logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT8306/58R - różowy ekran, linie powrotów, napięcia katod, chasis EM2E

marinoz 06 Sty 2006 19:37 3337 8
REKLAMA
  • #1 2153413
    marinoz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jakiś czas temu pojawiły się linie powrotów. Wczoraj zniknął obraz ekran zrobił się różowy z powrotami i zaokrąglony po bokach do środka.
    Znalazłem przegrzany elektr. 220uF na PK-wymieniłem.
    Wymieniłem też kilka na chasis profilaktycznie, b/z.
    Znalazłem tam taki bezpiecznik do druku 200mA był spalony. Po wymianie kształt wrócił do normy ale wciąż jest różowy i widac powroty.
    Napięcia na katodach R 183V B 183V G 123V , po odpięciu G świeci mocniej na zielono. Na rezystorze w gałęzi G odkłada się chyba ok.73V
    Czy to może by zwarcie w kineskopie? Dodam że opukiwanie nic nie daje.
    I jeszcze nie jestem pewien jakie to chasis bo na schemacie EM2E nie mogę się doszukac tego bezpiecznika który był uszkodzony.
    Możecie mi coś podpowiedziec. Pozdrawiam[/code]
  • REKLAMA
  • #3 2153508
    marinoz
    Poziom 12  
    Podmieniłem G z R. Po podm. napięcia na kineskopie bez zmian na rezyst. w R(podmieniony) ok27V. Przez moment był mocno niebieski bez powrotów taki 2s przebłysk i coś delikatnie strzeliło chyba w szyjce ale nie jestem pewien bo nie zauważyłem jakiegoś błysku, teraz dalej jest różowy. Czy to oznacza że w bańce coś się dzieje?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2153681
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    A68ESF002X43 - regeneracja u Paprockiego w Warszawie to koszt ok 320zł.
    Te kineskopy tak mają.

Właśnie mam do wysyłki do regeneracji identyczny i także A59JWC - SONY.
  • #6 2153700
    kjurek

Poziom 16  
    Ocena: 28
    Miałem taki sam przypadek, swiecił na czerwono. Po włączeniu był normalny przez chwile, ale miał powroty . Po 15 do 20 min powoli czerwieniał aż robił sie cały czerwony. Dopiero wymiana kineskopu pomogła . Wymieniłem na 28 cali też Philipsa, dodam że cewki zostawiłem oryginalne (te z uszkodzonego kinola). Na innych nie dał się włączyć ze standby.
    Konto firmowe:
    Servis RTV
    Piłsudskiego 116, Dynów, 36-065
  • #7 2154039
    herrman
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Te kineskopy Philipsa są po prostu tak opracowane chyba, żeby po dwóch-trzech latach szły na śmietnik. Mamy trzy sztuki 28" i 25", reszte odebrali klienci. Najlepszy sposób na sprawdzenie to odpięcie katod wogóle w powietrze (przy sprawnym kineskopie obraz będzie czarny), ewentualnie po odpięciu można zwierać je chwilowo do masy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 2155172
    marinoz
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    Typ A68ESF002X143. Z tego co się doczytałem to niezłe G... , chodził trochę ponad dwa lata.
    Więc to tyle na ten temat, dziękuję i
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 29PT8306/58R pojawiły się problemy z obrazem: linie powrotów, różowy ekran oraz zaokrąglone boki obrazu. Po wymianie przegrzanego kondensatora elektrolitycznego 220uF i kilku innych profilaktycznie, a także po wymianie spalonego bezpiecznika 200mA, kształt obrazu wrócił do normy, jednak ekran pozostał różowy z powrotami. Pomiar napięć na katodach kineskopu wykazał R i B po 183V oraz G 123V, a po odłączeniu katody zielonej obraz świecił mocniej na zielono. Podmiana sygnałów katod R i G nie zmieniła sytuacji, a chwilowy przebłysk niebieskiego koloru z delikatnym strzałem w szyjce kineskopu sugeruje uszkodzenie kineskopu. Model kineskopu to A68ESF002X43, który według dyskusji jest często uszkodzony i wymaga regeneracji lub wymiany. Użytkownicy potwierdzają, że podobne objawy kończyły się wymianą kineskopu, a Philipsowskie kineskopy tego typu mają tendencję do awarii po kilku latach użytkowania. Zalecane jest odłączenie katod w celu sprawdzenia stanu kineskopu – przy sprawnym kineskopie obraz powinien zniknąć (czarny ekran). Regeneracja kineskopu A68ESF002X43 kosztuje około 320 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA