logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira A OPC 2.0 benzyna 200 KM - auto nie ma mocy

szprynckinga 23 Gru 2022 13:29 1224 10
REKLAMA
  • #1 20349133
    szprynckinga
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z moja Zafirą, auto stało 3 tyg u mechanika i nikt nic nie zrobił, ani nie wie co jest. A więc tak, pali się kontrolka samochodu z kluczykiem, do tego auto nie ma mocy, lecz czasami ją na chwilę odzyska. Robi się również czerwony kolektor. Może ktoś miał również taki problem i pomoże, co to może być za przyczyna? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20349181
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3286
    Czerwony kolektor to przeważnie zatkany wydech w miejscu gdzie temperatura spada. Możliwe też że jest za późny zapłon.

PS Nie strzela w wydech?
  • REKLAMA
  • #4 20349335
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Ścięty klin na wale przerabiałem taki temat.
  • REKLAMA
  • #5 20349371
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to się zdarza.
  • #6 20349563
    szprynckinga
    Poziom 3  
    piotrekwoj1 napisał:
    Ścięty klin na wale przerabiałem taki temat.

Co to znaczy ścięty klin na wale ? 🙈 Przepraszam ale jako kobieta totalnie się nie znam, a chcę dokładnie poinstruować mechanika jak znów zaprowadzę 😏
  • #7 20349564
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Jak mu to powiesz to będzie wiedział o co chodzi. Koło rozrządu na wale zakładane jest na klin i to on pewnie będzie ścięty i dlatego przestawia się rozrząd o czy nie wiecie. Na pierwszy rzut oka nie widać, trzeba rozpiąć rozrząd i odkręcić koło. Miałem dokładnie taką samą sytuację ale u Ciebie może być co innego lecz warto sprawdzić skoro mechanik nic nie znalazł.
  • REKLAMA
  • #8 20350111
    sigwa18
    Poziom 43  
    Do wstępnej weryfikacji wystarczy koło pasowe na wale zdjąć i zerknąć na otwór na klin. Nawet rozrządu nie trzeba rozpinać
  • #9 20366909
    szprynckinga
    Poziom 3  
    Dodam to czego się dowiedziałam, ścięty klin na wale odpada, wszystko jest okey. Święci się auto z kluczykiem, ale na komputerze nie pokazuje żadnego błędu. 🙈
    Podpowiedziano mi, że to może być wina uszkodzonego sterownika silnika.
    Kolektor też jest w porządku, nic nie jest zapchane, tracę siły na to auto 😔 jestem wysyłana od mechanika do elektryka i tak w koło 😭
  • #10 20366982
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Błędów nie ma, ale jakieś bieżące parametry są do sprawdzenia
    To jest silnik Z20LER?

Jak się wyłączy silnik i odpali ponownie to wraca moc czy nie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Zafira A OPC 2.0 benzyna 200 KM, który nie ma mocy, a kontrolka samochodu z kluczykiem się świeci. Po trzech tygodniach w warsztacie mechanik nie zdołał zdiagnozować usterki. W dyskusji zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym zatkany wydech, za późny zapłon oraz ścięty klin na wale. Użytkownik wykluczył ścięty klin, a także potwierdził, że kolektor nie jest zapchany. Pojawiła się sugestia, że problem może leżeć w uszkodzonym sterowniku silnika. Użytkownik nie zna specyfikacji silnika, co utrudnia dalszą diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA