logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka LED – jak podłączyć nowe gniazdo USB-C do PCB po wyrwaniu oryginału?

podaniolemosw 17 Wrz 2025 14:44 237 5
  • #1 21692751
    podaniolemosw
    Poziom 2  
    Witam.

Wyrwało mi się gniazdo USB-C z płytki PCB od lampki LED (chinol). Gniazdo przylutowane tak niechlujnie, że urwało się przy próbie pierwszego ładowania.
    Do płytki podpięte są 3 gniazda - 2 na baterie 3,7 V Li-ion 18650 i 1 4-pinowe, które idzie do włącznika dotykowego na panelu górnym lampki. Wydaje mi się, że poza płytką nie ma już w tej lampce innego układu elektronicznego poza tym włącznikiem - poza wyjęciem płytki i baterii lampka jest dalej nierozbieralna - wszystko sklejone na stałe.

Chciałbym naprawić tę lampkę, bo mam ich kilka i za chwilę wszystkie padną - czy jest opcja, żeby wlutować któreś z gniazdek załączonych na ostatnich zdjęciach jako zastępcze? Samo gniazdo wyprowadziłbym na zewnątrz obudowy. Chciałbym wlutować tylko druciki w płytkę - niestety nie wiem, w które miejsce je wlutować i czy są odpowiednie do tego?

Może udałoby się zrobić obejście "firmowego" miejsca lutowania gniazda i połączyć je bezpośrednio przez zmostkowanie kabli idących do baterii? - przeciąć kable od modułów baterii - plusy z 2 baterii i gniazdka zlutować razem i potem dolutować plusy wychodzące z wtyczek 2-pinowych
    Lampka LED – jak podłączyć nowe gniazdo USB-C do PCB po wyrwaniu oryginału? i to samo z "minusami"?
    Czy użyć jakiegoś modułu ładowania, jak np. na zdjęciu ostatnim?

Proszę Was o pomoc, w tym temacie nie mam doświadczenia.

Pozdrawiam, Karol
    AI: Czy możesz wrzucić wyraźne zdjęcia płytki PCB w okolicach wyrwanego gniazda USB-C oraz miejsc, gdzie chciałbyś przylutować nowe przewody? Bez tego ciężko będzie doradzić konkretne punkty lutowania.
    tak
    AI: Czy na płytce są jakieś oznaczenia przy padach po gnieździe USB-C albo przy złączach do baterii (np. , -, VBUS, GND)? To bardzo ułatwiłoby wskazanie, gdzie można bezpiecznie podłączyć nowe gniazdo lub moduł ładowania.
    tak są
  • #2 21692785
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 447
    Miejsce gdzie było przylutowane gniazdo usb c wygląda dobrze. Podłącz przewód do wyrwanego gniazda i sprawdź multimetrem na które piny wychodzi + i - i do tych punktów na płytce przylutuj gniazdo z przewodami (czerwony + czarny -). Na płytce jest ładowarka więc nie potrzeba stosować dodatkowej (układ przy dwóch małych diodach)
    Lampka z uszkodzonym micro usb i wmontowanym takim gniazdem.

Dolna część lampki z gniazdem USB-C i uszkodzonym portem micro USB
  • #3 21692819
    podaniolemosw
    Poziom 2  
    >>21692785 Obawiam się, że nie mam aż tak precyzyjnej lutownicy, żeby lutować kable do punktów na płytce - a jest ich 6 malutkich.
    Skoro jest ładowarka na płytce, to po co podłączam kabel do ładowarki sieciowej - one się jakoś rozpoznają i nie gryzą ze sobą :)?
    A opcja z ominięciem tych mikro punktów na płytce i wstawienie złącza w inne miejsce, np. w kable od ogniw?
  • #4 21692830
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 447
    >>21692819 Realnie potrzebne są dwa punkty + i - bo ta lampka na pewno nie ma szybkiego ładowania. Możesz prześledzić ścieżki i w szerszym miejscu zdrapać powłokę do miedzi i tam przylutować przewody.
    To co ty określasz ładowarką sieciową to jest zasilacz który łączysz z urządzeniem posiadającym wbudowaną ładowarkę. Telefony też posiadają ładowarki do których podłączasz zasilacz kablem.
  • #5 21692844
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    podaniolemosw napisał:
    >>21692785 ... i wstawienie złącza w inne miejsce np w kable od ogniw??
    Kombinowanie bez konkretnej wiedzy może skończyć się tragicznie. Nie czujesz sie na siłach poproś kogoś kto sie zna. Zalecam wymienić gniazdo na takie jak było i ewentualnie dołożyć sobie jakiś krótki przedłużacz usb C( np jakiś kątowy) . Można tez kupić kabelek magnetyczny z wkładka C .
  • #6 21692855
    podaniolemosw
    Poziom 2  
    >>21692844 Spokojnie, aż taki słaby w elektronice, jak może wynikać z opisu, nie jestem ;)
    Kolega @modziul dobrze wytłumaczył. Już sobie pomiary porobiłem i powinno ruszyć.
    Zamówię części i dam znać, jak poszło.
    Jakbym się nie odzywał, to kolega @arkadiuszen będzie miał rację :p
REKLAMA