytych akumulatorów). Można ją ładować zasilaczem stabilizowanym z trybem stałoprądowym (CC/CV).
Bateria raczej powinna być poza zabawką, żeby nie grzała się w czasie ładowania.
LEDówki napisał:W autku jest 1 akumulator.Jeśli się zmieści, to oczywiście można kupić taką baterię akumulatorów. Jeśli tam są dwie baterie, to może one sa połączone równolegle? Może być inny wariant - jedna bateria do zasilania silnika, druga do zasilania sterowania, albo do zasilania silnika kierownicy.
LEDówki napisał:Sa na Allegro VARTA 3000MAh, ale tej nie podlaczeNo to jeśli jest miejsce to można dołożyć drugą baterię akumulatorów. Następne rozmiarowo są R14 (C), ewentualnie 2/3C. R14 mają tę samą wysokość, ale większą średnicę. 2/3C to 0,66 wysokości R14 i taka sama średnica. Pojemności od 3 do 5Ah. Nie wiedzieć czemu handlarze nazywają je akumulatorkami lub ogniwami bez uściślenia czy to ogniwa pierwotne (jednorazowe, tzw. baterie - co za głupie uproszczenie komplikujące nazwę dla co najmniej dwóch ogniw połączonych szeregowo lub równolegle), czy wtórne czyli akumulatory.
LEDówki napisał:Ale jak ja podłączyć?
LEDówki napisał:Tam nie wejdzie większa bateriąSzeregowo. Akumulatory w rozmiarze SC są już połączone szeregowo. Sprzedawca odcina ileś tam sztuk i mamy gotową baterię szeregową. Jeśli mamy akumulatory niezgrzewane, to trzeba je zgrzać. BTO robi taką usługę i inne firmy też.
Policz najpierw czy taka bateria zmieści się do samochodu. Tutaj masz rozmiary obudów do ogniwpierwotnych i wtórnych Link.
LEDówki napisał:Mogę zakupić taka baterie https://allegro.pl/oferta/akumulator-5000mah-7-2v-nimh-tamiya-do-auta-rc-12709667243 ?Przecież ma już ładowarkę odpowiednią do swojej baterii. I faktycznie małym drukiem jest tam napisane, że akumulatory są litowo jonowe. W tym wypadku rozmiarów jest wiele i trzeba szukać bardziej pojemnych i pasujących wymiarami.
LEDówki napisał:Proszę mi napisać jak to się robi ? Ma 7.2V, a OVERMAXA 7,4V.Przed zakupem upewnij się, że połączenie pomiędzy akumulatorami w oryginalnej baterii nie jest wykorzystywane przez samochód.
LEDówki napisał:Oddaje go na reklamację, bo autko traci zasięg ze sterownikiem i czasami jedzie samo do tyłu bez użycia sterownika:) Film 1 https://youtu.be/6ma8RONXm7E i film 2 https://youtu.be/2gEXVWs-cDMPopatrz do czego w samochodzie jest dołączone środkowe wyprowadzenie oryginalnej baterii.