logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED.

wąhol 12 Gru 2022 12:59 1797 11
REKLAMA
  • #1 20331026
    wąhol
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam.
    Urwał się wtyk micro USB do ładowania lampki i chciałem poprzez stałe podłączenie kabla przylutować do płytki, może mi ktoś powiedzieć gdzie i jak to połączyć?
    Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED. Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED. Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED.
  • REKLAMA
  • #3 20331123
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Jeśli gniazdo nie jest uszkodzone, to można je przylutować ponownie za pomocą stacji hotair. Nie wygląda na to, aby jakieś uszkodzenia laminatu były. Jeśli ma już byś koniecznie kabel na stałe dolutowany, to minus domyślnie kolor czarny dolutować można gdziekolwiek w obrębie czarnego pola. Plus natomiast w zaznaczonym miejscu na czerwono, co powinno odpowiadać kolorowi przewodu kabla. Ale z tymi kablami to różnie bywa, szczególnie produkowanymi jak większość w "chinolandii". Sprawdziłbym polaryzację przewodów przed ich lutowaniem, czy ich kolory będą się pokrywać z poszczególnymi "biegunami". Przewody od danych biały i zielony nie są w tym przypadku wykorzystywane, można je pominąć.
  • REKLAMA
  • #4 20332728
    wąhol
    Poziom 11  
    Przylutowałem i nic się nie dzieje - dioda się nie zapaliła i światło lampki pali się coraz słabiej
    wysyłam zdjęcia po połączeniu i kabla USB przy wtyczce
    Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED. Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED.
  • REKLAMA
  • #5 20332893
    JayRo
    Poziom 39  
    Pokaż tą płytkę z drugiej strony. Możliwe że, kiedy oderwało się gniazdo doszło do przepięcia i uszkodził się układ ładowania.
  • #6 20333763
    wąhol
    Poziom 11  
    po drugiej stronie niczego nie ma ale zrobiłem zdjęcie Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED.
  • Pomocny post
    #7 20333780
    JayRo
    Poziom 39  
    Chciałem tylko potwierdzić tą ścieżkę do przelotki oznaczonej DC+. Sprawdź czy prąd idzie od czerwonego kabelka przez tą przelotkę, i czy dochodzi do tego układu. Na tej nóżce od zaznaczonej na zielono ścieżce. Jeżeli prąd tam dochodzi a po drugiej stronie go nie będzie, to prawdopodobnie ten układ "leży".
  • #8 20334052
    wąhol
    Poziom 11  
    Dziękuje za pomoc ale już dalej nie będę ingerował samo światło z lampki podłączę bezpośrednio pod zasilacz wykorzystam sobie w czymś innym a dziecku kupię nową dl bezpieczeństwa.
  • #9 20334382
    JayRo
    Poziom 39  
    Jakiego rodzaju zastosowano tam baterię? Jeżeli jest to bateria typu Li-ion jak podejrzewam, to prawdopodobnie można by tam zastosować moduł ładowania TP4056. Wiadomo, że z montażem trzeba by pokombinować. Na przykład klej na gorąco, epoksydowy czy też dobra taśma dwustronna. Ale powinno to zdać egzamin. Jeżeli bateria posiada własną płytkę z zabezpieczeniami, to można zastosować tą wersję bez zabezpieczeń: Jak przylutować kabel do płytki? Urwane zasilanie lampki LED.
    No a jeżeli bateria nie posiada żadnej elektroniki zabezpieczającej, to wskazane było by użycie tej wersji z zabezpieczeniami:
  • REKLAMA
  • #10 20335953
    wąhol
    Poziom 11  
    posiada baterię 3.7V 18650 1800mAh kupuję tą płytkę Link
  • #11 20338711
    wąhol
    Poziom 11  
    przesyłka dotarła - wszystko polutowane i działa prawidłowo. dziękuje za pomoc JayRo
  • #12 20338736
    JayRo
    Poziom 39  
    Cieszę się, że mogłem pomóc. Dobrze że się udało, no i "maluch" będzie bezpieczny podczas zabawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z urwanym wtykiem micro USB w lampce LED i zapytał o sposób przylutowania kabla do płytki. Otrzymał porady dotyczące lutowania, w tym wskazówki dotyczące polaryzacji przewodów oraz możliwości ponownego przylutowania gniazda. Po próbie przylutowania, lampka nie działała, co sugerowało możliwe uszkodzenie układu ładowania. Użytkownik zdecydował się na podłączenie lampki bezpośrednio do zasilacza, a następnie zakupił moduł ładowania TP4056 do baterii 18650. Po zakończeniu prac, lampka działała prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA