logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć tryb bez zprężyny do wymiany łożyska w mieszadle?

fbzwaszak 16 Sty 2024 10:49 537 5
REKLAMA
  • #1 20912194
    fbzwaszak
    Poziom 2  
    Witam, proszę o pomoc! Próbuje zdjąć tryb aby wymienić łożysko lecz nie mam pojęcia jak to zrobić. Zgodnie ze schematem na końcu powinna znajdować się zprężykna a tu jej nie ma. Może ktoś z was się spotkał z takim rozwiązaniem? Pozdrawiam. Schemat części zamiennych mieszadła Eibenstock EHR 20/2.6 S Czarna część mechaniczna zamocowana w imadle na stole warsztatowym. Wnętrze mechanizmu z widocznym kołem zębatym i smarem. Widok wnętrza mechanizmu z widocznymi zębatkami i smarem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20912205
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Może ściągaczem podejdziesz i koło zdejmiesz z ośki i będzie coś widać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20912211
    andreweczek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Może spinka spadła i ją zmieliło. Ja bym najpierw nabił delikatnie na ten wałek to może pojawi się rowek po spince. Bo ślad na klin chyba jest.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20912273
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2042
    Jeżeli wałek jest już równo z łożyskiem, to bym próbował delikatnie wybijać ten wałem z łożyska. Na schemacie widać że na wałku są dwa łożyska. Po wybiciu zobaczy się czy jest tam rowek na zawleczkę czy coś innego.
  • REKLAMA
  • #5 20912454
    fbzwaszak
    Poziom 2  
    No i faktycznie sprężynka się znalazła w smarach, kilka razy stukłem i wyszło, dziękuję 😁 teraz muszę jakoś się pozbyć pozostałości z łożyska na wałku i w obudowie
  • #6 20912467
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Na wałku łatwo mając szlifierkę z tarczą do cięcia, W obudowy trudniej bo trzeba przeciąć diaxem pierścień lub krzywy śrubokręt wbić od dołu, podważyć.
REKLAMA