logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool WFO3C236X - 3 razy sygnał dźwiękowy, miga dioda

Mogard 07 Gru 2022 10:32 13632 12
REKLAMA
  • #1 20322788
    Mogard
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam problem ze zmywarką Whirlpool 6th Sence model WFO 3C236X. Po włączeniu programu zmywarka wydaje 3 razy sygnał dźwiękowy w równych odstępach czasu i mruga dioda start (lub czasem jak się uda uruchomić zmywarkę w trakcie zmywania po około 15 -20min) i nie mam pojęcia jaka może być przyczyna, wymieniałem już czujnik NTC bo myślałem że tu leży problem ale niestety to nie to.
    Poniżej dołączam link do filmu na którym widać sytuację:

(Alt+1)
    I zdjęcie naklejki znamionowej:

Liczę na waszą pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20322945
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3673
    A grzałka została sprawdzona?
  • #3 20322956
    Mogard
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    A grzałka została sprawdzona?

Nie sprawdzałem grzałki, bo nie wiem jak to zrobić i nie znam też kodu błędu usterki którą mam i liczyłem na jakieś porady.

Także sądzisz że błąd co mi wyskakuje może dotyczyć grzałki pompy ?
  • REKLAMA
  • #4 20322963
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To zmywarka na elektronice Indesita i nie mam pewności, ale kod błędu F3, który wystąpił u Ciebie może oznaczać problem z układem grzania lub pompą odpływową. Nie było czasem problemów z odpływem wody z urządzenia? Grzałkę sprawdzasz w ten sposób: https://youtu.be/0gIfXZHdGQU i nie sugeruj się, że to grzałka czajnika. Metoda pomiaru jest ta sama w przypadku grzałki zmywarki. A jeżeli nie masz czym i nie ogarniasz obsługi multimetru to niestety sam za wiele nie zdziałasz i będzie konieczne wezwanie serwisu.
  • #5 20322992
    Mogard
    Poziom 9  
    @Kenworth 18
    Oki dzięki za pomoc postaram się to podczas weekendu to ogarnąć, multimetr posiadam powinienem dać radę to sprawdzić.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20323035
    Mogard
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    A problemów z pompą nie ma? Grzałka nowa kosztuje trochę: https://agdtechnik.pl/grzalka-zmyw-inesit-hot-c00302489.html

Ogólnie gdy się uda włączyć cykl zmywania to wszystko pracuje, pompa raczej dobrze chodzi gdyż nigdy nie zalegała mi woda w zmywarce. Dodam jeszcze że naczynia są ciepłe po skończonym procesie zmywania.
  • #8 20323144
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    No to już nie wiem czego się uczepić. W instrukcji obsługi nie ma wzmianki o alarmach?
  • #9 20324183
    Mogard
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    No to już nie wiem czego się uczepić. W instrukcji obsługi nie ma wzmianki o alarmach?

Niestety nie ma nic o alarmach
  • #10 20324214
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    Panowie !

Wiecie noooo ....... to sygnał nie zamkniętych drzwi! Sprawdziłbym zamek w drzwiach (mikroswitch) + wiązkę i zostawił w spokoju grzałkę itd xD
  • #11 20324501
    Mogard
    Poziom 9  
    @AsReeX

Zaraz będę szukał jak sprawdzić czy działa prawidłowo i sprawdzał ten mikro switch. Wiązka wygląda w porządku nie widzę nigdzie przetarć przełamań sam zamek zamykania drzwi też działa prawidłowo przy zamknięciu wciska guzik od mikro switch a.

Multimetrem brzęczkiem sprawdziłem micro switch po wciśnięciu przycisku obwód się zamyka i jest sygnał dźwiękowy więc to chyba nie to?
  • #12 20324903
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    Powinieneś sprawdzić czy "jest sygnał" w kostce wpinanej bezpośrednio do modułu :)

Napisałem Ci wyraźnie - komunikat otwartych drzwi.
  • #13 20327770
    Mogard
    Poziom 9  
    @AsReeX
    Już od 3 dni wszystko się unormowało ani razu jeszcze nie miałem żadnego błędu zmywarka działa prawidłowo 8-O
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Whirlpool WFO3C236X, która po uruchomieniu programu wydaje trzy sygnały dźwiękowe i miga dioda start. Po wymianie czujnika NTC, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie grzałki oraz układu pompy, a także zamek drzwi (mikroswitch), który może powodować alarm o otwartych drzwiach. Po kilku dniach użytkownik poinformował, że zmywarka działa prawidłowo, co sugeruje, że problem mógł być sporadyczny lub związany z połączeniami elektrycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA