logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips - kineskopy ESF - spotkałeś usterkę, wpisz!

damkoz 17 Lis 2005 13:35 75827 150
REKLAMA
  • #1 1998686
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    W związku z bardzo licznie występującymi usterkami kineskopów w telewizorach Philipsa polegającymi na zwarciach dział chodzi głownie o model 29PT8306/12R proszę serwisantów o wpisywanie ile tego typu uszkodzonych kineskopów przewineło się przez Wasze ręce.

Pozwoliłem sobie nieco zmienić tytuł oraz nadać tematowi rangę ogłoszenia. Dziękuję kol. bonzo f za sugestię.
    amik9m
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1998786
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Witam podejrzewam że chodzi o kineskop A68... jeżeli tak to bardzo dużo i nie tylko w TV Philips
  • Pomocny post
    #3 1998796
    piotrek 01
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Osobiście miałem trzy sztuki uszkodzonych A68ESF... z czego dwie w JVC i jedna w Philipsie .Zwarcia katod z żarzeniem chyba(szczegółów nie pamiętam).
  • Pomocny post
    #4 1998804
    markode
    Poziom 23  
    Ocena: 140
    Kolega ma racje moze juz mnialem ponad 20sztuk często spotylalem w grundkiach uszkodzone A68
  • Pomocny post
    #5 1999101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 1999336
    piotr h
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    do kiedy świeci to jest ok ,ale usterek telwizorów na te przypadłość jest sporo można pokusić sie na opinie że "są bardzo awaryjne" nagminnie philips,grundig .Poza regeneracją nie do odratowania.(':cry:')
  • Pomocny post
    #7 1999392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 1999503
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    Do tych felernych philipsa 100% -owych mozna dodac 25cali panorame.ciekawe ze A66 wytrzymuja.a konstrukcja wyrzutni podobna.
    mam ciekawe spostrzezenie ale dopoki nie sprawdze na kilku sztukach nie chce sie wypowiadac.
  • Pomocny post
    #9 1999580
    damiasz
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    kilkanascie sztuk ESF takze panoramy wszystkie produkcji philipsa ,w ostatnim pod naklejką innej firmy znalazla sie oczywiscie naklejka philipsa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2000088
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Może ja nie powiem ile miałem tych OTVC co dziennie lub co drugio dzień telefon od klienta i najczęściej kineskop.Ale te kineskopy są ostatnio w innych modelach OTVC też nie tylko w Philipsach.
  • Pomocny post
    #11 2000626
    mirkotv
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!Ja osobiście tylko w tym roku trafiłem trzy takie kineskopy. Zawsze zwarcie S1-R.Zadna regeneracja nie miała sensu.Jeden z klientów zdecydował sie na regenerację katod.W pierwszym miesiącu padła ramka na skutek strzału bańki (padł generator),po 2 tygodniach od odbiru TV,wzm. wizji.Dodam ,że zakup tego kineskopu graniczył z cudem.Na żadne moje maile producent telewizora nie odpowiedział.Kineskop był firmowany przez Philipsa,wykonanie Czechy.Podobne historie mają i mieli moi koledzy z różnych serwisów w całej Polsce.I to tyle. Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #12 2000634
    krajech
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Ja mam Philipsa 29PT8006/12R z takim kineskopem i aż mnie strach ogarnął po tym co przeczytałem. Ale to chyba nie reguła że mój też musi szlag trafić. Narazie jest wszystko OK i mam nadzieję że tak zostanie.
  • #13 2000817
    mirkotv
    Poziom 15  
    Cześć! oczywiście nie reguła ,że możesz mieć taki problem.Z moich skromnych obserwacji cos gdzies cos zawalił w ostatnich 2 - latach z tymi kineskopami.Generalnie trzeba to chyba porównac do ilosci sprzedanych odbiorników.Sony tez oadają i to często.Dzięki za odpowiedż.Pozdrowienia!
  • REKLAMA
  • #14 2000853
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Padają na zwarcia, a także - szybciej od innych - tracą emisję.

Pozdrawiam.
  • #15 2000971
    pieczatka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przyczyną zwarć w tych kineskopach jest za niskie napięcie żarzenia kineskopu - powoduje ono tworzenie się nagaru na katodzie i tym samym zmniejsz się wolna przestrzeń między żarzeniem katodą i siatką.
  • #16 2001076
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Rzadka usterka jak na ESF, wczoraj trafiłem Philpsa 32DW9763/95 panorama a kineskop był A72 wystąpiła" kolorowa tęcza po bokach". Odklejona maska lub kineskop po upadku tak jakby ktoś odsunął cewki odchylania o kilka centymetrów? Pozdrawiam
  • #17 2001473
    bonzo f
    Poziom 29  
    witam
    generalnie postow ankiet nie wolno .ale jak juz pojawil sie post podobny zrobmy go aby cos wnosil do tematu ,aby nastepne pojawiajace sie posty ,,dzialo przywarte philips....,moderator kierowal linkliem na ten.
    prosze wrzucac tu sposoby na reaktywowanie kineskopow .
    -strzelaanie kondensatorem z braku przyrzadu do renimacji tylko w szeregu przez zarowke ktora jak zaswieci przyjmuje na siebie nadmiar ladunku .zapobiega wypaleniu elekterody.
    -za a68 philips mozna wstawic A66 jesli wpasuje sie w obudowe.+geometria z trybu wymiana 1 lub kilku kondensatorow.
    -jesli mamy rektywator to wstepne nagrzanie ok 30min i dopiero w ostatecznosci strzal.
    co do ,,teczy,,jesli jest jednego koloru probowac rozmagnesowac petla,lutownica transformarorowa.dosunac cewki blirzej cokolu,magnesy z lodowki z dzwi paski nakleic w odpowiednich miejscach.
    tecza-kolorowa ,,odbity trwale,,-mam ochote potraktowac taki neodymem z ciekawosci ,klijent mial spory a balem sie go zakupic w samochodzie mialem sporo TVi czy nie namagnesuje mi auta.tez mam dwa 32 pan odbite 100hz grundig wazka puszka ,i uniwersum chassis sprawne moge sprzedac.
  • #18 2001981
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    witam, widzę że temat się rozwinął może ktoś by podał gdzie robi regeneracje takich kineskopów i za jakie pieniądze ja osobiście naprawiam takie kinole tu; http://www.kineskopy.com.pl/info_pl.html bardzo dobrze robią ale trochę drogo, a mam tego typu kinoli bo oprócz usług prowadzimy komis rtv ,i trafia się trochę tego z zagranicy czekam na podpowiedzi ,pozdrawiam Robert.
  • #19 2002057
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Co do napraw kineskopów z tego co się naczytałem jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymiana wyrzutni a można to zrobić niestety w kilku miejscach w Polsce. Poniżej zamieszczem linki i adresy do stron serwisów które się tym zajmują.
    Informacje te pochodzą z kilku innych tematów dotyczacych regeneracji kineskopów.

Inż.K.PAPROCKI 03-683 Warszawa, ul.: Płońska 5 tel.(0-22) 678 48 36
    Godziny otwarcia: Pon.-Pi.8.00-18.00, Niedz.12.00-14.00
    ---
    BĘDZIN, Pal-Tranz-RLC, Wojciech Samborski
    ul. Kołątaja 73, tel.(0-32) 267-00-11
    ---
    GDAŃSK, V-Elektronik, Bogdan Knitter
    ul. Do Studzieńki 34, tel.(058) 347 23 95

Karol w Ursuszie, firma Szambelana & Gralik
    tel.: +48692438687
    Kiedysz ta firma robila naprawde dobre kineskopy.

P. Tadeusz w Zambrowie
    tel.: +48862714582

Regeneracja kineskopów
    ul. Rzemieślnicza 1
    Płoty/k Zielonej Góry
    tel. 068/3278815
    -----------------------------------------
    http://kineskopy.pl/
    http://www.kineskopy.com.pl/
    http://szambelan.home.pl/
  • #20 2006899
    markode
    Poziom 23  
    Ocena: 140
    Wsumnie moge zalatwic kineskop z niemiec ale oczywiscie nie nowy jesli ktos potzrebuje pilnie prosze o mail bco1(_at_)wp.pl
  • #21 2008595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2017236
    Serwistvv
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Przez moje przewinęło się jeszcze więcej naprawiałem TV na gwaracji ale po 2003 roku wychodziły już kineskopy ok nowa seria PhilipLG
  • REKLAMA
  • #23 2017256
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 2017454
    ainog
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    witam grono naprawiaczy sprzętu ,przewija się tych kineskopów mnóstwo.Prowadzimy zakład usługowy w dużym mieście i gdy dzwoni klient w sprawie philipsa to 90 procent powodem usterek jest trafopowielacz lub kineskop.Wczoraj 22.11.2005 klient był bardzo zaskoczony że poziomych kresek na ekranie nie umiem zlikwidowac?.Podałem mu telefon do serwisu fabrycznego,co powie nie wiem ponieważ był b.wściekły.Wymieniam kineskopy na regenerowane lub na sprowadzone z niemiec ale te mają rysy na ekranie.przewoźnik nie dba.W tym roku wymieniłem 9 sztuk kineskopów 29calowych.Skasowałem kilkanaście telewizorów P. z ful wypasem ,ponieważ klienci ,bogatsi kupili nowy sprzęt n.p.Plazmy.Pozdrawiam wszystkich specjalistów nawet domokrążców ,ja też latam po domach i do nich należe.Nie obraźcie się ale taki jest nasz zawód-gdy się uda taniutko naprawić to chwalą a jak kineskop to fachman do d.....Pozdrawiam
  • #25 2024664
    Leszek Kaleta
    Poziom 13  
    Regeneracja kineskopów
    ul. Rzemieślnicza 1
    Płoty/k Zielonej Góry
    tel. 068/3278815

Pod tym adresem firma już nie istnieje!Często regenerowałem u nich kineskopy,ale w ubiegłym roku,gdy byłem ostatni raz u nich to poinformowali mnie,że przenoszą się do Czerwieńska.Kontakt się urwał!
    Obdzwoniłem serwisy w Czerwieńsku i nikt nie wie nic na ten temat.

Może ktoś ma kontakt z nimi?Proszę o nr.telefonu do nich.Podany powyżej jest nieaktualny.

Mam do wymiany A68ESF w Grundigu 100Hz.
  • #26 2024846
    bonzo f
    Poziom 29  
    mam dwa a68 philips dobre moge sprzedac ze wzgledu na odleglosc nie wysylam.80 -zeta(zawsze mam )to nie problem teraz dla mnie.jak ktos wiezie z zagranicy to niech tam sprawdzi emisjie.a nie zwozi szmelcu do kraju
  • #27 2024912
    Leszek Kaleta
    Poziom 13  
    bonzo f napisał:
    mam dwa a68 philips dobre moge sprzedac ze wzgledu na odleglosc nie wysylam.80 -zeta(zawsze mam )to nie problem teraz dla mnie.jak ktos wiezie z zagranicy to niech tam sprawdzi emisjie.a nie zwozi szmelcu do kraju

Ten TV był kupiony w POLSCE za ponad 6tys.złotych i nie jest to szmelc.
    Klient jest poważny i chce kineskop pewny,a nie z demobilu,który po miesiącu może paść.
    Używane mam u siebie!
  • #28 2025215
    pegaz1215
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jakoś nie widzę sposobu wyczytanego kiedyś na forum,a mianowicie telewizor na twarz i przez 2 godz 11,5V na żarzenie.na wszystkie zwarcia to nie działa ale 50% przypadków odratowałem(mówimy o conajmniej 6-8 tv na miesiąc)życzę powodzenia w próbach
  • #29 2025239
    bonzo f
    Poziom 29  
    a probowales szyjka do dolu.
  • #30 2061894
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Spotykam miesiecznie okolo 4 takich kineskopow, w telewizorach PHILIPS GRUNDIG JVC sa to kineskopy 4/3 jak i 16 /9 regeneracja ich moim zdaniem nie jest sprawa pewna i raczej odradzam tego typu naprawe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy licznych usterek kineskopów serii ESF stosowanych głównie w telewizorach Philipsa, zwłaszcza modelu 29PT8306/12R, ale także w Grundig, JVC, Loewe, Thomson i Panasonic. Najczęstszą usterką są zwarcia katody do żarzenia (S1) lub do siatki pierwszej (G1), co prowadzi do utraty emisji i awarii działek kineskopu. Przyczyną jest konstrukcja wyrzutni z małymi odległościami między elektrodami oraz niskie napięcie żarzenia powodujące nagar na katodzie. Regeneracja jest możliwa, ale często nieopłacalna i nieskuteczna na dłuższą metę; wymiana wyrzutni jest rekomendowana. Metody napraw obejmują wyżarzanie podwyższonym napięciem żarzenia (12-14 V), odwrócenie kineskopu szyjką do dołu, separację żarzenia od masy z zastosowaniem dodatkowego uzwojenia na trafopowielaczu oraz "strzelanie" kondensatorem przez żarówkę w szeregu. Wymiana kineskopów na modele A66 (np. A66EAK) lub kompatybilne z Toshiba A68KZN jest praktykowana. Kineskopy ESF charakteryzują się dobrą jakością obrazu, ale wysoką awaryjnością, co negatywnie wpływa na opinię o Philipsie. Wymiana i regeneracja są dostępne w kilku serwisach w Polsce, jednak ceny są wysokie (ok. 1200-1300 zł za nowy kineskop A68ESF). W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z liniowością poziomą po regeneracji oraz o trwałości kineskopów LG Philips Displays, które są oceniane jako niskiej jakości. Użytkownicy wymieniają różne modele kineskopów ESF i ich objawy, a także sposoby diagnozy i naprawy, podkreślając, że problem jest powszechny i dotyczy wielu marek telewizorów wyposażonych w kineskopy Philipsa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA