Mam problem z Whirlpool AWE 90360P. Po włączeniu pralka uruchamia się, można ustawić program, temperaturę itp. Doszedłem w diagnostyce do momentu, że "prawie" wiem co stanowi problem - blokada drzwi. Po odpięciu blokady pralka oczywiście nie rusza sygnalizuje otwarte drzwi, ale bezpiecznika nie wyzwala. Sama blokada wygląda dobrze, tzn. nie jest popalona, zalana, pozystor w 25°C ma około 1000 Ω. "Ręczne" zwarcie pinów, które zwiera blokada też powoduje zadziałanie bezpiecznika.
Parząc dalej po kabelkach na płytce programatora jest triak W1086E też wygląda dobrze (tak jak i cała płytka-żadnych widocznych wypaleń przebarwień itp.) - Jak go sprawdzić bez wylutowywania. Ewentualnie jak sprawdzić czy jakiś następny załączający się układ nie ma zwarcia - bezpiecznik, który rozłącza to B16A, różnicówki nie ma w tym mieszkaniu.
Poprawiłem TONI_2003
Parząc dalej po kabelkach na płytce programatora jest triak W1086E też wygląda dobrze (tak jak i cała płytka-żadnych widocznych wypaleń przebarwień itp.) - Jak go sprawdzić bez wylutowywania. Ewentualnie jak sprawdzić czy jakiś następny załączający się układ nie ma zwarcia - bezpiecznik, który rozłącza to B16A, różnicówki nie ma w tym mieszkaniu.