logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Synology DS220+ - brak dostępu do Internetu, problemy z DNS i konfiguracją interfejsów

hipekk 26 Gru 2022 12:33 855 5
REKLAMA
  • #1 20352427
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam.

Mam problem z dostępem do Internetu (a dokładnie z DNSem) na Synology DS220+.

Chce na nim postawić Pi-hole.

Router od ISP ustawiłem w trym bridge.

Gdy podłączę laptopa pod ten router to dostaje poprawny adres IP i Internet działa.
    Synology DS220+ - brak dostępu do Internetu, problemy z DNS i konfiguracją interfejsówdhcp win..s.jpg (134.98 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Na NASie jedną na jednym interfejsie ustawiłem stały adres IP 192.168.0.2/24
    Gdy podłączę do niego laptopa z ustawionym adresem 192.168.0.3/24 komunikacja działa poprawnie.

Drugi interfejs ma ustawione pobieranie adresu z DHCP i podpięty jest do routera ISP (w miejsce gdzie wcześniej podpinałem laptopa).
    Z jakiegoś powodu dostaje zupełnie inny adres i Internet nie działa.
    Synology DS220+ - brak dostępu do Internetu, problemy z DNS i konfiguracją interfejsówdhcp n..jpg (248.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

W ramach testu spróbowałem ustawić na tym interfejsie stałe IP (takie jak dostał laptop wcześniej) i DNS.
    Synology DS220+ - brak dostępu do Internetu, problemy z DNS i konfiguracją interfejsówstatic ...jpg (265.94 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Wtedy jest problem z DNSem.
    Synology DS220+ - brak dostępu do Internetu, problemy z DNS i konfiguracją interfejsówrouter.jpg (154.99 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Zgodnie z poradą próbowałem też na DNS google - ten sam efekt

Próbowałem też resetować sieć za pomocą /etc/rc.network restart i DHCP dhclient -r - bez zmian.

Sprawdzałem jak zachowają się inne urządzenia podłączone bezpośrednio pod router ISP (TV, inny laptop) - działają poprawnie.
    Tylko z NASem jest problem.

Ma ktoś pomysł co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 20352429
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Co to za dostawca interneru, jaki sprzęt od ISP?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20352476
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5417
    hipekk napisał:
    Router od ISP ustawiłem w trym bridge.

Każdorazowa zmiana konfiguracji (a taką jest podpięcie tylko komputera, a potem kolejne majstrowanie z interfejsami), wymaga restartu modemu operatora, by pobrał inne IP.
    Dodatkowo w trybie mostu, masz dostępne TYLKO 1 IP dla JEDNEGO urządzenia - czyli drugie i kolejne urządzenie, nie ma już dostępu do internetu.
    Chcesz podzielić internet w trybie mostu, potrzebujesz dodatkowy Swój router.
    jimasek napisał:
    Co to za dostawca interneru, jaki sprzęt od ISP?

Po DNS to zdaje się UPC, a sprzęt to albo CB (ConnectBox Compal), albo GCB (GigaConnectBox Arris).
  • REKLAMA
  • #5 20352492
    hipekk
    Poziom 19  
    KOCUREK1970 napisał:
    Każdorazowa zmiana konfiguracji (a taką jest podpięcie tylko komputera, a potem kolejne majstrowanie z interfejsami), wymaga restartu modemu operatora, by pobrał inne

Podpinałem kolejne urządzenia: tv, laptop, drugi laptop bez restartowania routera i każde urządzenie działało poprawnie (był dostęp do neta).
    Dla pewności spróbuję podłączyć NAS i zrestartować router.

KOCUREK1970 napisał:
    Dodatkowo w trybie mostu, masz dostępne TYLKO 1 IP dla JEDNEGO urządzenia - czyli drugie i kolejne urządzenie, nie ma już dostępu do internetu.

Tak, wiem o tym.
    Podłączam po jednym urządzeniu do routera.
  • #6 20353544
    hipekk
    Poziom 19  
    Zamykam temat.

Założenia były błędne.

Router ISP przywróciłem do trybu routera a na NASie uruchomiłem tylko pi-hole (w kontenerze Docker) i DHCP (ponieważ w routerze od ISP nie ma możliwości ustawienia DNS przypisywanego przez jego DHCP (z automatu nadaje ISP dostawcy)).
REKLAMA