logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 48-55'' do konsoli PS5 i sportu wybrać: Sony A80J czy LG C2?

Yanek10 01 Gru 2022 20:13 765 13
REKLAMA
  • #1 20313506
    Yanek10
    Poziom 7  
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 1m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Brak
    4. Jaką markę preferujesz? Obojętne. LG, Sony, Phillips, Samsung
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 48-55
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? PS5 , Aplikacje Sportowe
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? gram na PS5 i oglądam Sport
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Konsola
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? youtube, netflix
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? różnie
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? 4-5 tyś

Witam

Poszukuje TV do Konsoli PS5 jak i oglądania Sportu , poczytałem trochę i jestem skłonny ku modelowi Sony A80J jak i LG C2.
    Tylko C2 jak myślicie wersja 48 cali będzie ok bo słyszałem że ta wersja nie posiada tego jasnego panelu EVO.
    Dziękuje za każdą odpowiedź.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 20316614
    W1CHM4NN
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Yanek10 napisał:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 1m
    1m od telewizora i 48-55 cali... A potem będziesz się dziwił jak dostaniesz zaćmy. Sam doświadczyłem.
    Yanek10 napisał:
    jestem skłonny ku modelowi Sony A80J jak i LG C2
    Skusiłbym się ku LG 48" C2, jest mniejszy - bez przesady.
    Yanek10 napisał:
    słyszałem że ta wersja nie posiada tego jasnego panelu EVO.
    O ile się nie mylę to była też wersja z tym panelem.
  • #3 20317458
    Yanek10
    Poziom 7  
    Właśnie ten model C2 48 cali jest spoko rozwiązaniem. Cena do jakości myślę że jest to najlepszy wybór , tylko właśnie byłem ciekawy czy ten model 48 ma ten już jaśniejszy panel :)
  • REKLAMA
  • #4 20317465
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    A tak na prawdę potrzebujesz jaśniejszy panel czy po prostu chcesz mieć lepszy? Ja mam 3-letniego oleda LG i w jasnym pokoju mam jasność ustawioną na 60%.
    LG ma wygodnego pilota i szybki system, Sony ma androida na którym masz dużo więcej aplikacji i ile takowe potrzebujesz. Sony zapewne będzie droższy i może mieć lepsze kolory, lecz pewnie będzie to zauważalne jak oba telewizory postawisz koło siebie i porównasz :)
  • #5 20317623
    Yanek10
    Poziom 7  
    gadek80 napisał:
    A tak na prawdę potrzebujesz jaśniejszy panel czy po prostu chcesz mieć lepszy? Ja mam 3-letniego oleda LG i w jasnym pokoju mam jasność ustawioną na 60%.
    LG ma wygodnego pilota i szybki system, Sony ma androida na którym masz dużo więcej aplikacji i ile takowe potrzebujesz. Sony zapewne będzie droższy i może mieć lepsze kolory, lecz pewnie będzie to zauważalne jak oba telewizory postawisz koło siebie i porównasz :)

Nie no po prostu szukam jak najlepszy telewizor do grania i oglądania. U mnie w pokoju jest trochę jasno więc czym jaśniejsza matryca tym lepiej nie posiadałem nigdy OLEDA więc nie wiem jak to będzie się sprawdzać w dzień w lekko nasłonecznionym pokoju :)
  • #6 20317710
    gadek80
    Poziom 31  
    Ogólnie z jasnością nie ma problemu, problemem może być tylko to jak okno będzie miał za głową, bądź będziesz oglądał pod kątem do okna, bo matryca jest błyszcząca,
    Na zdjęciu widzisz jak widać odbicie okna.
    Za to wieczorem jest genialnie, a już przy dobrym filmie super.
    U mnie TV służy do cyfrowego Polsatu, Netlixa, Disneya i Tidala, w tym ostatnim lubię funkcję, mówienia to pilota, bo podczas słuchania muzyki nie potrzebuję ekranu, więc mówię do pilota "Wyłącz ekran TV" i ni e muszę szukać tej funkcji gdzie w menu.
    No i myszka w pilocie fajnie się spisuje przy wpisywaniu liter na klawiaturze ekranowej.
    Ogólnie bardzo jestem zadowolony z LG. Jedno co mnie denerwuje, że po podłączeniu słuchawek przez BT i wyłączeniu ich, nie wraca do ustawień audio Głośniki TV + wejście optyczne tylko do same Głośniki TV i muszę to przestawiać ręcznie w menu, żeby amplituner działał z TV
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk
  • REKLAMA
  • #7 20317796
    Yanek10
    Poziom 7  
    gadek80 napisał:
    Ogólnie z jasnością nie ma problemu, problemem może być tylko to jak okno będzie miał za głową, bądź będziesz oglądał pod kątem do okna, bo matryca jest błyszcząca,
    Na zdjęciu widzisz jak widać odbicie okna.
    Za to wieczorem jest genialnie, a już przy dobrym filmie super.
    U mnie TV służy do cyfrowego Polsatu, Netlixa, Disneya i Tidala, w tym ostatnim lubię funkcję, mówienia to pilota, bo podczas słuchania muzyki nie potrzebuję ekranu, więc mówię do pilota "Wyłącz ekran TV" i ni e muszę szukać tej funkcji gdzie w menu.
    No i myszka w pilocie fajnie się spisuje przy wpisywaniu liter na klawiaturze ekranowej.
    Ogólnie bardzo jestem zadowolony z LG. Jedno co mnie denerwuje, że po podłączeniu słuchawek przez BT i wyłączeniu ich, nie wraca do ustawień audio Głośniki TV + wejście optyczne tylko do same Głośniki TV i muszę to przestawiać ręcznie w menu, żeby amplituner działał z TV
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk

Właśnie LG ma ten najlepszy pilot i świetny system Smart. No ten model C2 48 cali jest w kwocie 4900 zł i myślę że jeszcze będzie spadał bo za miesiąc zapowiedzą już pewnie na targach nowe modele na 2023 rok. Najbardziej mi zależy na jak najlepszym doświadczeniu w grach żeby potem nie był za słaby ten HDR czy SDR. Na LG jest aplikacja POLSAT BOX GO ? Bo będę używał tej apki do oglądania sportu i to też ważna sprawa :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20317953
    gadek80
    Poziom 31  
    Jest
  • #9 20363705
    don mirasso
    Poziom 7  
    Zdecydowanie Sony :)
    Sony-oled-xr55a80jaep
  • #10 20363869
    Yanek10
    Poziom 7  
    don mirasso napisał:
    Zdecydowanie Sony :)
    Sony-oled-xr55a80jaep

Czemu tak uważasz co w Sony jest lepszego ? Możesz podać jakieś konkrety bo cały czas czekam na dobrą cenę jednak ona jest zdecydowanie zbliżona u LG 48 cali jak u Sony 55 :)
  • #11 20363918
    gadek80
    Poziom 31  
    Jakość obrazu będzie zbliżona do siebie, obydwa mają matryce od LG.
    Sony: Android - przewaga aplikacji, takich jak do monitoringu, czy KODI do filmów.
    LG: Webos - świetny i wygodny pilot Magic i szybki system
  • #12 20363948
    Yanek10
    Poziom 7  
    gadek80 napisał:
    Jakość obrazu będzie zbliżona do siebie, obydwa mają matryce od LG.
    Sony: Android - przewaga aplikacji, takich jak do monitoringu, czy KODI do filmów.
    LG: Webos - świetny i wygodny pilot Magic i szybki system

U mnie odległość wynosi 1,5m od kanapy do tv czy 48 cali wystarczy czy warto już iść w 55 dodam że pokój mam nieduży więc nie wiem czy warto brać aż tak duży tv.
  • #13 20364041
    gadek80
    Poziom 31  
    Ja uważam, że 48 wystarczy. Sam mam 55 cali oglądam z 2-3 metrów i jest OK. Najlepiej idź do sklepu stań przed obydwoma wielkościami w takiej odległości jak siedzisz i zobacz czy przy 55 nie będzie musiał biegać oczami i głową po ekranie, żeby go ogarnąć.
  • #14 20364255
    Yanek10
    Poziom 7  
    gadek80 napisał:
    Ja uważam, że 48 wystarczy. Sam mam 55 cali oglądam z 2-3 metrów i jest OK. Najlepiej idź do sklepu stań przed obydwoma wielkościami w takiej odległości jak siedzisz i zobacz czy przy 55 nie będzie musiał biegać oczami i głową po ekranie, żeby go ogarnąć.

No właśnie tak musze zrobić najlepiej porównać sobie oba te modele jeśli będą mieli oczywiście w MediaExpert na sklepie żeby zobaczyć. Też właśnie nie chce żeby ten telewizor był za duży żebym nie mógł ogarnąć ekranu oczami. Jednak dzięki za wszelką pomoc pewnie w tym miesiącu zakupie któryś model :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje telewizora w rozmiarze 48-55 cali do konsoli PS5 oraz oglądania sportu, rozważając modele Sony A80J i LG C2. W dyskusji podkreślono, że model LG C2 w wersji 48 cali może nie mieć jaśniejszego panelu EVO, co budzi wątpliwości co do jego wydajności w jasnych pomieszczeniach. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w systemach operacyjnych: Sony z Androidem oferuje więcej aplikacji, podczas gdy LG z systemem WebOS ma wygodny pilot Magic. Wskazano również na znaczenie jasności matrycy w kontekście oglądania w nasłonecznionych pomieszczeniach oraz na preferencje dotyczące wielkości telewizora w zależności od odległości od ekranu. Użytkownik planuje porównać oba modele w sklepie przed podjęciem decyzji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA