logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AWE 90360P - przy uruchomieniu rozłącza bezpiecznik B16A

damiaszek 28 Gru 2022 22:36 495 11
REKLAMA
  • #1 20356819
    damiaszek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam problem z Whirlpool AWE 90360P. Po włączeniu pralka uruchamia się, można ustawić program, temperaturę itp. Doszedłem w diagnostyce do momentu, że "prawie" wiem co stanowi problem - blokada drzwi. Po odpięciu blokady pralka oczywiście nie rusza sygnalizuje otwarte drzwi, ale bezpiecznika nie wyzwala. Sama blokada wygląda dobrze, tzn. nie jest popalona, zalana, pozystor w 25°C ma około 1000 Ω. "Ręczne" zwarcie pinów, które zwiera blokada też powoduje zadziałanie bezpiecznika.

Parząc dalej po kabelkach na płytce programatora jest triak W1086E też wygląda dobrze (tak jak i cała płytka-żadnych widocznych wypaleń przebarwień itp.) - Jak go sprawdzić bez wylutowywania. Ewentualnie jak sprawdzić czy jakiś następny załączający się układ nie ma zwarcia - bezpiecznik, który rozłącza to B16A, różnicówki nie ma w tym mieszkaniu.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20356874
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    damiaszek napisał:
    triak W1086E też wygląda dobrze (tak jak i cała płytka-żadnych widocznych wypaleń przebarwień itp)

Wygląd nie jest wyznacznikiem sprawności elementów elektronicznych.
    damiaszek napisał:
    Jak go sprawdzić bez wylutowywania.

Zgrubnie omomierzem czy nie ma zwarć. Jak ma wlutować i sprawdzić go jeszcze raz.
  • #3 20357377
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3728
    Sprawdź po prostu samą blokadę poza pralką podając jej zasilanie sieciowe i będziesz widział czy zabezpieczenie prądowe też zadziała.
  • REKLAMA
  • #4 20357472
    damiaszek
    Poziom 11  
    Triak zgrubnie omomierzem zmierzyłem i pomiędzy końcówkami nie przewodzi.

Co do blokady i podłączania jej na krótko, to nie ma sensu. Już pisałem że zadziałanie bezpiecznika jest w momencie kiedy styki blokady się stykają - czyli wg. mnie blokada działa prawidłowo zamyka się i styki mają podać napięcie. Jak zwieram jej styki bez podania napięcia to też wyzwala bezpiecznik - problem jest dalej.
  • Pomocny post
    #5 20357664
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    Na załączonym rysunku jest schemat pralki, co prawda inny model ale z tej samej "stajni". Zamek drzwi oznaczyłem strzałką. Popatrz dopiero zamknięcie drzwi powoduje że zamknięte są obwody zasilania pompy spustowej, zaworów wody i silnika. Jeśli przy odłączonej blokadzie bezpiecznik nie jest wyzwalany, a po zmostkowaniu styków "1 - 2" blokady to znaczy że problem jest w tych podzespołach(przewodach do nich idących) a raczej nie w module. Sprawdź przewody idące do blokady. Spróbuj odłączać po kolei te podzespoły i sprawdzaj kiedy ustąpi problem z wyzwalaniem bezpiecznika.
    Whirlpool AWE 90360P - przy uruchomieniu rozłącza bezpiecznik B16A
  • REKLAMA
  • #6 20357696
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 888
    Więksi poborcy prądu to grzałka i silnik więc od nich zacznij sprawdzanie, wypięcie ich nic ci nie da bo elektrownia zaraz cię "wyśle na drzewo" informując co jej odłączyłeś!
    Na sucho ujdzie ci tylko odpięcie uziemienia od tych elementów,
  • REKLAMA
  • #7 20359444
    damiaszek
    Poziom 11  
    kecajk49 napisał:
    wypięcie ich nic ci nie da bo elektrownia zaraz cię "wyśle na drzewo" informując co jej odłączyłeś!

Tego nie rozumiem, możesz jaśniej.

Obecnie sprawdziłem że:
    - programator z odpiętym wszystkim poza zasilaniem uruchamia się i można na panelu zmieniać podstawowe rzeczy,
    - podanie sygnału zamknięcia blokady, czyli napięcia z 2 do 1 powoduje zadziałanie bezpiecznika - dzieje się to nawet z odpiętymi wszystkim modułami, czyli przynajmniej wg. mnie problem jest w płytce programatora.

KOREKTA: Silnik jest winny - robi zwarcie

Pierwszym elementem przez który idzie napięcie jest triak W108E6 W509 - chcę go na początek wymienić, ale obecnie nie jest łatwo dostępny można go czymś zastąpić?
  • #8 20359487
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    damiaszek napisał:
    Pierwszym elementem przez który idzie napięcie jest triak W108E6 W509

Który (Twoim zdaniem)? Jest ich tam kilka (i na pewno nie ten od blokady). Ten od pompki czy któryś od elektrozaworów?
  • #9 20359615
    damiaszek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem silnik i na dwóch złączach mam 0Ω do obudowy. Nic dziwnego,48/ że wyzwala bezpiecznik. Jeszcze nie wiem do czego są te przyłącza (chyba stojan) - obudowa sinika skręcona "patentowymi" śrubami".
  • Pomocny post
    #10 20359629
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1599
    Silnik do wymiany kropka!
  • #11 20362650
    damiaszek
    Poziom 11  
    Silnik rozkręciłem i rozebrałem do elementów dających się rozebrać bez destrukcji, dobrałem się bezpośrednio do końcówek uzwojenia stojana i niestety jest przebicie. Miałem jeszcze nadzieję że (były jakieś przetarcia na przewodach) zwarcie jest pomiędzy zakończeniem uzwojeń a wtyczką. Co do porady która już nie ma ;-) , to kolega chyba nieuważnie czytał. To nie różnicówka wybijała tylko B16A - pisałem że to stara instalacja bez przewodu ochronnego.
  • #12 20362665
    damiaszek
    Poziom 11  
    1. Sprawdziłem omomierzem wtyczkę czy nie ma przebicia pomiędzy L, N i przewodem ochronnym.
    2. Zasilanie puściłem tylko na programator (wszystko od niego było odpięte) - Zadziałał bezpiecznika nie wybiło.
    3. Podpinałem kolejno czujniki i układy (elektrozawór, blokada drzwi, hydrostat, silnik, grzałka itp) i sprawdzałem gdzie wybija bezpiecznik - padło na silnik
    4. Sprawdziłem wtyczkę silnika i stwierdziłem że na dwa styki w gnieździe są zwarte z obudową -> uszkodzony silnik.

Na przyszłość, po punkcie nr2. wypadało by sprawdzić wtyczki przy programatorze pod kątem przebicia i szybciej bym doszedł do tego co zepsute, no ale urządzenia AGD zdarza mi się naprawiać czy diagnozować jak się coś popsuje w domu czyli niezbyt często.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWE 90360P, która po uruchomieniu wyzwala bezpiecznik B16A. Po diagnostyce ustalono, że blokada drzwi działa prawidłowo, ale zwarcie występuje przy podaniu napięcia na blokadę. Użytkownik sprawdził triak W1086E oraz inne elementy, jednak problem okazał się leżeć w silniku, który wykazywał zwarcie do obudowy. Po rozebraniu silnika potwierdzono uszkodzenie uzwojenia. Użytkownik zalecał sprawdzenie wtyczek i podzespołów w celu szybszej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA