logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z naprawą niedostępnych układów STK 8040 i zamienników

MBB 17 Lis 2005 13:57 6178 12
REKLAMA
  • #1 1998762
    MBB
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam
    Parę razy pytałem o dane historycznych STK np 2029, 2038 czy 8040. Widza o nich jest praktycznie nie do zdobycia- Google daje namiary na rosyjskie hurtownie, brak schematów. Ale gdy trafi się sprzet np. na 8040 to nie da się go niczym zamienić gdyż np. cała regulacja barwy jest w pętli sprzężenia od wyjścia końcówki mocy i zastąpienie oryginalnego elementu STK innym wzmacniaczem nic nie da. No to doprowadzony do desperacji rozebrałem tego 8040 i po prostu naprawiłem spalone końcówki mocy- para 911/912 wyprow3adzona na zewnątrz. To w pierwszym scaslaku. W drugim było gorzej bo spaliły się dodatkowo 3 wewnętrzne rezystory. Z emiterowymi nie ma problemu- 2x 0,47ohm to wartość do przyjęcia, gorzej było z rezystorem w stopniu sterującym ale i z tym dało radę.
    Może ktoś ma inne doświadczenia z naprawami układów scalonych które są nie do kupienia albo za kosmiczne ceny- ten mój STK miał kosztować ok. 380 PLN+ przesyłka.

Marek WS503
  • REKLAMA
  • #2 1999178
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    I co udało się? Ja terz naprawiam stk choć nie wszystkie się da a sczegulnie upierdliwe są te gdzie trzeba wkładać parowane tranzystory bo jak nie damy parowanych to pujdzie z dymem.Nowe tranzystory mogłeś umieścić w środku stk (nie zawsze się da) po przez przyćięcie nóg oraz góry tranzystora
  • #3 2000122
    kaka22
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Spróbuj znaleźć dane na temat stk na stronie www.alldatasheets.com
  • REKLAMA
  • #4 2000660
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2001318
    MBB
    Poziom 18  
    Witam
    Naprawić się da bo moje 2 naprawine chiodzą już 3 dzień na full i jest OK , tranzystory są wykonywane w technologii grubowarstwowej i te w stopniu końcowym mają np. wyprowadzenia w postaci przewodów. A te ,,napylane'' też można po odpowiednim odłaczeniu zastąpić. Inna sprawa że np. warunki termiczne pracy tak naprawianego układu są inne no i parametrów wstawianych elementów trzeba się domyśleć ale jak nie można zdobyć scalaka to jest to jakieś rozwiązanie. A gdyby ktoś chciał naprawiać chińskie podróbki STK to jest jeszcze prościej bo tam w środku są elementy SMD, często z numerami- tylko że podróbki chyba się nie opłaca naprawiać.

Marek WS 503
  • REKLAMA
  • #6 2001599
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2001717
    MBB
    Poziom 18  
    Witam
    Kolego Majstersztyk( ta nazwa powinna zobowiązywać do mistrzostwa), jak pisałem jest to historyczny stk 8040, ale inne, nadal spotykane np seria 41.... też da się naprawić. tranzystory mocy we wszystkich STK jakie do tej pory rozbierałem (i było ich chyba wiecej niż kolega miał okazję demontować) były strukturami na miedzianych klockach na podłożu scalaka. A jak pisałem nawet grubowarstwowe drivery do końcówek mocy z pomocą lupy i pęsety można uwaga -trudne słowo ,,wyestrahować'' i zastąpić elementem dyskretnym . U mnie konkretnie wyizolowałem tranzystor p-n-p i zastąpiłem BD 140 z grupy 10. Ponieważ zasilanie końcówki to +/- 38V to pracuje OK ( drugi driver n-p-n pozostał oryginalny). Pisze to po to aby zachecić kolegów do eksperymentów z elementami typu archival/historical które są nie do zdobycia a chodzą w sprzęcie który z róznych względów chce się przywrócić do życia np. sentyment lub ekstra wygląd ( mój naprawiany Technics SA424 ma np. oprócz fluorescencyjnego wskaźnika dodatkowy wskaźnik analogowy-wychyłowy pokazujący odbieraną częstotliwość ( nie poziom sygnału !)- po co to Japończycy wstawili nie wiem ale to super wyglada.

Być może ta metoda nie nada sie do końcówki 200W ale w mojej 40W udało się

Marek WS503
  • #8 2002013
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Może chłopaki jest ktoś co mi naprawi STK2038IV, bo STK8050 nie opłacało się naprawiać tylko kupiłem nowy. A tego dziadostwa nie ma i mam dylemat czy zasadzać koniec na LM3886T czy też ktoś naprawi tego nieszczęsnego STK.
  • #9 2002263
    mizgu
    Poziom 19  
    Ale to wcale trudne nie jest tylko cierpliwość cza mieć do tego, czasami pół dnia siedze zanim zrobie. Najpierw sprawdź czy da się otworzyć co prawda spotakałem się tylko z 1 takim co się nie dało a zresztą jak niechce ci się bawić to wstaw tego stk jest za 26zyla http://www.gembara.pl/cgibin/shop?sid=71bf125c gościu raczej ma orginały stk lub lepsze podrubki które nie padną (choć nie wszystkich stk to się tyczy od niego). Ten stk co prawda niem przedrostka IV ale to chodzi o poziom zniekształceń i rurznici tu nie będzie
  • #10 2002429
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Taaa jest ale bez grupy IV. Niestety jest to zupełnie inny układ (nawet inną liczbę nóg ma 22 zamiast 16). Dranie zalali go żywicą i nie da się go rozdłubać.
  • #11 2002471
    mizgu
    Poziom 19  
    Najprawdopodobniej jest zalany tylko od spodu wtedy otwierasz poprzez rozcięcie plastyku od góry najlepiej skalpelem jednorazowym za 2,50
  • #12 2002795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2265929
    MBB
    Poziom 18  
    Witam
    Scalaki pracują w sprzęcie, po naprawie OK. Zamykam temat
    Marek WS 503

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z naprawą trudno dostępnych układów scalonych serii STK, zwłaszcza modeli STK8040, STK2038, STK4050II oraz ich zamienników. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne dane techniczne i schematy są praktycznie niedostępne, a ceny nowych układów są wysokie. W przypadku STK8040 autor naprawił uszkodzone końcówki mocy, wyprowadzając tranzystory 911/912 na zewnątrz oraz wymieniając wewnętrzne rezystory, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności. Dyskutanci zwracają uwagę, że układy te są wykonane w technologii grubowarstwowej z elementami napylanymi, co utrudnia naprawę, jednak możliwe jest zastąpienie uszkodzonych tranzystorów dyskretnymi odpowiednikami, np. BD140. Wskazano, że starsze wersje STK są bardziej podatne na naprawę niż nowsze, które bywają zalane żywicą i trudne do rozebrania. Poruszono także temat podróbek chińskich, które zawierają elementy SMD i są łatwiejsze do naprawy, choć ich naprawa może być nieopłacalna. Wskazano źródła danych, takie jak alldatasheets.com, oraz sklepy oferujące oryginalne lub zamienne układy STK. Podsumowując, naprawa historycznych układów STK jest możliwa, choć wymaga precyzji, cierpliwości i znajomości technologii wykonania, a także eksperymentowania z elementami dyskretnymi w celu zastąpienia uszkodzonych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA