logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściągacz sprzęgła do kompresora klimatyzacji Delphi

forumnaelektrodzie 06 Gru 2022 21:23 7008 4
REKLAMA
  • #1 20322104
    forumnaelektrodzie
    Poziom 3  
    Witajcie mam do was prośbę abyście mi powiedzieli w jaki sposób ściągnąć sprzęgło klimatyzacji ze sprężarki Delphi ponieważ muszę założyć nowe uszczelnienia. I tak:
    Są uniwersalne ściągacze wkręcane na 3 śruby a ta ponizsza sprężarka niestety nie ma gwintów żeby można było ściągacz założyć i odkrecic

(Śrubkę środkową oczywiście mam odkręconą, chodzi o zdjęcie sprzęgła, sprzęgło jest założone na frezach, więc potrzebuje jakiś ściągacz )

Pytałem już nawet fachowców od regeneracji sprężarek i nikt nie wie jak w tym typie sprężarek zdjąć sprzęgło

Zdjęcia poniżej

Dzięki za jakiś pomysł
    Załączniki:
    • Ściągacz sprzęgła do kompresora klimatyzacji Delphi Sprez1.jpeg (125.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ściągacz sprzęgła do kompresora klimatyzacji Delphi Sprez.jpeg (155.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20322215
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20322283
    forumnaelektrodzie
    Poziom 3  
    Dokładnie rdzy pełno, psikalem WD 40 i jest aż mokro a już 3 dzień i nadal ani rusz więc już raczej nie zejdzie, Frez na pewno zardzewiał do końca :(( stąd to pytanie o ściągacz
  • REKLAMA
  • #4 20322365
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20322377
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3399
    forumnaelektrodzie napisał:
    Pytałem już nawet fachowców od regeneracji sprężarek i nikt nie wie jak w tym typie sprężarek zdjąć sprzęgło

Kogo pytałeś ? Przecież to jest sprzęgło jak każde inne, jest wieloklin na wale i śrubka lub nakrętka mocująca.
    Ja robię tak i zawsze się ściąga - odkręcasz centralną śrubkę lub nakrętkę. Delikatnie obstukujesz młotkiem tarczkę dociskową (nigdy nie używam żadnych preparatów). Uderzasz co 180 stopni aby "rozruszać" tarczkę. Następnie dwa cienkie śrubokręty co 180 stopni i wkładasz je między tarczkę i koło pasowe. Delikatnie ściągasz tarczkę na zewnątrz, co chwilę zmieniasz położenie śrubokrętów.
    Żeby było śmieszniej najczęściej robię to na "otwartym sercu" czyli na zamontowanej sprężarce w samochodzie. Przy trudniejszym dostępie odkręcam sprężarkę od bloku silnika, a w najcięższych przypadkach wyjmuję z samochodu, ale jeszcze nigdy dużych problemów ze ściągnięciem tarczki. Reszta, czyli cewka i koło pasowe to banał. Tylko kilka razy użyłem ściągacza do ściągnięcia koła pasowego.
REKLAMA