logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygięte piny na płycie głównej/procesor - niedziałający slot RAM.

kacperforbrich 27 Lis 2022 09:19 1095 2
REKLAMA
  • #1 20305257
    kacperforbrich
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Posiadam płyte głowną Gigabyte B75M-D3VGigabyte B75M-D3V, ostatnio chcąc zakupić dodatkowy RAM chciałem sprawdzić czy działa mi na 100% drugi slot, przełożyłem ram ze slotu nr 1 do slotu nr 2. Po odpaleniu komputera, BIOS dawał szybkie sygnały przez jakieś 10/20 sekund. Zdiagnozowałem że jest to błąd RAMu. Przeczyściłem cały slot pędzelkiem itp - dalej nic.

Po wyjęciu procesora zauważyłem że piny na płycie głównej są wygięte w różnych miejscach - prawdopodobnie przez nie slot nie wykrywa RAMu.

Zadzwoniłem do serwisu, gość powiedział że cena za takie coś to jakieś 160 zł, byłem w szoku. Ludzie na facebooku na grupce napisali że można te piny odgiąć samemu.

Moje pytania to:

- czy na 100% problem z niedziałającym RAMem jest przez wygięte piny?

- co zrobić z płytą główną - próbować odgiąć piny samemu/zakupić nową płyte główną czy może jeszcze jakieś inne sposoby?

Miłego dnia/nocy! Wygięte piny na płycie głównej/procesor - niedziałający slot RAM. Wygięte piny na płycie głównej/procesor - niedziałający slot RAM. Wygięte piny na płycie głównej/procesor - niedziałający slot RAM. Wygięte piny na płycie głównej/procesor - niedziałający slot RAM. Wygięte piny na płycie głównej/procesor - niedziałający slot RAM.
  • REKLAMA
  • #2 20306359
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    Skoro 200 zł kosztuje dobra płyta a naprawa 160zł to bym próbował naprawić sam, choć patrząc na te wygięcia to chyba coś wybuchło na tych pinach.
  • #3 20306380
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    Jeśli twoje zdolności manualne pozwolą to prostuj piny!
    Nie jest to łatwe. Do tego nie można nimi zbytnio manipulować bo się ułamią i będziesz ugotowany.

Wygięte piny mogą powodować błąd RAM, kontroler RAM jest w CPU.
REKLAMA