logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera NAS Synology DS218play - brak widoczności poza siecią LAN

lolozor 25 Sty 2022 10:55 951 9
REKLAMA
  • #1 19841645
    lolozor
    Poziom 10  
    Witam pomocnych forumowiczów!
    Mam problem z ustawieniem serwera NAS Synology DS218play. Otóż komputery po sieci LAN są połączone VPN bez problemu i widzą, to co widzieć powinny (drukarki, foldery, komputery). Problem mam jednak z widocznością tego serwera VPN poza siecią LAN, np. z domu.
    Od paru dni walcze z tym tematem niemiłosiernie z marnym efektem, bo nie wiem w czym jest rzecz.

Konfiguracja serwera NAS Synology DS218play - brak widoczności poza siecią LAN Konfiguracja serwera NAS Synology DS218play - brak widoczności poza siecią LAN Konfiguracja serwera NAS Synology DS218play - brak widoczności poza siecią LAN Konfiguracja serwera NAS Synology DS218play - brak widoczności poza siecią LAN

Problem jest następujący. Jak widać na załączonych zdjęciach serwer NAS jest podpięty po UPnP i zadeklarował odpowiednie porty do komunikacji. Ruter te porty ze swojej strony "widzi", ale nie udostępnia ich do sieci internetowej, gdyż podczas testowania połączenia z serwera NAS/VPN wywala błąd o braku połączenia z Internetem. Próbowałem wyłączając zaporę sieciową rutera, odpalając serwery wirtualne pod VPN - ale bez skutku. VPN hula tylko po sieci LAN. Wydzierżawiłem statyczny IP dla serwera NAS, podpiąłem pod niego DDNS z serwerów synology.me ale to też bez efektu.

Ktoś wie jak umożliwić temu serwerowi kontakt z siecią?
  • REKLAMA
  • #2 19841667
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5412
    @lolozor
    Zapewne jest potrzebne, IP publiczne najlepiej stałe na WAN w routerze Huawei.
    Musisz je wykupić u swojego operatora.
  • REKLAMA
  • #3 19841668
    pioflo
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    lolozor napisał:
    VPN hula tylko po sieci LAN.
    Mam wrażenie, że coś to koncepcyjnie nie gra :)
    Chcesz uruchomić przekierowanie portów do NASa? Żeby mieć dostęp zdalny po publicznym adresie?
    Czy chcesz uruchomić VPN, zeby sie połączyć z zewnatrz ze swoją siecią lokalną i mieć dostęp do NASa po prywatnym adresie?
    To są dwie różne sprawy.
    Masz w ogóle przydzielony publiczny adres od operatora?
  • REKLAMA
  • #5 19841698
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5758
    No nie wszystko bo zapomniał tego zrobić z adresami LAN wpisanymi w przegladarkę ale nic straconego, moze jeszcze zamazać i będzie komplet ale póki co widać ze to router LTE Huawei B535 więc to jakiś operator mobilny, to tytułem śledztwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 19841748
    lolozor
    Poziom 10  
    pioflo napisał:
    lolozor napisał:
    VPN hula tylko po sieci LAN.
    Mam wrażenie, że coś to koncepcyjnie nie gra :)
    Chcesz uruchomić przekierowanie portów do NASa? Żeby mieć dostęp zdalny po publicznym adresie?
    Czy chcesz uruchomić VPN, zeby sie połączyć z zewnatrz ze swoją siecią lokalną i mieć dostęp do NASa po prywatnym adresie?
    To są dwie różne sprawy.
    Masz w ogóle przydzielony publiczny adres od operatora?

Chcę uruchomić VPN żeby połączyć się z zewnątrz z moją siecią lokalną. W sieci lokalnej bez problemu połączę się z VPN po adresie lokalnym. Serwer stoi, ale jest niewidoczny poza siecią lokalną.
    Porty poprzez UPnP są poprzydzielane zgodnie z zapytaniami NAS. Komunikacja na tym polu się odbywa, ale ruter nie puszcza NAS poza sieć lokalną. Sprawdzałem, czy klient torrent na serwerze działa, ale pobiera bez skrępowania. Jednak, gdy uruchomię test połączenia na NAS by sprawdzić czy VPN, FTP, i inne użyteczne rzeczy mogą się łączyć z siecią wywalą błąd o niepowodzeniu tegoż zadania.

Nie rozumiem do czego mi przydzielony adres publiczny jak korzystam z DDNS synology.me. Na zdjęciach zobaczysz, że NAS jest podłączony do DDNS synology, ma przypisany publiczny IP. Wpisanie tego adresu DDNS czy numeru IP skutkuje wywalaniem błędu podczas połączenia. Powinienem wpisać adres DDNS/IP, login, hasło, protokół PPTP i powinno załączyć - a wywala błąd.

Jak wejdę w ustawienia VPN i logi, to komputery które ręcznie sobie po podłączałem w sieci LAN poprzez VPN są widoczne i jest oznaczony czas ich połączenia. Zatem wnioskuje, że serwer VPN jak najbardziej stoi, skoro mogę się połączyć z nim lokalnie.
  • #7 19841831
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Dobra w skrócie:
    Czy adres IP WAN routera pokrywa się z adresem DDNS synology i czy np. na stronie myip.com też jest ten sam?Uruchamiając oczywiście tę stronę na przeglądarce z tejże sieci LAN.
    By działał jakikolwiek DDNS potrzeby jest jest publiczny adres na WANie. W rzadkich przypadkach może być inny, ale wtedy o prawidłowy routing dba dostawca internetu.
    Jak nazywa się twój APN? Jeśli standardowo - internet to nie masz publicznego IP. I nie zrobisz sobie VPNa bez zewnętrznego serwera za wyjątkiem ZeroTier.
  • #8 19841864
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    lolozor napisał:
    Nie rozumiem do czego mi przydzielony adres publiczny jak korzystam z DDNS synology.me. Na zdjęciach zobaczysz, że NAS jest podłączony do DDNS synology, ma przypisany publiczny IP. Wpisanie tego adresu DDNS czy numeru IP skutkuje wywalaniem błędu podczas połączenia. Powinienem wpisać adres DDNS/IP, login, hasło, protokół PPTP i powinno załączyć - a wywala błąd.

DDNS to tylko i wyłącznie tłumaczenie nazwy przykładowo janusz.synology.me na adres IP, do którego się trzeba połączyć, żeby dotrzeć do Twojego routera. Więc ten publiczny adres musi być na Twoim routerze, żeby komunikacja mogła zachodzić. Na rzeczonym routerze trzeba jeszcze przekierować port, na którym odbywa się komunikacja VPNa, przekierować na adres NASa.

DDNS to ustrojstwo, które podmieni translacje janusz.synology.me na inne IP, jeśli zmieni się ono na routerze. Nie służy do nawiązywania komunikacji, tylko rozwiązuje problem zmiennego, ale publicznego IP na routerze.
  • #9 20048237
    Quiller18
    Poziom 11  
    Czy udało się problem rozwiązać ?
    Dzisiaj zacząłem konfigurować to samo i ten sam problem...
  • #10 20048783
    IC_Current
    Ocena: 2505
    Quiller18 napisał:
    Czy udało się problem rozwiązać ?
    Dzisiaj zacząłem konfigurować to samo i ten sam problem...

Przecież tu jest problem banalny - brak publicznego adresu IP. Operatorzy komórkowi takiego adresu zazwyczaj nie udostępniają. U niektórych można mieć taki adres za dopłatą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do serwera NAS Synology DS218play z zewnątrz sieci LAN poprzez VPN. Komputery w sieci lokalnej łączą się bez problemu, ale serwer nie jest widoczny poza LAN. Użytkownik skonfigurował porty za pomocą UPnP, jednak router nie udostępnia ich do internetu, co skutkuje błędami podczas testowania połączenia. Wskazano, że do prawidłowego działania DDNS potrzebny jest publiczny adres IP na routerze, a operatorzy mobilni często nie udostępniają takich adresów bez dodatkowych opłat. Użytkownik powinien sprawdzić, czy adres WAN routera pokrywa się z adresem DDNS oraz czy porty są poprawnie przekierowane na adres NAS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA